Térey János, Molnár Ferenc, Márai Sándor: 5 remek színházi előadás a magyar dráma napja alkalmából

Ebből az alkalomból ajánlunk 5 kiváló színházi előadást.

1984 óta szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Hogy mi volt ekkor? Ez az a nap, amelyen 1883-ban megtartották Az ember tragédiájának ősbemutatóját a Nemzeti Színházban. Madách nagy hatású műve mellett szerencsére számos jelentős alkotás született eddig a műfajban, ezek közül ajánlunk.

10

Részlet a 10 című előadásból Fotó: Dömölky Dániel

A Radnóti Miklós Színházban látható 10 című előadás nekem az első számú favoritom. A tízparancsolatra épülő darabban a 10 főbűnt tíz kiváló színész játssza, de nemcsak játsszák, hanem végig is követik, mert mind a tízen végig a színpadon vannak, hol elől, hol a háttérben. Elsőre úgy tűnik, hogy minden szereplő egy magányos lélek a saját problémáival, de szép lassan összeáll a kép, hogy mindenkinek köze van a másikhoz, és mindenkinek nyomja valami a lelkét. Lehet-e, tudunk-e bűnök nélkül élni és tényleg csak arra valók a szabályok, hogy megszegjük őket? Tönkre tudja-e tenni egy bűn bárkinek az életét? Minden hibánkért mi magunk vagyunk felelősek, vagy a sors is ellenünk játszik? És vajon élhetünk-e boldogan bűnök nélkül? Ebben a darabban minden benne van, amiért érdemes színházba járni. Lehet izgulni, érteni, értetlenkedni, rácsodálkozni, nevetni, aztán a darab után hosszasan gondolkodni. Katartikus élmény.

Káli holtak

Részlet a Káli holtak című előadásból fotó: Katona József Színház

A Katona József Színház darabja Térey János utolsó, be nem fejezett művéből készült. Zombiapokalipszis készül a Káli-medencében. A régen eltűnt falvak egykori lakói a temetőkből kikelve elözönlik a festői tájat, betörnek az újvonalas gasztropanziókba és biofarmokra: egész nyáron forog a Káli holtak című új magyar sorozat a fiatal sztárszínész, Csáky Alex főszereplésével. Akinek aztán a Füst Milán Színház római vendégjátékán a kificamodott időt kell helyre tolnia, mint a trianoni Hamletként elhíresült előadás címszereplője. Majd indul az évad, kezdődnek az új próbák – „mindig az a kurva rohanás”. Alex pedig harapja az életet, a szerepeket, a sikereket, egyre magasabbra szalad, mígnem a csúcson beleszédül az őt figyelő mélységbe. Az előadás sikere több összetevőből adódik össze: először is, bár irgalmatlanul hosszúnak tűnik, végig izgalmas és érdekes tud maradni. Egyetlenegy perc üresjárat sincsen.  A szereposztás a másik fontos tényezője a sikernek, amely szintén a telitalálat.

Liliom

Patkós Márton a Liliom című előadás olvasópróbáján fotó: Örkény Színház

Az Örkény Színház októberben mutatja be Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliom-ot. „A célom az volt, hogy egy pesti kültelki históriát vigyek a színpadra olyan primitíven, olyan naivul, ahogy az ilyen meséket öreg asszonyok a külső Józsefvárosban mesélni szokták. Ami szimbolisztikus alak, túlvilági személy itt előfordul, a mögé nem akartam több jelentőséget rejteni, mint amennyit egy szegény csibész ad neki, mikor gondol rá. Ezért rendőrfogalmazó a Liliomban a mennyei bíró, ezért nem támasztják föl a meghalt hintáslegényt angyalok, hanem az isten detektívjei, ezért nem törődtem azzal, álomjáték, mesejáték, tündérjáték-e ez a kis darab, ezért hagytam meg abban a faragatlanságában és egyszerű folyamatosságában, ami a naiv mesét jellemzi, ahol bizony nem okolják meg nagy gonddal azt, hogy miért kezd el egyszerre csak beszélni a halott” – fogalmazott a szerző a Pesti Naplóban, 1909-ben. Liliom szerepében, A besúgó című film főszerepét is alakító Patkós Mártont láthatjuk a Madách téri teátrumban, október 7-től.

Caligula helytartója

Részlet a Caligula helytartója című előadásból fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színházban látható előadás a lázadás és a lázítás nagyszerű drámája: vajon képes-e Barakiás főpap szavakkal szétzúzni egy fennálló rendet, Caligula parancsát, felébredhet-e a helytartóban a kétely? Mert ha igen, nem csak e rend omlik össze, hanem egy megingathatatlannak vélt ember, Petronius is elbukik. A szerző, Székely János, az 1972-ben írt drámájával világirodalmi rangra is emelkedő életművet hozott létre, amely túllép és túlmutat a regionális (erdélyi) és aktuálpolitikai meghatározottságokon. Legjobb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát éppúgy, mint ahogy korának közösségi sorskérdéseit is egyetemes igénnyel fogalmazzák meg.

Kaland

A kaland című előadás olvasópróbája fotó: József Attila Színház

Márai Sándor művét október 7-én mutatja be a József Attila Színház. Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Ám tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé. Márai katartikus darabja szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, mely egyben élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresések sora.

Nyitókép: Fullajtár Andrea és Tasnádi Bence a Káli holtak című előadásban. fotó: Katona József Színház

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: