Tényleg zavarja a férfiakat, ha a párjuk többet keres náluk?

Nálatok ki hordja a nadrágot?

Napjainkban nem meglepő, ha egy nő sikeres a munkájában, sőt még az is előfordul, hogy többet keres a párjánál. Viszont felmerül a kérdés: a férfit, hogyan érinti ez a felállás?

Úgy tűnik az anyagi helyzet színvonala ugyanolyan kardinális kérdés egy párkapcsolatban, mint a harmonikus szex. Sex Roles folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a férfiak többségét zavarja, ha egy nő többet keres náluk. Úgy érzik, kevesebbek a partnerüknél, mert nem képesek megteremteni az anyagi biztonságot. 

A cikket olvasva eszembe jutott A kezdő című film, amelyben Anne Hathaway egy sikeres üzletasszonyt játszik, aki egy menő netes divatcég vezetője. Ő a kenyérkereső a családban, míg a férje a munkáját feladva, otthon marad a közös gyerekükkel. Minden nagyon szép és jó, amíg a párja félre nem lép. Sajnos a filmben nem annyira hangsúlyos ez a szál, viszont én elgondolkodtam rajta. Miért csalta meg? Arra tippeltem, hogy a feleségüktől anyagilag függő pasik veszélyben érzik a férfiasságukat, esetleg több szabadidejük van másokkal ismerkedni? Ezt a feltételezésemet Christin Munsch, a Connecticuti Egyetem professzora is megerősítette a 2015-ben a CNN-nek adott interjúban. A szakértő szerint, ilyenkor a nők sokkal kisebb eséllyel kacsintanak ki a kapcsolatból, mivel nagyon elfoglaltak, ellenben az otthon maradt párjukkal. Mindemellett az American Sociological Review kutatásából kiderült, hogy azok a férjek, akik házastársuktól 100 %-ban anyagilag függenek, háromszor nagyobb eséllyel lépnek félre, mint a dolgozó társaik. 

Szívem, elmosogatnál?”

Azt gondolnánk, hogy a háztartásbeli apukák jobban besegítenek a ház körüli teendőkben, de ez nem minden esetben van így. A Chicagói Egyetem egyik tanulmánya szerint valójában azok a nők, akik többet dolgoznak és többet is keresnek, bizony több házimunkát is végeznek, mint a partnerük. Jogosan merül fel a kérdés: vajon miért? A válasz pedig nagyon egyszerű: mivel a nők nem akarnak rossz érzést kelteni a párjukban és feminin szerepekbe kényszeríteni őket, elég a férfinak megbirkózni a tudattal, hogy nem ő a családfenntartó. Ha ismerősek neked a körülmények, akkor beszélj a pároddal, mert nem jó elnyomni az érzéseinket és mélyen hallgatni az aggodalmainkról. 

Nyitókép: gradyreese/E+/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: