Tényleg sikeresebbek, akik fura, mintás zoknikat hordanak?

Imádod a mintás zoknikat, de nem mersz bennük kilépni az utcára? Rosszul teszed! Az őrült mintákkal nemcsak jó kedvre deríthetsz másokat, állítólag sokkal sikeresebb is lehetsz!

A karácsony közeledtével eljött az őrült zoknik időszaka is! Én ilyenkor imádok a csizma alá színes, mintás, vicces zoknikat húzni, sőt előszeretettel ajándékozok ilyen vicces darabokat a szeretteimnek is. A tesómat tavaly karácsonykor például egy ananászos, míg a páromat egy rénszarvasos változattal leptem meg. Természetesen a dolgot nem bíztam a véletlenre! Igyekeztem olyan printet választani, ami illik a személyiségükhöz. Ráadásul a kutatók megállapították, hogy ezek a bohém zoknik nemcsak arról árulkodnak, te miként látod a világot, hanem azt is befolyásolhatják, mások hogyan látnak téged. Hogy mi lehet ennek az oka? Nos, villanjanak azok a bokák, vibráljanak a színes minták, mert a zoknis fiók mélyére ásunk a válaszokért!

Fotó: 17alexa/Instagram

Dr. Adam Galinsky, az Északnyugati Egyetem szociálpszichológusa egy korábbi tanulmányában megállapította, hogy a ruhadarabjaid befolyásolhatják a gondolkodásmódodat, az érzéseidet és a cselekedeteidet. Hogyan lehetséges ez? Míg egy egyszerű fekete zokni viselése közben elrejted a személyiséged (kivéve, ha imádod a fekete zoknikat) addig a színes darabokat viselve szembemész a társadalmi normákkal. A merész hozzáállás, hogy felvállalod az egyedi ruhadarabot és általa önmagad, önbizalommal tölthet el. Ráadásul a tudat, hogy megmutathatod az ízlésed, hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben és magabiztosabb legyél.

Vezető vattacukros lábtyűben

A Journal of Consumer Research című folyóiratban közzétett tanulmányban a nonkomformista emberek megítélését vizsgálták. Vajon mit gondol a környezete arról a személyről, aki edzőruhában lép be egy luxusboltba vagy éppenséggel egy élénk színű zoknit visel? A választ a saját bőrömön is megtapasztaltam: éppen idegesen baktattam egy interjúra, ahol mindenre számítottam csak egy pár vattacukros zoknira nem. Ugyanis a volt csapatvezetőm, aki számtalan nagy márka digitális kommunikációjáért felelt, fontos konferenciákra repült a világ különböző pontjaira, fehér ingben, zakóban, na, ő a cipőjéből kivillanó rózsaszín mintás zokniban fogadott. Először meglepődtem a különc megjelenésén, mert egyáltalán nem erre számítottam, de szimpatikusnak is találtam. Ahogy a kutatásból is kiderült: az egyedi ruhadarabok élénk képzeletről árulkodnak, és a viselőjük egy kreatív és vicces személyiség benyomását keltheti. 

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a vezető beosztású és egyes területeken kompetensebb emberek nagyobb valószínűséggel bújnak mintás zoknikba, mint azok, akik meg akarnak felelni a társadalmi normáknak. Sőt, egyes vezetők direkt hordanak szokatlan zoknikat, hogy ezzel a bátor hozzáállásukkal is motiválják az alkalmazottaikat és lenyűgözzék az ügyfeleket.

Nyitókép: taniche/iStock /Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Legnépszerűbb cikkek: