Finom illat a lakásban: így készíts természetes diffúzort házilag

Napi 5 perc DIY

Itt az ideje, hogy a hagyományos kerámia párologtató helyett beszerezz egy diffúzort! Nem muszáj rögtön a legdrágább megoldást választanod, akár saját kezűleg is készíthetsz ilyet. DIY receptünk következik.

Az aromaterápiát, azaz az illóolajokkal való gyógyítás tudományát egyre többen alkalmazzuk a hétköznapokban is. Azért, mert a bio olajok párologtatása képes enyhíteni a szorongást, csökkentheti az érzelmi stresszt és javíthat az ember hangulatán is. A hagyományos kerámián kívül viszont egyre népszerűbbek az aroma diffúzorok. Nem véletlenül, hiszen ez a legjobb eszköz ahhoz, hogy úgy élvezd a kellemes illatokat, hogy közben gyógyulsz is testileg és lelkileg.

De mi az a diffúzor?

A diffúzoroknak két fajtáját különböztetjük meg:

– a száraz diffúzort,

ami a leghatásosabb aromaterápiás technológia. Ebben az esetben nincs szükség hozzáadott vízhez, ezért a diffúzor különösen hatékonyan választja szét az illóolaj-molekulákat, amelyek így tovább fejtik ki előnyös hatásaikat a levegőben.

Előnye, hogy nagy légtérben is hatékonyan párologtat: a többi technológiához képest markánsabb illatot generál, így terápiás célra is kiváló. Hátránya viszont, hogy a készülék működése vibrálással jár, ami halk, monoton zúgást eredményez. Ez egy nagyobb nappaliban alig hallható, de a hálószobában már zavaró lehet.

– a nedves diffúzort,

aminek tartályába csak kevés vizet szabad önteni, amely az illóolaj-molekulákkal keveredve hidegpára formájában jut a levegőbe. Rendkívül látványos, ahogy kifújja a párát az eszköz.

Akkor válaszd ezt a módszert, ha kis légtérben szeretnéd élvezni az előnyeit, vagy nem rajongsz az erős illatokért – mivel oldott illóolaj jut a levegőbe, lágyabb illatot érzel majd. Terápiás hatékonysága viszont pont emiatt alacsonyabb, mint a száraz változaté.

Hogy egy igazán egyedi diffúzor támogassa az otthoni relaxációdat, készíts egyet házilag!

Nézd meg ezt a DIY videót!

Amire szükséged lesz hozzá:

  • 1 db kisméretű befőttesüveg
  • 1 db tölcsér
  • ¼ csésze orvosi alkohol (vagy sóborszesz)
  • ¼ csésze mandulaolaj
  • 2 tetszés szerinti illóolaj
  • 10-12 vékony nádpálca
  • szalagok dekorációhoz (opcionális)

Elkészítés:

Először válassz ki egy neked tetsző, kisméretű befőttesüveget. Tedd bele a tölcsért, öntsd bele az alkoholt – ettől jobban tapad a nádpálcákhoz az illóolaj –, majd a mandulaolajat, amely abban segít, hogy feljusson a nádpálcákon az aromaolaj.

Tegyél a keverékbe 8-10 cseppet a választott olajokból, majd rázd össze finom mozdulatokkal az üveg tartalmát. Helyezd a bele a nádpálcákat, és ha szeretnéd feldobni az összképet, dekoráld az üveget szalagokkal.

Melyik illóolaj mire való?
narancs és levendula: enyhíti a stresszt, feldobja a hangulatod
levendula és kamilla: támogatja a pihentető alvást
grapefruit és borsmenta: energetizál
rozmaring és citrom: segíti a koncentrációt és a tiszta elmével való gondolkodást
cédrus és ilang-ilang: nyugtató hatású

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: