Tégy egy lépést a hulladékmentes konyháig!

Ha letöltöd a „ShareWaste” applikációt, akkor nagy lépést tehetsz a környezettudatosabb életet felé: egyfajta közösségi komposztálás részese lehetsz házigazdaként, vagy adakozóként.

Gyakori tévhit, hogy a környezettudatos és a zero waste életmód bonyolult és költséges – pedig ha utánajársz a dolgoknak, pár apró változtatással is sokat tehetsz azért, hogy fenntartható legyen a háztartásod. Könnyedén megreformálhatod a szokásos reggeli kávézást, vagy a szépségrutinodat, a konyha hulladékmentesítésében pedig már azzal is nagy eredményeket érhetsz el, ha letöltöd a „ShareWaste” elnevezésű telefonos applikációt.
Képzeld, ez az alkalmazás gyakorlatilag zöld közösséget teremt: megtalálhatod, hogy ki foglalkozik a közeledben komposztálással, akinek átadhatod az otthonodban felhalmozódott organikus hulladékokat, és persze a dolog fordítva is működik: regisztrálhatsz házigazdaként (azaz komposztálóként) és adományozóként is. Pár adat beírása után már csekkolhatod is a térképet, hogy kikkel léphetsz kapcsolatba a környezetedben!

Fotó: ShareWaste

Adakoznál, de nem tudod, hogy pontosan mit?

A komposztálás azért hasznos, mert csökkenti a háztartási szemét mennyiségét, az organikus hulladékot pedig tápanyagban gazdag humusszá alakítja át a növények számára – így akár 30-50 százalékkal csökkenthető az otthonokban termelődő hulladék. Ha nincs lehetőséged arra, hogy a lakásodban, vagy az albérletedben belevágj a komposztálásba, de mindenképpen szeretnél tenni valamit a konyhád fenntarthatóságáért, akkor regisztrálj a „ShareWaste”-re, és ajánld fel az alábbiakat egy házigazdának a közeledben:

  • Gyümölcs, zöldség maradék
  • Kávé-, vagy teazacc, a teafilterek tartalma
  • Összetört tojáshéj
  • A szobanövényeid lehullott levelei, elszáradt virágok, falevelek, gallyak, kerti lomok

Amit tilos bedobnod a komposztálásba:

  • A fertőzésveszély miatt nem kerülhet a komposztba főtt ételek (például húsok, vagy levesek) maradéka, de kenyér és csontok sem
  • Olaj-, vagy zsír maradék
  • Fémek, műanyagok, színes újságok, lebomlónak minősített bevásárlószatyrok
  • Vegyszerek, festékek, lakkok, növényvédő szer, elem, gyertyák maradványai
  • Beteg növények

Nyitókép: Luis Alvarez / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: