Tényleg használ, ha a tojásból csak a fehérjét eszed meg?

A tojás az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. Manapság egyre több diéta javasolja, hogy a sárgáját ne, csak a fehérjét fogyasszuk. De vajon miért? És vajon igazuk van-e azoknak, akik lemondanak a sárgájáról?

A tojást a táplálkozási szakértők szuperélelmiszernek tartják, mert nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, és magas az ásványianyag-tartalma, melynek jelentős része a sárgájában található. Ideális élelmiszer, ha bármilyen súlycsökkentő étrendet folytatsz, mivel a kiemelkedő fehérje (egy tojás annyi fehérjét tartalmaz, mint 30 gramm csirkehús) és vitamintartalma mellett minimális szénhidrát és kalóriatartalma van. A gyomor és bélrendszer működését is serkenti, és szinte csak egészséges zsírokat tartalmaz. A legtöbb diéta azt javasolja, hogy ha például egy rántottát 4 tojásból készítesz, abból csak egynek használd a sárgáját is, a másik háromnak csak a fehérjéjét. De miért hasznos, vagy hasznos-e egyáltalán, ha csak a tojásfehérjét esszük meg?

A tojásban található fehérjék gazdagok aminosavakban

A fehérjék a szervezet fő építőkövei, amelyek szerkezeti, és funkcionális célokat szolgálnak. Aminosavakból állnak, amelyek úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a gyöngyök egy láncon, majd összetett formákká hajtódnak össze.
A szervezet fehérjéinek felépítéshez körülbelül 21 aminosavat használ fel, amelyek közül kilencet a szervezet nem tud előállítani, és az étrenddel kell bevinni. A tojásfehérje minden esszenciális aminosavat megfelelő arányban tartalmaz. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás az étrendben, sőt, a biológiai értéket (a fehérje minőségének mérőszámát) gyakran a tojáshoz viszonyítva értékelik, 100-as pontszámmal.

Nyers vagy főtt tojás?

A nyers tojás fogyasztása bevett gyakorlat egyes testépítők és sportolók körében, abban a hitben, hogy így nagyobb mennyiségű fehérjéhez jutnak. A nyers tojás valamivel több tápanyagot tartalmaz, de a főtt tojásban lévő tápanyagok könnyebben emészthetők és jobban felszívódnak. A szervezet a tojásban található fehérjék közel 90%-át hasznosítja, míg a nyers tojásból csak 50%-ot. És az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a nyers tojás azért ízélményben hagy némi kívánnivalót maga után…

 Hol van a fehérje?

Egy tojás körülbelül 6 gramm fehérjét tartalmaz, amelynek nagyobb része, körülbelül 55%-a, a fehérjében található. Aki szigorú kalóriadeficit diétát tart, az azért csak a tojásfehérjét fogyasztja, mert az nem tartalmaz zsírt és szénhidrátot. Viszont a vitaminok és az ásványi anyagok a sárgájában találhatók, így nem biztos, hogy érdemes csak a tojásfehérje elkészítésénél és elfogyasztásánál maradni.

Ha a kalóriák miatt mégis ragaszkodsz hozzá, akkor készítsd el minél változatosabban: eheted édesen és sósan is, adhatod a salátádhoz, de habbá verve is mennyei. Azt azonban fontos tudni, hogy ha csak annyit változtatsz az étkezési szokásaidon, hogy nem eszed meg a tojássárgáját, annak az égvilágon semmi értelme nincsen. Sőt, a mai tojásárak mellett lassan egyenesen luxusnak is számít. A tartós súlycsökkenést csak egy hosszútávon is tartható, kiegyensúlyozott étrenddel érheted el, ami napi 1-2 tojást kell, hogy tartalmazzon.

Forrás: clubmetropolitan.net
Nyitókép: fotó: Stefania Pelfini/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)