Te is szorongsz, ha telefonálnod kell? Elmondjuk, miért

Míg mások boldogan fecsegnek akár órákig is telefonon, addig te összerezzensz, ha megcsörren a mobilod, és szó szerint órákig tart, mire ráveszed magad, hogy felhívj valakit?

Ahogy a mondás is tartja, a szokás nagy úr: és bár furcsán hangozhat, mára sokaknak idegenné vált a telefonálás. Bár az idősebbek ragaszkodnak ehhez a kapcsolattartási formához, az Y, valamint a Z generáció tagjai inkább a közösségimédia-felületeken keresztül üzennek egymásnak, esetleg hangjegyzeteket küldenek.

Az elérhetőség átka

A szakértők szerint a telefonhívásoktól való félelmünk egyéb társadalmi szorongásokkal függ össze, és többek között a csevegés ritmusának, illetve tartalmának kiszámíthatatlansága váltja ki. Gondolj csak bele, mennyire eltér a válaszidő a telefonálás és a Messengeres chatelés között. Ha tehát szóban beszélgetünk valakivel, azonnal reagálnunk kell a mondandójára, emiatt fennáll a téves értelmezés veszélye, és az is, hogy a hibáinkat a félelmeink megerősítéseként értelmezzük. Könnyedén előfordulhat, hogy nem tudod olyan jól szavakba önteni a gondolataidat, mint szeretnéd. Ez pedig egészen ijesztő lehet.

Üzenetküldés esetén hiába hiányoznak a kommunikáció nonverbális jelei, mint például a hangszín vagy a hangsúly (ezeket legfeljebb az emojik pótolhatják valamennyire), mégis több időt kapunk az információk feldolgozására és a válaszunk megfogalmazására.

A telefonfóbia leküzdhető!

Nagyon fontos, hogy kijelöld a határaidat: némítsd le a mobilodat a munkaidő végével, esetleg teljesen kapcsold is ki azt esténként. Kezdetben persze nem lesz egyszerű, de próbáld meg újra és újra meggyőzni magad arról, hogy TÉNYLEG nem kell éjjel-nappal elérhetőnek lenned. De az is sokat segíthet, ha gondolatban felkészülsz egy-egy telefonhívásra, ahogyan azt egy kiselőadásodra is tetted iskolásként. Írj vázlatot azokról a főbb pontokról, amiket mindenképpen meg kell említened.

Ha azonban még így is hevesebben ver a szíved minden csörgésnél, érdemes felkeresned egy szakembert! Megszeretni talán sosem fogod a telefonálást, de a szakember segítségével elfogadhatod, hogy ez is egy eszköz a mindennapokhoz, amit meg kell tanulni a megfelelő helyen kezelni. Ha pedig nem érzel késztetést arra, hogy mindenre (azonnal) reagálj, kevésbé fogsz szorongani a hívásoktól.

Forrás: VICE
Nyitókép: Karolina Grabowska/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: