Te tudod, melyik étel meddig áll el hűtőben? Lássuk, meddig bírja ez a 10 népszerű élelmiszer

Megeheted még a hétvégi maradékot, vagy már garantált a gyomorrontás? Lássuk, melyik főtt étel meddig fogyasztható.

Bár nem vagyok a boltban vásárolt, előre csomagolt ételek nagy pártolója, azért azt meg kell hagyni, hogy ezeknek van egy óriási előnyük: szerepel rajtuk egy pontos dátum, ameddig (bontatlan csomagolásban tárolva) megőrzik a minőségüket. Ez a kajásedényekbe tett, és úgy a hűtő valamelyik polcára bepasszírozott maradéknál sajnos nincs így. Ezért jó tudni, melyik étel meddig áll el hűtőben. És bár Google a barátunk, nem biztos, hogy mindig van kedved, időd csekkolni, vajon érdemes-e még bekanalazni a hétvégéről maradt levest, vagy felmelegíteni a maradék csirkét. Épp ezért készítettünk egy kis összefoglalót, amit érdemes lehet lementeni magadnak, vagy akár kinyomtatva a hűtőre ragasztani. Így szó szerint egy szempillantás alatt jó döntést tudsz majd hozni, és megúszhatsz egy gyomorrontást, vagy rosszabb esetben akár egy ételmérgezést is.

Melyik étel meddig áll el hűtőben?

Azt már biztosan olvastad, hogy a maradékok általában három-négy napig is elállnak, ha két órán belül légmentesen záródó edénybe rakod, majd beteszed a hűtőbe. Hogy miért fontos ez a kétórás időkorlát? A Mayo Clinic azt írja, ha később cselekszel, a betegséget okozó baktériumok nagyobb valószínűséggel szaporodnak el az ételben. Ráadásul ezek a kórokozók nem mindig változtatják meg a maradékok megjelenését, ízét vagy szagát. Így nem mindig lehet megállapítani, hogy a baktériumok, illetve általuk mondjuk a maradék csirkéd krumplipürével elérte-e már azt a szintet, ahol az étel fogyasztása már nem biztonságos.

Persze, a 3-4 napos szabály alól is van kivétel. Hogy csak egyet mondjunk, a tenger gyümölcsei, mint a tonhal vagy a tintahal szitne biztosan három napnál rövidebb ideig állnak el. Szóval ha este tenger gyümölcsei pizzát rendeltél, és másnap nem etted meg ebédre, már inkább ne is kísérletezz vele. Viszont a feldolgozott húsok hosszabb ideig eltarthatók, ami általában a vegyes reakciókat kiváltó tartósítószereknek és egyéb adalékanyagoknak köszönhető.

10 étel, amelyekről jó tudni, meddig állnak el a hűtőben:

  1. Kenyér: 3-5 nap
  2. Főtt vagy sült csirkehús: 3-4 nap
  3. Pizza: 3-4 nap (a tejfölös alappal készülteket inkább ne tartogasd addig)
  4. Főtt darált hús: 1-2 nap
  5. Szalonna, főtt kolbász: 1 hét
  6. Köretek: főtt rizs vagy tészta: 3-4 nap, Quinoa: 1 hét
  7. Zöldségek, szeletelt gyümölcs: 3-4 nap
  8. Kemény főtt tojás: 1 hét
  9. Burgonyapüré: legfeljebb 3-4 nap
  10. Leves: legfeljebb 3-4 nap, krémleveseknél 1-2 nap

És végül, még egy utolsó tipp az ételpazarlás ellen. Ha úgy látod, valamiből túl sokat főztél, és nem fog elfogyni pár napon belül, inkább fagyaszd le, és 3-4 hónapon belül fogyaszd el.

Forrás: Marthastewart.com és bhg.com
Nyitókép: tylim /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: