Az életmódod miatt nem húsvéti sonkával készülsz az ünnepre? A tempeh kiváló alternatíva, ha kerülöd a húst, de fontos a bevitt fehérje mennyisége.
A tudatos táplálkozás során elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel. A fehérje egyrészt felpörgeti az anyagcserét, az emésztés során segít a kalóriaégetésben, és hosszabb időre gondoskodik a jóllakottság érzésről, miközben elengedhetetlen az izomzat építésében és megtartásában. A fehérjeforrások sorában többnyire a hús és a hal a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, de szerencsére a húsmentesen étkezőknek is számos lehetőségük van a fehérje bevitelre. Az egyik ilyen kiváló táplálék, a tempeh.

Mit tud tempeh?
Bár jóval kevesebbet hallani róla, mint egyéb növényi fehérjeforrásokról, a tempeh nem újkeletű élelmiszer, Indonéziában már az 1800-as években is fogyasztották a szójababból és nemes penészből készült fermentációs terméket. A tempeh fehérjetartalma kiemelkedő, kb. 20 g/100 grammnyi termékben. Összehasonlításképpen: a tofuban közel 16 gramm, a quinoában kb. 13 gramm. Ugyanakkor a tempeh gluténmentes és lényegesen magasabb a rosttartalma is mint a tofunak. Ezeknek a tápanyag értékeknek köszönhetően a tempeh jóval tovább biztosítja a szervezet telítettségét, mint más növényi alapú fehérjék. Ugyanakkor az is mellette szól, hogy alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, valamint kiváló B-vitamin forrás, ami segíti az agy és az idegrendszer munkáját. Fogyasztása bárkinek ajánlott, csak a szója allergiásoknak érdemes kerülni.
Hogyan fogyaszd?
A tempeh rendkívül sokoldalú és számos módon elkészíthető, hiszen ugyanolyan jó íze van sülve mint egy vegán „steaknek”, de ropogós tempeh-nyárs formájában, pörköltként vagy levesekben is kiváló. Finom csíkokra vágva a tempeh remek húspótló a curryben is. Az ázsiai vagy mediterrán ízvilágú pácok is kifejezetten jól illenek hozzá. Szendvicsbe is tehetjük, diós ízvilága miatt salátákhoz, tésztákhoz és nassolni valónak is ideális.
Itt tudod beszerezni:
Bio tempeh

A BIO tempeh a hús és a sajt növényi alapú helyettesítője, amely nem csak a vegetáriánusok és a vegánok körében nagyon népszerű. Fehérjében gazdag, és nem tartalmaz cukrot. Szójabab erjesztésével készül, és a finom diós íz teszi igazán különlegessé, amely feldob bármilyen köretet, szószt vagy salátát.
Magyar szójából

Magyar szójából készült, génmanipulációtól mentes, érlelt szójakészítmény. A vegán, ill. vegetáriánus konyha fontos eleme, kiválóan helyettesíti a húst. Kellemes textúrájú ételek készíthetők vele, és még egészséges is.
Ízesített

A Tempehmanufaktur Csillagfürt-Tempeh vad fűszernövényes ízével nagyon meggyőző: a fermentált csillagfürt finom-fanyar jegyekkel rendelkezik. Karakteres ízével levesek és egytálételek összetevőjeként is tökéletes.
Egy igazán könnyű és finom fogás, ha kipróbálnád:
Sült tempeh
Hozzávalók:
- 1 doboz/üveg tempeh
- tamari/szójaszósz
- rizsecet
- juharszirup
- olívaolaj
Elkészítése:
Vágd fel a tempeh-t egycentis kockákra, majd párold nagyjából 10 percig. Közben keverd ki a pácot, majd öntsd a párolt kockákra és fél órán keresztül hagyd állni. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a pácolt tempeh-t tedd be 10 percre, de előtte a páclét tedd félre. Az idő leteltével vedd ki a sütőből, és a maradék pácot is kendd rá. További 10 percre tedd vissza, amíg a szélei megpirulnak. A sütés alatt kissé karamellizálódik a tempeh, így nemcsak friss salátával vagy rizzsel lesz kiváló, hanem önmagában is fogyaszthatod.
Forrás: loveandlemons.com
Nyitókép: OKrasyuk/GettyImages