Tehetség és szorgalom: így lett Kassai Fibi a sminkelés magyar királynője

Folytatódik Inspiráló Instázók című sorozatunk

A tehetség, ha szorgalommal párosul, előbb-utóbb utat tör magának. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint Fibi története, aki kitartásával, céljaival és elszántságával megvalósította önmagát és álmait.

Fibivel egy egyéni sminkoktatás során volt alkalmam alaposabban megismerkedni. Határozott eleganciája pillanatok alatt levett a lábamról, és már akkor is egyfolytában az a gondolat járt a fejemben, hogy micsoda ritkaságszámba mennek azok a nők, akik nem hátbaszúrják, hanem segítik a másikat. A sminkecsetek bűvésznőjére abszolút áll Albert Einstein csodálatos megállapítása, miszerint:

Bármit megkaphatsz az életben, amit csak akarsz, ha eleget segítesz másoknak megkapni azt, amit akarnak.

Fibi kézügyessége, saját bevallása szerint elég hamar lelepleződött. Mindegy, hogy rajzolni, festeni, vagy gyurmázni kellett az oviban, korai remekművei már akkor is lenyűgözték környezetét, amivel rögtön fel is hívta magára a figyelmet. Az óvónők Fibi különleges képességeit jelezték is a szülők felé, de mivel akkoriban a tehetséget még egészen más mértékkel mérték, Fibi szülei nem csináltak belőle nagy faxnit. Nem kezdtek vele különórákra és workshopokra szaladgálni, hanem az időre bízták a dolgot. „Tehetséggondozás címszóval rajzlap és ecset azért természetesen mindig volt otthon” – meséli nevetve.

Fibit már gyermekként is csak a divat világa érdekelte. Igaz akkoriban még csak az OTTO magazin hasábjain láttunk bármit is a trendekből, de ez őt nem tartotta vissza attól, hogy barátnői kisdobos nyakkendőjét elrendezgesse, vagy szemöldöküket igazítgassa. Nem csoda, hogy már akkor is minden lány imádta és az ő barátnője akart lenni, hiszen mindenkihez hozzátett egy kicsit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

fibikassai (@fibikassai) által megosztott bejegyzés

Divatrajongóból a színek szerelmese

„Bár eleinte nőiruha-készítőnek, vagyis divattervezőnek készültem, időközben kiderült, hogy a színekhez és az emberekhez való érzékem annyira kivételes, hogy érdemesebb sminkesnek tanulnom.”  Sminktanfolyamról sminktanfolyamra járt, amit csak tudott a pályán, mindent megtanult. Mégis úgy érzem, a minden sminkesek anyjának keresztelt Sipos Zita készített fel a pályára leginkább, és máig azt a tudást ötvözöm a mai kor szellemével, amit tőle kaptam.”

A mai sminkdömping közepette nehéz elképzelni, hogy bizony voltak idők, amikor Budapesten még csak egyetlen sminküzlet árválkodott az Ó utcában. Nem volt olyan óriási választék, és technológiai újítások, kenceficék mindenre, mint manapság. A Kryolan azóta is működő boltjában akkoriban csak főleg színházi, vagyis erős, domináns színekkel és vakolatként fedő alapozókkal lehetett találkozni. Elég kemény világ volt akkoriban a sminkesek számára, de aki akkor megállta a helyét, tudott árnyalatokat keverni, az napjaink szuper termékei között játszi könnyedséggel találja meg a megfelelőt. És bár a Kryolanban is jól ismert látogató voltam, akkor éreztem, hogy beköszötött a kánaán, amikor megnyitott a Váci utcai MAC.”

Színek kavalkádja

„Nem tudtam betelni a színekkel, a minőségi, különböző fedést biztosító sminktermékekkel, rogyásig vásároltam magam minden alkalommal.” vallja be Fibi. Készlete csak bővült és bővült, és mára több bőröndnyi mennyiségűre nőtte ki magát, amelyet én is tanusíthatok, mert ottjártamkor legalább 9 bőrönd tartalmát átkutatva találta meg a számomra tökéletes árnyalatot. És higyjétek el, volt még neki legalább másik öt. Tudását, már akkor is sminkversenyről-sminkversenyre bizonyította, hiszen szinte mindent zsinórban megnyert, mégis a Beauty fórum Magyar bajnokságát követő Müncheni Európa-bajnokság hozta meg számára a fordulópontot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

fibikassai (@fibikassai) által megosztott bejegyzés

Európa-bajnoki cím

A magyarországi elődöntő után még azt pletykálhatták az irigykedők, hogy csak mesterének befolyása miatt nyert, de a Müncheni döntőn aratott siker után, ahol aztán már senkinek sem lehetett ráhatása az eseményekre már senkiben sem maradhatott egy csöppnyi kétség sem, hogy tiszta versenyben, kizárólag teljesítménye alapján jutott el a csúcsra. Azt hihetnénk, hogy innen már elhalmozták munkákkal és ajánlatokkal, csakhogy az út innen még koránt sem volt sétagalopp. Hiába járt hónapokon át kiadóról kiadóra, tehetségét nem sikerült kézpénzre váltani mindaddig, amíg egy csókos sminkes betegsége miatt egyszer SOS be nem hívták egy fotózásra. Fibi számára ez volt az az alkalom, ami mindent megváltoztatott és meghozta a várva-várt áttörést. Innentől kezdve már nem kellett bizonygatnia tehetségét, mert mindenki testközelből láthatta, tapasztalhatta azt. Bár Zsólyomi Norbi fotóssal évekre elválaszthatatlanok lettek, minden magazin, fotós és magára valamit is adó stylist Fibivel akart dolgozni.

Ekkor már megengedhettük maguknak azt a luxust, hogy főleg divatanyagokban és kedvenceimben, címlap projektekben dolgozzunk. meséli Fibi felidézve a múltat. Így gyakorlatilag, az évek során Fibi kezei között megfordult az egész divatszakma, és szépen lassan a celebvilág arcai is csak az ő ecsetje alatt voltak hajlandóak fényképezőgép vagy kamera mögé állni.

Szakmai ártalom

Ha pedig Fibi titkát kérdezzük, akkor szerinte minden abban rejlik, hogy neki saját stílusa van, és mindenkit a saját ízlése szerint, nem pedig az elvárások szerint próbál meg kisminkelni, és ez működik. Elmondhatom, hogy most már a hazai élet sztárjai is annyira ragaszkodnak hozzám, hogy akár a forgatásukat is képesek átütemezni csak azért, hogy én fessem ki az arcukat. Ettől függetlenül a mai napig fontosak számomra a civil, hétköznapi ügyfeleim is, akiket szinte barátként kezelek. 

Fibi, saját elmondása szerint is fanatikus, volt időszak az életében, amikor csak sétált az utcán, és azt nézegette, kin milyen szépítést hajtana legszívesebben végre. Mára már lenyugodtam, és nem ömlik belőlem rögtön a szó, hogy milyen szemöldököt festenék, vagy színeket használnék, csak akkor, ha esetleg megkérdeznek. Hiszek abban, hogy a munkám nem csupán meglátni és kihozni a legszebbet egy arcból, hanem önbizalmat is adni a női léleknek.

Nyitókép: @fibikassai/ Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: