Test, szellem és lélek: az ájurvéda és a jóga gyógyító ereje (x)

Június 21. a jóga nemzetközi világnapja

A jóga hazánkban is egyre népszerűbb. Az viszont sokszor feledésbe merül, hogy a jóga nem csupán egy testgyakorlat, hanem egy életszemlélet, egy szellemi-, lelki út, amely által közelebb kerülhetünk önmagunk belső valójához.

Az ájurvédában, azaz az élet tudományában összefonódik életünk négy meghatározó alapillére: a lélek, az elme, az érzékszervek és a fizikai test. A jóga és az ájurvéda több mint 5000 éves indiai szentírásokon, az un. Védákon alapszik. Ez a két ősi bölcsesség szorosan összefonódik és kiegészíti egymást, kialakítva egy testileg, lelkileg egészséges és harmonikus életet. Indiában az ájurvéda tudományát orvosi egyetemeken tanítják és tanulják, így az ájurvédikus orvos végzett orvos, aki fontos szerepet tölt be a társadalomban. A keleti- és a nyugati orvoslás közötti különbség leginkább a holisztikus szemléletmódban keresendő. Ez mit is jelent? Leginkább azt, hogy az embert, mint testi-szellemi-lelki egységet veszi alapul, egy-egy betegség gyógyításakor mindig az egyénre koncentrál, nem az általános eljárásokra. A gyógyításhoz természetes eszközöket használ, nemcsak a betegség tüneteit vizsgálja, hanem az adott emberre ható külső tényezőket, és az ember belső, lelki világát is, és alapvetően nagyon nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre.

És te melyik ájurvédikus típusba tartozol?

Az ájurvédában 3 alapvető típust, azaz „dósát” különböztetnek meg: váta, pitta, kapha. Mindhárom típus mindegyikének megvannak a maga testi, lelki, szellemi sajátosságai, jellemzői. A legtöbb esetben 2 típus keveredik egy emberben, de van „egydósás” típus is, hangsúlyban egy dósával, viszont mind a 3 típus ritkán keveredhet. Biztosan egy képzett ájurvédikus orvos tudja megmondani részletes felmérés után, hogy ki hová tartozik, de az interneten többféle teszt elérhető, ha kíváncsi lennél arra, te melyik kategóriába vagy sorolandó. De miért is fontos az, hogy te melyik típusba tartozol?

A típus alapján meghatározható az is, hogy milyen ételeket, italokat, fűszereket ajánlott fogyasztanod, esetleg mellőznöd – a fűszereket gyógynövényként használják az ájurvédában -, hogy milyen ízeket részesíts előnyben, vagy például, hogy milyen színeket ajánlott viselned. A típusod alapján azt is megtudhatod, melyik az ideális mozgásforma számodra, vagy azt is, hogy milyen emberek vannak rád jó hatással és kik azok, akiket inkább kerülnöd kellene. Összefoglalva, az élet minden területére kihatóan tanácsokat kapsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan élj annak érdekében, hogy minél hatékonyabban elkerüld az esetleges betegségeket, sérüléseket. Amikor valaki beteg lesz, azt kibillent állapotnak, az egyensúly elvesztésének nevezik. A cél az, hogy visszatalálj az egyensúlyhoz, így a betegségek is elkerülnek. Ez a mai, nyugati világban nagyon nehéz feladat.

A jóga a legjobb barátod

A jógázás nagyban segíthet ebben, de fontos, hogy megtaláld a számodra szimpatikus órát és tanárt. Egyes jógapózok és órák ugyanis 1-1 típusra jobban, míg másokra kevésbé intenzíven hatnak. Egy nyugodtabb, kiegyensúlyozott kapha típusnak például inkább a lendületes, míg a kapkodóbb, nyugtalanabb váta típusnak a lassabb, flow típusú gyakorlások fognak jobban tetszeni. Az viszont általánosságban elmondható, hogy minden típusnál fontos a napirend, a rendszeresség, a könnyed, típusnak megfelelő étkezés, a reggeli-esti tisztálkodás, hiszen a test a lélek temploma, ápolni kell, vigyázni kell rá. Az ájurvéda alapvetően legkésőbb 6:00 órai kelést és este 10:00 előtti nyugovóra térést ajánl, hogy szervezetnek legyen elég energiája és ideje az emésztésre, regenerálódásra. Fontos még, hogy jógázás előtt 2-2.5 órával már ne egyél, semmilyen pózt ne erőltess, végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat és relaxációt, meditációt. Egy jóleső gyakorlás után tovább fokozhatod az ellazulás érzetét az Avon új Planet Spa The Ayurveda Ritual masszázsolajból, tápláló testvajból és könnyed arcmaszkból álló termékcsaládjának segítségével, amelyek nyugtató illatukkal harmóniát csempésznek a napjaidba, feltöltenek energiával és önbizalommal.

Avon Planet Spa The Ayurveda Ritual – Soothe & Balance olaj: 2 199 Ft Avon Planet Spa The Ayurveda Ritual – Soothe & Balance testvaj: 2500 Ft Avon Planet Spa The Ayurveda Ritual – Soothe & Balance arcmaszk: 1499 Ft

Jógázz együtt az AVON-nal!

Az AVON a jóga világnapja alkalmából június 19-én, pénteken 18 órától az Avon Facebook-oldalán Rába Kata jógaoktató közreműködésével egy ingyenes online jóga órára vár. Ha eddig még nem próbáltad ki a jógát, akkor ez egy jó alkalom lehet arra, hogy belevágj, aki pedig rendszeresen jár, annak ez egy újabb gyakorlási lehetőség. Az eseményről további információkat itt találsz!

Nyitókép: AVON

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: