Természetjárással egybekötött időutazás: a Brunszvik-kastélyban jártunk, ahol szinte minden Beethoven emlékét őrzi

#utazzitthon

Akár a Büszkeség és balítélet is játszódhatna itt, szinte vártam is, hogy valamelyik fa mögül előlép Mr. Darcy szomorú-dacos ábrázatával. Nem csoda, hogy a Martonvásáron található Brunszvik-kastélyt csak úgy emlegetik, egy darabka Anglia.

Egészen véletlenül keveredtünk erre. Budapestről indultunk a Balatonra, de az M7-esen akkora volt a dugó, hogy a Wazze levitt bennünket az autóútra. Így keveredtünk el Martonvásárra, ahol már igazán nem volt nagy kunszt belefutni a kastélyba. Több tábla is jelzi, hogy az Óvoda Múzeum mellett a város legfontosabb látványossága ez az angol vidéki stílust idéző neogót épület. Az ingyenesen látogatható előkertben éppen esküvőhöz készülődött egy kisebb társaság. A csinos koszorúslányok, az uszályos ruhában izgatottan lépkedő menyasszony, oldalán édesapjával, és a mindennek hátteret adó fehérre meszelt falú tornyokkal díszített kastély, felejthetetlen látványt nyújtott. A nem létező romantikus énem egy pillanatra előbújt, majd amilyen gyorsan jött, úgy el is tűnt, hogy helyet adjon a történelem iránt rajongó felemnek. Ugyanis a romantikus hangulat mellett a képzeletbeli időutazás feltétlen garantált, ha a Brunszvik-kastélynál jár az ember.

Beethoven titkos szerelmének lenni nem smafu

Jelenleg a terület a kastéllyal együtt a Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. Korábban, a második világháború során az épület hadi kórházként funkcionált, közvetlen előtte pedig Dreher Antal sörgyáros tulajdonolta a kastélyt és a birtokot. De kik a névadók, a város híres családja, a Brunszvikok? Az 1800-as években került a terület a kezükbe, majd éveken keresztül formálták. Több generáción át tartó ténykedésük legbriliánsabb húzása az volt, hogy a területen 70 hektáros angolkertet telepítettek. A parkon átfolyó Szent László-patak vizét felduzzasztották és egy szigetet alakítottak ki az így keletkezett meseszép tó közepén, ahova egy kis fahídon át vezet az út.

Fotó: Zsolt Vanyi/EyeEm/GettyImages

A szigeten egyébként egy szabadtéri színpad és Beethoven szobra is megtalálható. Beethoven több szálon is kötődik a családhoz, éppen ezért a kastélyban egy Beethoven Emlékmúzeum is helyet kapott, ahol a híres zeneszerző egy bizarr ereklyéje, a művész hajszála, de különleges kották is megtalálhatók. Emellett megnézhetitek a Brunszvik Jozefinnek írt leveleit is. Beethoven több alkalommal is járt Martonvásáron, ahol – bár gyűlölt tanítani – a lányokkal, Jozefinnel és Terézzel mégis kivételt tett. A levelek pedig azt is bizonyítják, hogy Jozefinhez gyengéd szálak fűzték.

Piknik és séta a kertben

Sok időnk nem volt, amikor arra jártunk, csak komótosan felfedeztük a parkot, a szigetet és én persze lefotóztam a békésen úszkáló kacsákat. Ha ti tehetitek tervezzétek meg jobban a kirándulást, egy kosár finom étellel és egy hatalmas pokróccal remek pikniket csaphattok, akár párban vagy családdal is. Ehhez azonban fontos tudni, hogy a parkba csak belépő ellenében térhettek be, az árakat itt találjátok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Krisztina Karsai (@karsaikriszti) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maria🌸 | Budapest (@maria_mirk_) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tamás Rapp (@tamasrapp) által megosztott bejegyzés,

Nyitókép: martonvasar.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: