„A valóság tizennyolcféle verziója arról, hogy mi a szabadság” – Idén is lesz TEDxLibertyBridgeWomen

Te, aki szinte egész nap maszkban vagy, távolságot tartasz és alkalmazkodsz a helyzethez, neked mit jelent a szabadság? Németh-Bite Barbarától és Szabados Andreától, a hazai TEDx-Women alapítóitól is ezt kérdeztük.

– Idén negyedjére szervezitek meg az eseményt, de talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, most igazán beleválasztottatok, már, ami a témát illeti. Mindannyian, ha nem is direkt módon, de szembesültünk azzal a kérdéssel, hogy mi a szabadság. Ti hogyan?

– NÉMETH-BITE BARBARA: Engem folyamatosan foglalkoztat a téma, függetlenül a vírustól, ugyanis mindennél jobban hajt előre, hogy megtudjam, mi mindenre lehetek kíváncsi. Mit szabad? A témaválasztás szinte adta magát. Az első találkozónk, már a járvány kirobbanása után online volt. Messengeren egy órát szórakoztunk a különböző effektekkel, aztán egy jókedvű, borozós online buli kerekedett a megbeszélésből. Persze döntéseket nem hoztunk, csak jól éreztük magunkat. Éppen ebben állt számomra a helyzet újdonsága: az online tér korábban csak egy újabb lehetőség volt, egy B verzió, de mostanra átértékelődött. Az online jelenlétnek hála még izgalmasabbá, sokszínűbbé tehetjük az életünket.

Németh-Bite Barbara a 2019-es TEDx színpadán

– Tehát egy újfajta szabadságérzést kaptál ezzel?

– BARBARA: Nem is újat feltétlen, mert az a szabadságom itt is, mint sok más korábbi helyzetben, hogy dönthetek arról, lehetőségként vagy kényszerként élem meg ami éppen történik.

– SZABADOS ANDREA: Kétségtelen, hogy nagyobb a hangsúly idén az egyéni döntéseken. A saját hatáskörén belül mindenkire nagyobb felelősség hárul. Talán ez is okozta a bizonytalanságot, megrázkódtatást, mert kiderült mindannyiunk számára, hogy sokkal nagyobb döntési jogunk van, mint amivel eddig éltünk. A járvány előtt csak mentünk a megszokások után, a látszólagos lehetőségekkel, és nem gondolkoztunk el azon, hogy lehetne-e másképpen. A négy fal között viszont kénytelenek voltunk elgondolkozni azon, hogy mi minden van a saját kezünkben. Az előadók is sokan ezt hozták elő témaként: hogy a szabadság az, amikor dönthetünk. Játszhatunk vagy improvizálhatunk mi magunk is egy szép dallamot.

– BARBARA: Persze van egy csomó minden, ami tőlünk független. Ezen a téren is tudatosabbak lettünk, hiszen amin nem tudunk változtatni, arra nem érdemes fókuszálni. Ha ez sikerül, akkor egy halom kontrollt el is engedhetünk.

– Mi volt az a pont, amikor magatoknak kellett elgondolkoznotok azon, hogy hol van a ti szabadságotok?

– BARBARA: Imádok utazni, utazástól utazásig élek. Amikor szinte egyik napról a másikra lezárták a határokat, minden korábban betervezett utat lemondtam. Ekkor feltettem magamnak a kérdést: Szuper, de mi fog neked energiát adni? Majd a teraszomon jött az ihlet, hogy hiszen körbevesz a természet, ideje sétálni benne. Napi 10-15 kilométert is megtettem, új helyeket fedeztem fel és embereket ismertem meg, ez is megadta nekem az utazások alkalmával jól ismert feltöltést.

– ANDREA: Márciusban én azt tapasztaltam meg a munkámmal kapcsolatban, hogy egy hét alatt a következő 3-4 hónap minden megbízása törlődött. Teljesen bizonytalanná vált, hogy a következő hónapokban miből fogok megélni. Amikor számba vettem a korábban megvett színház és koncert jegyeket, rádöbbentem, hogy most bizony a lemondások kora következik.

– A téma fundamentális, úgy tudom elképzelni az előadók hónapokkal ezelőtti, első közös találkozóját, mint valami hömpölygő kreatív áradatot. Milyen volt valójában?

– BARBARA: Valóban rendkívüli találkozó volt. Az a fajta nyugalmas izgalom, ami eddig mindig átjárt bennünket az első találkozás előtt, most a vírus miatt nem lehetett. Először is olyan helyszínt kellett találnunk, ahol kint is lehettünk meg bent is, ugyanakkor volt olyan előadó is, aki online jelentkezett be. Szóval ebből kialakult egy nagyon ironikus helyzet, mert jobbkor nem is lehetne beszélni arról, kinek mit jelent a szabadság. Az előadókban óriási energiák gyűltek össze, akár anarchiába is fulladhatott volna ez az első alkalom, hiszen nagyon máshol voltak a határok, mint eddig. Végül mégis egy erős, alkotó, összetartó, hittel teli csapattá alakult a társaság.

– ANDREA: Mély elköteleződést és alázatot hoztak az előadók, és mind el voltak ájulva attól, hogy a másik milyen szuper. Ugyanakkor érezhető volt az is, hogy külön erőt adott nekik, hogy idén egy ilyen témában szólalhatnak fel.

– Úgy képzelem, mint egy jóféle tüntetést, ahol egy közös cél, ügy a város (világ) minden pontjáról összegyűjti az embereket…

– ANDREA: Nyáron azt éreztük, hogy minket ez a téma mozgat meg a leginkább. Különleges érzés volt látni, hogy sok másik ember is lázba jön, ha a szabadság témaköre kerül szóba.

– Március óta a szabadságról beszélünk mind valamilyen formában. Az eseményen kapunk valamiféle feloldozást, kiutat a jelenlegi helyzetből?

– ANDREA: Valós történeteket vonultatunk fel szombaton. Idén is sok kemény téma lesz, és abban bízunk, hogy a beszédek mélyen elgondolkodtatnak majd. Az egy biztos, hogy végül pozitív töltete lesz a napnak.

– BARBARA: Én egy picit vitatkoznék ezzel. Hogy pozitív vagy sem, azt döntse el a hallgató maga, hiszen erről szól a Szabadság? Másképp. Azt gondolom, a hurrá hangulatú esemény a jelen körülmények között inkább irritáló lenne, mint feltöltő. Az biztos, hogy a valóság tizennyolcféle verziója jelenik meg arról, ki, hogyan éli meg a szabadságot.

– A szervezés során több új feladattal is szembe kellett nézzetek.

– BARBARA: Minden újdonságot, változást az emberi kényszer szül. Biztosak voltunk abban, ha idén is lesz TEDxLibertyBridgeWomen, akkor még jobban meg kell bíznunk a csapatunkban. Rá is csodálkoztunk többször az elmúlt hónapokban, hogy milyen flottul megy minden.

– ANDREA: Minden évben azt gondoljuk, jövőre már biztosan rutinból fog menni minden. Aztán jött a pandémia, ami szinte minden ponton hozott változást. A legnagyobb természetesen az online streaming.

– Tavasszal már a csapból is az online események és rendezvények folytak, kicsit a végére rá is untunk. Nyitottak lesznek erre az emberek?

– BARBARA: Én tapasztalati úton szeretek tanulni, illetve véleményt formálni. Ez egyértelműen egy kísérlet, amit a világ kényszere hozott nekünk, TEDx-ereknek. Előre megjósolni, hogy miként sül el a dolog, képtelenség, hiszen még sosem próbáltuk.

– ANDREA: Márciusban, a karantén első hetében a TED elindított egy projektet. Az egész világban mindenki bezárkózott, Chris Anderson, a TED fő kurátora, atyja pedig úgy döntött, hogy a saját dolgozószobájából bejelentkezik, és olyan előadókkal, mint például Elizabeth Gilbert beszélget egy órát. Ha ők bevállalták, akkor nekünk is szívünk joga, hogy kísérletezzünk.

– BARBARA: Ráadásul a szabadsághoz ez is hozzátartozik, nem? Nem az a szabadság, hogy kíváncsi vagyok és kísérletezem? A régit lecserélem valami újra, majd eldöntöm, hogy mit viszek magammal a régiből és mit építek be az újból.

– Hogy az online közvetítés élvezetes legyen sok izgalmas extrát kitaláltatok, meséltek erről?

– ANDREA: A szünetekben a közösségi megélést szeretnénk valahogy pótolni. Ezért segítségül hívtuk a korábbi évek előadóit, így parádés online élmények lesznek a szünetekben. Összehoztunk egy beszélgetést Durica Katarina, Borbély Alexandra és Ott Anna között. Lesz Margaret Island szobakoncert, online mozgásprogramok, jóga, nia tánc. Ráadásul küldünk a nézőknek otthonra egy kis csomagot, amivel akár a kávészünet élményét is meg tudják teremteni.

Szabados Andrea a 2019-es TEDxLibertyBridgeWomen színpadán

– Ti magatok mit vártok a legjobban?

– BARBARA: Idén 4 férfi előadónk lesz, nagyon sokszínű a csapat, érdekel, hogy mi az, ami ebből egységgé tud alakulni. De természetesen a zenés, táncos produkciókat is várom, hiszen idén a vírus miatt nagyon kevés kulturális eseményben volt részünk. Na, meg persze a legnagyobb kérdés, hogy hogyan fog esni az online nézőknek a nap…

– ANDREA: Megosztó karakterek, megosztó történetekkel érkeznek. Nekem mindig nagy kérdés, hogy egy adott gondolatot odaengedhetek-e a színpadra nyersen. Ilyenkor ez mindig óriási meglepetés, hogy miként sülnek el, mekkora hatást váltanak ki a beszédek.

Ha idén te is szívesen részt vennél a TEDxLibertyBridgeWomen: Szabadság? Másképp. konferencián, ITT tudod megváltani az online jegyed! Még több részlet az esemény Facebook oldalán!

Nyitókép: TEDxLibertyBridgeWomen

Legnépszerűbb cikkek: