Tényleg rosszat tesz a szárazsampon a hajunknak?

Meddig húzhatjuk a hajmosást a szárazsampon trükkjével? És mi történik, ha túl sokat használjuk? A szakértők elárulják, mire figyelj, ha te is ilyen terméket használsz.

Amióta a drogériák polcain megjelentek a szárazsampon egyszerűbben kezelhető, spray változatai – és már nem egy fél hintőporos dobozt kell a fejünkre borítanunk, ha frissnek tűnő frizurára vágyunk –, újra óriási népszerűségnek örvend a nők körében. Nem csoda, hiszen mindannyiunk vágya az, hogy minél ritkábban kelljen a mosás, szárítás, formázás szentháromsága előtt adózni, az ugyanis gyakran felér egy karedzéssel. Persze, hiába a flakonos verzió praktikuma, ma is benne van a bakiráta a használatában: nincs is annál rosszabb látvány, mint amikor a frissesség reménye helyett fehér foltok jelennek meg a hajtövednél. De miért történik ez velünk? És van olyan, hogy túl sok szárazsampon? Tényleg rosszat tesz a hajunknak a csalónap?

Szárazsampon és szárazsampon között is van különbség

Nos, a válasz kicsit bonyolultabb, ám a kiindulópont ugyanaz: nem mindegy, hogy milyen termék mellett tesszük le a voksunkat. Hiába nevezik ugyanis gyűjtőnéven ugyanúgy a szárazsamponokat, elkészítésükben, összetevőikben és ezáltal hatékonyságukban is hatalmas különbségek rejlenek, ezért mindenképpen érdemes kísérletezni, mielőtt ítéletet mondunk felettük. A szakértők szerint azt azonban fontos leszögezni, hogy nevével ellentétben ezek a termékek nem samponok, tehát nem helyettesítik a fejbőr rendszeres tisztítását, szívesebben hívják ezért inkább formázó termékeknek, amik célja ma már nemcsak az, hogy a benne lévő keményítőnek köszönhetően felszívják a felesleges olajat a fejbőrünkről, hanem egy kis textúrát is adjanak a hajunknak.

Tényleg rosszat tesz a hajunk egészségének?

Nem meglepő, hogy a természetességre törekvő szépségápolási trendek idején sokan megkérdőjelezzük a szárazsampon egészségünkre gyakorolt hatását. Ha röviden akarjuk megválaszolni a kérdést, akkor azt mondhatjuk, nem tesz kárt a hajunkban, de… a többi kozmetikai termékhez hasonlóan érdemes körültekintően használni, hiszen a finom állagának köszönhetően könnyen képes lerakódni mind a hajszálakra, mind a fejbőrünkre, ezáltal egy idő után eltömítheti a szőrtüszőket és gyulladáshoz, irritációhoz vezethet.

„A túlzott használata a szárazsamponnak egy fehér filmréteget képezhet a hajszálakon, ami befolyásolja a textúráját, a haj fénytelenné válhat, s idővel elgyengítheti a szőrtüszőket – mondja Lucy Garcia Planck, a Sharon Dorram Color fodrásza. – Extrém esetben hajhullást is okozhat, mivel kiszáríthatja a fejbőrt, ezáltal megzavarhatja, lelassíthatja vagy le is állíthatja a hajnövekedést.“

Mit tehetünk ellene?

Bár kétségtelenül rosszul hangzanak a fent említett mellékhatások, azért még nem kell a kukában landolnia a szárazsamponunknak. Érdemes azonban néhány aranyszabályt betartani: ilyen például az, hogy alaposan megvizsgáljuk a termékek összetevőit, hogy mértékletesen használjuk, valamint hogy időről időre egy alapos tisztítókúrát is beiktatunk a fejbőrünk egészsége érdekében. 

Ehhez pedig nincs feltétlenül szükség szakember segítségére – bár konzultálni velük sosem árt –, hiszen már könnyedén beszerezhetünk olyan fejbőrradírt vagy tisztítósampont, amivel otthon is elvégezhetjük ezt a műveletet. A heti, kétheti tisztítás pedig, amellett, hogy segít megszabadulni a lerakódott mellékterméktől, segíti a véráramlást és ezáltal az egészséges hajnövekedést is.

Helen M. Torok, bőrgyógyász, az ohioi Trillium Creek Dermatológiai Központ igazgatója szerint a legjobb, ha „heti két napnál nem gyakrabban, s két egymást követő napnál nem használunk tovább szárazsampont”, ezt a mennyiséget ugyanis az átlagos hajkoronának el kell tudnia viselni. Kivételt jelentenek azonban ez alól azok, akik száraz, érzékeny fejbőrrel, illetve száraz és göndör hajjal rendelkeznek, hiszen az ő esetükben a termék használata méginkább elvonja a nedvességet a hajtól és a fejbőrtől. 

Azonban előnyei is vannak a szárazsampon használatának, hiszen az nemcsak a hossza(bba)n tartó frissességről gondoskodik, ma már a legtöbb ilyen terméket ugyanis úgy fejlesztik ki, hogy textúrát és tartást is kölcsönöznek a frizuránknak. A színezett változatok ráadásul – ha a megfelelő árnyalatot választjuk – ideiglenesen a lenövést is elfedhetik az avatatlan szem elől és esetükben elkerülhető az a bosszantó fehérség is, amelyet olykor maga után hagy.

Apropó, azok a fehér foltok… 

Tegye fel a kezét, akivel még sosem fordult elő, hogy egy kicsit túlzásba vitte a szárazsampon használatát, s hiába rázta, fésülte a haját, az a fránya fehér cucc, bizony, nem akart eltűnni. A szakértők szerint két titka van annak, hogyan kerülhetjük el ezeket az eseteket: az egyik, hogy odafigyelünk a technikánkra. A spray állagú szárazsamponnál ugyanis fontos, hogy legalább 30 centire tartsuk a flakont a fejbőrünktől, majd felvitele után az ujjbegyünkkel vagy egy lapos fésűvel egyenletesen oszlassuk el a terméket, így elkerülhető a baleset. Akkor sem kell azonban kétségbe esni, ha már megtörtént a baj, elég, ha egy hajszárítóval meleg levegőt fújunk a hajtövekre, s közben egy puha sörtéjű kefével átfésüljük, így ugyanis könnyen megszabadulhatunk a feleslegesen lerakódott púdernyomoktól. 

 

Nyitókép: Getty Images
Forrás: firstforwoman.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: