A teafaolaj lehet a szuperfegyvered a pattanások ellen, de nem mindegy, hogyan veted be

Kevés olyan probléma akad, amire ne találhatnál gyógyírt a természetben, így a bőrápolási rutinodat is átalakíthatod mellékhatásoktól mentes csodaszerekkel. A teafaolaj segítségével például végre búcsút inthetsz a pattanásoknak!

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a természetnél nincsen jobb patika – és segít felvenni a harcot többek között a bőrproblémákkal szemben is. A teafaolajnak például baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása van, így könnyedén megszabadíthat a borzasztóan bosszantó pattanásoktól is. Az ausztrál teafa leveleiből kinyert csodaszer képes leküzdeni a mikroorganizmusokat, azaz a baktériumokat, vírusokat vagy a gombákat is. Márpedig a pattanások kialakulását részben éppen a bacik (legfőképpen a Cutibacterium acnes) okozzák.

A teafaolaj használatával megelőzheted, hogy a göbök tovább növekedjenek, és az olyan gyulladással járó elváltozásokat is megakadályozhatod, mint a pustulák vagy papulák. Egy 2017-ben elvégzett kutatásból kiderült, hogy a teafaolajos gél használata és a napi kétszeri arcmosás 12 hét alatt jelentősen javíthatja a pofid állapotát – mármint, ami a pattanásokat illeti. Ráadásul komolyabb mellékhatások nélkül! (Néhány részvevő bőrszárazságról és hámlásról számolt be, de később ezek is megszűntek.) Egy másik, 2018-ban publikált tanulmány pedig arra világított rá, hogy a teafaolaj, a propolisz és az aloe vera keveréke hatékonyabban csökkentette a pattanásokat 30 nap alatt az arra hajlamosak bőrén, mint az erythromycin tartalmú antibiotikum krém (ez egy vényköteles gyógyszer).

Így használd a teafaolajat!

Na persze egyáltalán nem mindegy, hogyan használod a teafaolajt! A legegyszerűbb megoldás természetesen az, ha olyan termékeket vásárolsz (például tonikot vagy krémet), aminek ez az egyik összetevője. De akár te magad is elkészítheted a saját bőrápolódat! Ám mielőtt belefognál, fontos, hogy a biztonság kedvéért kiemeljük: a teafaolajat TILOS lenyelni, csak külsőleg alkalmazható! Emellett nem árt tisztázni, hogy ez a csodaszer bizony erősen szárít, ezért célszerű nem az egész arcodra felvinni a készítményt, inkább csak a problémás részekre, vagy kifejezetten a pattanásra. Illetve nagyon fontos, hogy bánj vele nagyon óvatosan, egy-két csepp tényleg bőven elég belőle!

Így készíts pattanás elleni csodaszert otthon teafaolajból!
  1. Győződj meg arról, hogy az általad vásárolt termék 100%-ban teafaolajból áll-e, hogy elkerüld az egyéb összetevők okozta irritációt.
  2. Cseppents a hidratálódhoz (a hígítás elengedhetetlen!) vagy keverd össze az vivőolajjal, például jojoba-, vagy olívaolajjal. Kezdd a mixelést 1:10 arányban (tehát egy csepp teafaolajhoz 10 csepp bázisolajat kell hozzáadnod), hogy elkerüld az irritációt. Akár az 1:5 arányt is elérheted, ha bőröd jól bírja a házi pattanásölőt.
  3. Először érdemes a karod belső oldalán kipróbálnod, hogy megfigyelhesd, miként reagál rá a bőröd.

(Ne felejtsd el, hogy akár a DIY módszer, akár egy bolti termék mellett teszed le a voksod, a fent említett tanulmányok eredményei alapján a változás általában 1 hónap -12 hét múlva lesz látható.)

Forrás: Insider
Nyitókép: Solstizia/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: