Lépj, mielőtt megesz a stressz! – 5 expressz gyakorlat, ami segít ellazulni

Pofonegyszerű és hatékony megoldások a gyors stresszkezeléshez

A stressz ugyan pozitívan is hathat az életedre, de ha úgy érzed, már nem bírod tovább a feszültséget, próbáld ki ezeket a lazító technikákat!

Heves szívdobogás, kipirult arc, remegő gyomor, kavargó gondolatok. Fizikai tünetek, amik akár valami csodás dolgot is jelezhetnének. De ha épp nincs egy, a fülünkbe szerelmesen búgó férfi, vagy nő a közelben, akkor ez valójában nem más, mint természetes válasz egy komoly stresszhelyzetre. Nem kell pánikba esni, a negatív hatású stressz néhány egyszerű praktikával kezelhető. Segítségükkel egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és eredményesebbek lehetünk a munkában és a magánéletben is.

Éld túl a túlélési ösztönt

Sokan szinte állandóan érzik, hogy alattomosan körülöttük ólálkodik a stressz. Nem hagy nyugtot, néha pedig lesből támad. Ilyenkor aktiválódnak az ősi ösztönök, bekapcsol az üss vagy fuss reakció, ami a test automatikus válasza egy-egy fenyegető helyzetre. Szóbeli agresszió vagy akár egy érzelmileg megrázó esemény is beindíthatja ezt a folyamatot. Ilyenkor két lehetőségünk van, vagy azonnal menekülőre fogjuk, és kihátrálunk az adott szituációból, vagy támadásba lendülünk. Mindkettő rossz stratégia, de nehéz tudatosan felülkerekedni a nehéz helyzeteken. Ha a stressz általában jelen van, érdemes alkalmazni az alábbi stresszcsökkentő technikákat:

Lélegezz!

Magától értetődő természetes cselekvés, éppen ezért szinte soha nem figyelünk rá. Pedig a légzés komolyan befolyásolhatja az aktuális pszichés, mentális és fizikai állapotunkat is. A légzésfigyeléshez nem kell mást tenni, csupán arra fókuszálni, hogyan áramlik a levegő a tüdőbe, és hogyan fújjuk ki onnan. Ha lehet, mindezt olyan lassan, ahogy csak lehet. Kezdetben négyig, majd hatig, végül nyolcig érdemes elszámolni egy belégzésnél és ugyanilyen hosszú lehet egy kilégzés is.

Koncentrálj a légzésedre! Fotó: fizkes/Shutterstock

Autogén tréning – az önhipnózis ereje

A stresszoldás másik lehetséges módja az autogén tréning nevű relaxációs technika, ami akkor hozhat eredményt, ha rendszeresen végezzük. A módszer egyfajta önhipnózis, mely során passzív befelé figyeléssel önmagunkra koncentrálunk. Ahogy a különböző testérzeteket figyeljük létrehozunk egyfajta testi-lelki ellazulást. A testkontroll és az alkalmazott vizualizációs gyakorlatok segíthetnek a stressz csökkentésében. A terápiás módszert érdemes egy szakértőtől elsajátítani, később önállóan is elvégezhető fekve vagy akár ülve is. Tanfolyamok, YouTube-videók és ingyenesen letölthető hanganyagok is segíthetnek a tanulásban.

Alvás nélkül nem működhet

Életünk egyharmadát öntudatlan állapotban, alvással töltjük. „Micsoda elvesztegetett idő!” – gondoljuk gyakran, ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk! Az alvásmegvonás ugyanis rövidtávon koncentrációs nehézségeket, emlékezetzavarokat és hallucinációkat okoz. Ha pedig valaki tartósan keveset alszik, akkor fejfájás, depresszió, cukorbetegség is jelentkezhet. De nemcsak a fentiek miatt érdemes eleget pihenni, hanem azért is, mert csökkenti a stresszt és az általános közérzetünk is javul, ha rendszeresen 8 órát alszunk.

A pihentető alvást semmi sem helyettesítheti! Fotó: Lia Koltyrina/Shutterstock

Gyorssegély: a progresszív izomlazítás

A leghétköznapibb helyzetekben is előfordulhat, hogy bestresszelünk. Gondoljunk csak bele, milyen bosszantó, mikor a másik irányba már három busz is elment, de a miénk nem akar megérkezni a megállóba, pedig már így is késésben vagyunk. Ha ilyenkor nincs türelmünk a légzésfigyeléshez sokat segíthet a progresszív izomlazítás, ami bárhol használható, és hatékony technika. A lényege, hogy a testben lévő izomcsoportokat külön-külön megfeszítjük, majd ellazítjuk. Külön a karokat, a lábakat, a hasfalat és a hátizmokat. Stresszes helyzetben az ember önkéntelenül is felhúzza a vállát, megfeszíti bizonyos izmait. Ez a technika épp az ilyen szituációkban segít.

A sport boldogabbá tesz

Életünk egyik leggyakrabban elhangzó, magunkban ismételgetett mondata, hogy „majd holnap elmegyek edzésre”. A gond csak az, hogy ez a holnap sokunknál sosem jön el. Pedig ha egyszer rávesszük magunkat, akkor a sport rövid idő alatt az életünk részévé válhat. A sport függőséget okoz, és ez nagyon is jó hatással lehet nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is. Heti két-három alkalom egy uszodában, edzőteremben, jógamatracon, vagy bárhol, ahol mozogni lehet jelentős változást hozhat az egészségi, a mentális és lelki állapotban is. És még a fenekünknek sem árt. Éppen ezért legyen inkább ma a holnap!

Nyitókép:  HBRH / Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: