3 kérdés, amivel fejlesztheted a lelki állóképességedet, hogy kiegyensúlyozottabb életet élj

Lenyűgözött minket a Zen buddhista, az Igazi Elköteleződés Nővérének TED beszéde, ezért összegyűjtöttünk neked, mit gondol arról, hogyan menthetnénk meg a civilizációnk és a bolygó jövőjét. A tanácsait ugyanis tényleg bárki megfogadhatja!

Legyen szó a koronavírus-járványról vagy a klímaválságról, bizakodunk. Méghozzá abban, hogy ezek a szörnyű események végre felnyitják az emberiség szemét, és végre a változás útjára léphetünk. Nem szeretnénk pesszimisták lenni, valóban láthatunk erre utaló jeleket, az igazi áttörés viszont mintha még mindig váratna magára. De mi lehet ennek az oka? Mi kell még ahhoz, hogy a civilizációnk végre tényleg irányt váltson?

Egy Zen buddhista, az Igazi Elköteleződés Nővére azt mondja, a választ nem a tények, az információ vagy a technológia hiányában kell keresni ezen a ponton. „Több, mint elegendő van ezekből.” Egy fontos dolognak azonban továbbra sem vagyunk birtokában. „A Zen mesterem, Thich Nhat Hanh úgy gondolja, azért nem változtattunk az életvitelünkön, mert még nem ébredtünk a tudatunkra elég erősen.” Márpedig ameddig ez nem történik meg, addig hiába is álmodozunk az utópia elérkezéséről.

Az egykor újságíróként dolgozó Nővér azt vallja, minden apró cselekedet esélyt adhat arra, hogy tudatosabbá váljunk önmagukat és a világot illetően. A mindful séták például tökéletes alkalmat nyújthatnak nekünk erre – feltéve, ha közben megválaszolunk három létfontosságú kérdést is. Ezek a felvetések felébreszthetik az erőnket, rugalmasabbá tehetnek minket és általuk megtalálhatjuk a belső békénket is.

Három kérdés, ami megváltoztatja az életed, és a bolygó jövőjét is

A Nővér a TED beszédében kifejti, a Zen tradíció szerint az öntudatra ébredéshez nem elegendő az értelem – az egész lényünkkel kapcsolódnunk kell a jelen pillanatához. Ezt pedig a legegyszerűbben meditáció vagy a már említett mindful séta közben érhetjük el.

„Emlékszel az első lépésekre, amelyeket először megtettél ma reggel odakint?” – veti fel a Nővér. „Vissza tudod idézni, ahogyan a lábad a talajhoz ért, a fények esését vagy a levegő minőségét? Emlékszel az első fára az úton? (…) Talán ma reggel volt valami fontosabb dolgunk. Talán siettünk. Sokan küzdünk azzal az érzéssel, miszerint kifutunk az időből. De ha rohanunk amiatt, hogy megtegyünk valamit, azzal időt takarítunk meg, vagy inkább elveszítjük azt?”

Az Igazi Elköteleződés Nővére kiemeli, ahhoz, hogy megtegyük azokat a radikális, határozott lépéseket, amiket a bolygónk kér, meg kell tanulnunk jelen lenni, illetve éberré, szabaddá és rettenthetetlenné válni. A saját életvitelünk okozta azokat a válságokat, amelyekkel jelenleg küzdünk, így a létformánk az, ami meg is nyerheti nekünk ezt a csatát.

„A mindful séta segíthet. Érezhetjük az összeköttetést a lábunk és a talaj között. Élvezhetjük a harmóniát a légzésünk és a lépéseink között. Minden egyes lépéssel egyre inkább megérkezünk a testünkbe, a jelen pillanatba.” A gyaloglás élménye lehetővé teszi, hogy ráébredjünk, mi zajlik bennünk és körülöttünk. Ehhez a spirituális kalandhoz a Nővér három kérdést is ajánlott, amit érdemes alaposan átgondolni séta közben.

Jöhet az öntudatra ébresztő séta?

1. Ki vagy te?

Mit hordozol magadban a felmenőidből? Mindannyian magunkkal visszük őket. A legjobb tulajdonságaikat és a gyengeségeiket. A reményeiket, a megbánásaikat és a félelmeiket. A Nővér úgy gondolja, a séta során lehetőségünk van arra, hogy a legjobbat aktiváljuk magunkból. Mindannyian többek vagyunk, mint azt gondolnánk.

2. Hol vagy?

„Hatalmas különbség van aközött, hogy tudatodra ébredtél, a jelenben élsz, vagy pedig teljesen elvesztél az aktuális munkádban és projektjeidben, mert így elmenekülhetsz az elől, ami valójában zajlik körülöttünk.” A Nővér felhívja a figyelmet arra is, hogy a túlélésünk egyik eszköze éppen az, ha a testünket és az elménket is arra eddzük, legyen jelen. Ez az egyetlen helyzet ugyanis, amikor gondoskodhatunk a boldogságunkról, felülkerekedhetünk a fájdalmainkon és a szenvedéseinken.

3. Mit akarsz?

Mi az, ami a legfontosabb számodra? Akármi is a válaszod, az a feladatod, hogy mindent megtegyél ennek érdekében, mert csak így lelhetsz békére. Attól, hogy a jelenben élsz, igenis motivált lehetsz arra, hogy a változásért cselekedj. „Az élet rövid.” A Nővér azt tanácsolja, találjuk meg azt, ami igazán lényeges számunkra, és erősítsük meg a köteléket azokkal a barátainkkal és rokonainkkal, akik osztoznak velünk ebben az álomban.

Forrás: TED
Nyitókép: Katie Doane/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: