Elsőre egyszerűnek tűnhet, hiszen nem kell főzni, de valóban hasznos-e a szervezetnek, ha nyers étrenden élsz? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokat.
Bár a nyers ételek fogyasztását szinte minden táplálkozással foglalkozó szakember javasolja, abban a tekintetben már megoszlanak a vélemények, hogy hasznos-e mindenkinek, ha csak nyers élelmiszereket fogyaszt. Nyáron a zöldségek, gyümölcsök időszakában sokkal egyszerűbben kivitelezhető, így ha régóta kacérkodtál már vele, akkor érdemes ilyenkor egy teszt üzemmódot tartani.

Ha az életünk, és az otthoni teendőink könnyítése felől közelítjük meg a témát, akkor minden háziasszony számára a legideálisabb megoldás lenne, hiszen nincsen sütés, főzés, a bevásárlással tulajdonképpen le is lenne tudva az étkezés oroszlánrésze. De természetesen nem lehet csak ezt a szempontot figyelembe venni, mert nem mindenkinek jó, ha nyers étrenden él.
Mi fán terem a nyers étrend?
A nyers étrend olyan diéta, amely nyers, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztását javasolja. A fő cél az élelmiszer tápértékének és frissességének megőrzése, mivel egyes tápanyagok magas hőmérsékleten veszítenek hatásosságukból és hatékonyságukból. Az egyetlen megengedett „főzés” az ételek és italok 40-45 Celsius-fok alatti hőmérsékletre való melegítése. A pasztőrözött és sterilizált élelmiszerek, például a tej és tejtermékek, valamint a szószok, a levesek, a lekvárok és a befőttek nem megengedettek.
A nyers étrend típusai
Nyers vegán
Csak csíráztatott vagy nyers zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, magvakat, gabonaféléket és hüvelyeseket fogyasztanak, és semmilyen állati eredetű élelmiszert nem.
Nyers vegetáriánus
A nyers tojás, a nyers tej és a nem pasztőrözött vagy sterilizált tejből készült tejtermékek fogyasztása megengedett.
Nyers mindenevő
A vegán és vegetáriánusok szamara fogyasztandó ételek mellett, lehetővé teszi a nyers, szárított vagy pácolt hús vagy hal fogyasztását.
Frutariana
A vegán étrend extrémebb változata, amely kizárólag friss nyers gyümölcs és zöldségfélék, például paradicsom fogyasztásából áll, kivéve a lekvárokat és gyümölcsleveket, az olajat és az ecetet.
A nyers diéta edényei
A hagyományos konyha edényei helyett a középpontban a turmixgép áll. Ezt használják a legtöbbet, hiszen a növényi tejek vagy a magvajak készítéséhez ideális. De fontos eszköz a gyümölcscentrifuga is, a turmixok, levek készítéséhez, és a csírázó is, amely nélkülözhetetlen a tápanyagokban gazdag csírákhoz. Valamint egyre többen használják a zöldség-gyümölcs szárítót is. A nyers étrendben megengedett az élelmiszerek erjesztése is, csakúgy, mint a pácolás, amely kiválóan alkalmas halak és húsok hidegen „főzésére”.
Mit enged a nyers étrend?
- Friss vagy szárított gyümölcsök
- Nyers vagy fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kimchi)
- Diófélék: mandula, mogyoró, dió, pisztácia, brazil dió, kesudió
- Magok: tök, napraforgó, lenmag, szezám, chia, kender
- Hüvelyesek (csak frissen vagy csírázva): borsó, bab, csillagfürt, bab, lencse
- Hínár: wakame, kumbu, spirulina, hijiki, nori, agar-agar (friss, szárított, porított vagy pelyhesített)
- Csírák (lucerna, szójabab, lencse, csicseriborsó)
- Gyógynövények: oregánó, bazsalikom, petrezselyem, rozmaring, zsálya, koriander
- Gumók és gyökerek: gyömbér, retek, csicsóka
- Gomba: csak salátában, nyersen
- Hidegen sajtolt növényi olajok: olíva, avokádó, kókusz
- Nyers tej és pasztőrözetlen tejtermékek (joghurt, sajt)
- Természetes édesítőszerek: stevia levelek, juharszirup, agave szirup
- Nyers hús (carpaccio , tatár) és nyers hal (susi, sashimi), szárítva vagy pácolva
Tiltott ételek
- Minden főtt étel: hús, hal, tojás, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök
- Finomított liszt alapú ételek: péksütemények, sütemények, sütemények, pizza
- Tészta és főtt gabonafélék, például rizs, quinoa, tönköly
- Pasztőrözött és sterilizált tej és tejtermékek
- Konzerv és feldolgozott élelmiszerek
- Finomított olajok és cukrok
- A tea és kávé, valamint az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlott

A nyers diéta előnyei
- Tápanyagokban gazdag: a gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék természetesen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, növényi fehérjékben és a szervezet számára hasznos zsírokban, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Főzés nélkül frissek és sértetlenek maradnak.
- Segít megelőzni a gyulladásokat: az étrend kizárja a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyakran sóval, hozzáadott cukrokkal, tartósítószerekkel, színezékekkel és telített zsírokkal vannak tele, amelyek gyulladást okozhatnak.
- Pozitív környezeti hatás: A nyers étrend szerint élők minimálisra csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. A nyersen fogyasztandó húsnak, halnak és tojásnak frissnek, ellenőrzött eredetűnek kell lennie, és egészségügyi garanciákkal kell rendelkeznie. A nem főzés energiát takarít meg.
- Hozzájárul a jó hidratáltság fenntartásához: sok, vízben gazdag gyümölcs és zöldség fogyasztásával a nyers étrend hidratáló és tisztító hatású lehet.
- Hozzájárulhat a fogyáshoz: a nyers gyümölcsök és zöldségek, amelyek a nyers étrend alapját képezik, rostban gazdagok, telítő hatásúak és alacsony kalóriatartalmúak.
- Támogatja a bőrápolást: a rengeteg vitaminban, ásványi anyagban és antioxidánsban gazdag gyümölcs és zöldség javíthatja a bőr állagát, állapotát.
Miért, vagy mikor nem ajánlott a nyers étrend?
- A sok hasznos egészségügyi és környezeti hatás mellett, természetesen a nyers étrendnek ellenjavallatai is vannak. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan élethelyzetek amikor egyáltalán nem praktikus a nyers étkezés. De azoknak sem érdemes teljesen átállni, akik számára kikapcsolódást, feltöltődést okoz a főzés, esetleg családi vita tárgyává válik a téma.
- Élelmiszermérgezést, fertőzést és bakteriális szennyeződést okozhat: a nyers hús és hal, a nyers kagylók és a tojás, valamint a nem pasztőrözött és nem sterilizált tej és tejtermékek parazitákat és káros baktériumokat tartalmazhatnak (például a tojásban és csírában lévő szalmonellát, a nyers tejben a listeria).
- Emésztési problémákat okozhat: bizonyos nyersen fogyasztott ételek, például a keresztes virágú zöldségek nehezen emészthetők. Hasi puffadást okozhatnak, és súlyosbíthatják az emésztési problémákat, például az irritábilis bél szindrómát.
- Táplálkozási hiányosságokat okozhat: azok, akik nyers étrendet követnek, hiányt szenvedhetnek a fehérjében, a vitaminokban, például a B12-ben, és D-ben, valamint az ásványi anyagokban, például a vasban és a kalciumban.
- A főtt ételek előnyei elvesznek: egyes tápanyagok, mint például a sok zöldségben lévő béta-karotin és a paradicsomban lévő likopin, a főzéssel feljavulnak.
- Nehéz betartani: nagyon nehéz hűségesnek lenni az előírásaihoz étteremben evéskor, utazáskor, baráti vagy családi tartózkodáskor, és általában a társasági eseményeken. Ráadásul az egyoldalú étkezés és a hiánytáplálkozás csapdájába is nagyon könnyű beleesni.
Forrás: vogue.es
Nyitókép: Maria Korneeva/GettyImages