Tényleg rosszat tesz, ha éhgyomorra kávézunk?

A válasz nem is annyira egyértelmű.

Felébredsz és az első dolgod, hogy bekapcsolod a kávéfőzőt? Persze, számtalanszor hallottad, hogy előbb egyél egy falatot, de nem vagy reggelizős típus. Utánajártunk annak, tényleg rosszat teszel-e azzal, ha éhgyomorra kávézol?

Fotó: Lena Ivanova / EyeEm/GettyImages

A jó hír

Kezdjük a jó hírrel: az önmagában nem káros, ha éhgyomorra kávézol, mert a gyomrod alkalmazkodik hozzá. Viszont okozhat néhány kényelmetlenséget, leginkább a gyomorsavszinted kapcsán, hiszen a kávé egy savas ital. Dr. Supriya Rao gasztroenterológus elmondta, hogy „a koffein serkenti a gasztrin hormon termelődését, amely felelős a gyomorsavtermelésünkért”. És habár ez segít beindítani az emésztési folyamatot, a gyomor savasságát is növeli. Illetve a kávéban található fenolok is növelik a bél savasságát.

Égető következmények

Érdekes, hogy nem is annyira a gyomor sínyli meg a sok savat, hanem a nyelőcsöved, amitől a kellemetlen tünetek is kialakulnak. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kávézás hozzájárulhat ahhoz, hogy az alsó nyelőcső záróizma ellazuljon, így az étel könnyebben a nyelőcsőbe kerül és gyomorégést okoz. „A kávé pH-értéke körülbelül 5, míg a gyomorsavunk körülbelül 2-es pH-val rendelkezik, így a kávé savasabb, mint a gyomor” – jegyezte meg Rao.

Küzdelem a gyomorsavval

Ennek eredményeként a gyomrunknak képesnek kell lennie arra, hogy kezelje a kávéfogyasztás okozta savat, ez azonban emberfüggő. Egyébként bármit eszünk, az fokozza a gyomorsav termelődését, de a kávé során több savat termelünk. Így, ha puffadtnak érzed magad kávézás után vagy éppen gyomorfájdalmaid, esetleg hányingered van, akkor valószínűleg nem neked való az éhgyomorra kávézás.

Pörkölésben a megoldás?

boldog vidám nő
Natalia_Grabovskaya/GettyImages

Azonban ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a kedvenc reggeli italodról. Viszont érdemes valami ételt fogyasztanod mellé, ami ellensúlyozni tudja a savasság szintjét, de már az is segít, ha tejjel iszod a kávét. Azonban a kávé típusa is befolyásolja a gyomorsavtermelést. Választhatsz például sötétebb pörkölésű kávét, ugyanis az kevésbé savas. Sőt a hidegen főzött (cold brew) kávék is jó alternatívát jelentenek. De ha csak az íze miatt iszod a fekete italt, a koffeinmentes kávé is jó választás lehet, hiszen kevesebb savat termel. Persze, választhatsz más alternatívákat is, például zöld vagy fekete teát, amelyek mind a koffein, mind a savasság tekintetében kíméletesebbnek bizonyulnak. A lényeg, hogy egy kis tudatossággal nem kell lemondanod a reggeli rutinod első lépéséről.

Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: