A testpozitív mozgalom nem a kövérséget hirdeti, arra buzdít, fogadd el önmagad!

Mi is az a body positivity?

A testpozitív törekvések nem bálványozzák a kövérséget, sokan mégis ezt az üzenetet szűrik le belőlük. A mozgalom valójában arra buzdít, hogy ne akarjunk a környezetünk elvárásainak megfelelni, hanem elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

Világszerte nők milliói küzdenek nap, mint nap azzal, hogy a saját testüket elfogadják. Az ezzel járó bizonytalanság, a szorongás és mások ítélkező tekintetének (fat shaming) hatására különböző mentális és önértékelési problémák vagy akár étkezési zavarok is kialakulhatnak. A body positive törekvések pontosan ezt a megfelelési kényszert próbálják meg eltörölni.

A nagy kövér igazság

Igaz, az évek során nagy lépést tett előre a testpozitív mozgalom, de a különböző médiumok többsége és a közösségi oldalak továbbra is szüntelenül azt hirdetik, a vékonyabb emberek, sokkal vonzóbbak és boldogabbak is. Először is, egyáltalán nem biztos, hogy boldogabbak, hiszen bennük is ugyanúgy ott élhet a megfelelési kényszer és senki sem tudja, ők mennyire elégedettek a testükkel. Tényleg boldogabbak? 

Elég csak néhány percet eltöltenünk az Instagramon, biztosan találkozunk majd olyan poszttal, ahol a legfelkapottabb influenszerek különböző detox teákkal vagy edzés közben pózolnak (persze, önmagában az aktív életmód dicsérendő). Ehhez még csatlakoznak a bálványozott celebek szelfijei, amiken gyakran abszurd szépségideállal találkozhatunk. Komolyan, van még, aki elhiszi, hogy az emberi test képes mindenféle beavatkozás és a Photoshop nélkül ilyenné válni? 

Akik szembeszálltak a Photoshop-szépséggel

Szerencsére egyre több olyan ellenpéldát is fel tudunk mutatni, amik szembeszállnak a Photoshop-szépséggel és a természetesség mellett kampányolnak. Egyre több brand alkalmaz különböző testalkatú, etnikumú és életkorú modelleket, de a bőrhibák, a narancsbőr vagy a testi rendellenességek sem számítanak többé tabunak. A body positive mozgalom egyik legismertebb képviselője Rihanna, aki már többször bebizonyította elkötelezettségét. Tavaly a Savage x Fenty bemutatóján a modellek sokszínűségével (is) elnyerte az emberek szimpátiáját, idén pedig a Fenty Beauty kampányképén fedezhettünk fel retusálatlan kockákat. Szintén említésre méltó példa a Nike lépése – a népszerű amerikai sportmárka plus size próbabája bejárta a világsajtót és rengeteg szimpatizánst szerzett magának. Na, nem Magyarországon, azt már szinte megszoktuk, hogy nálunk sokszor a negatív komment a jó komment. 

Válasz a fat shamingre

Hosszú út vezetett idáig, hiszen egészen a 60-as évekig kell visszamennünk, hogy megismerjük a testpozitív mozgalom eredetét. A fat shaming, azaz azoknak a nyilvános megalázása, akik nem az aktuális szépségideál méreteivel rendelkeztek ekkor vált egyre gyakoribbá. Ennek hatására alakult meg 2 évvel később az amerikai NAAFA (National Association to Advance Fat Acceptance), ami az első body positive non-profit szervezet volt.

A ma ismert body positivity mozgalmat Connie Sobczak és Elizabeth Scott indította el 1996-ban. A szervezet fő célja az volt, hogy a média által közvetített nagyon nehezen elérhető, vagy sokak számára elérhetetlen testideálokat eltöröljék, valamint csökkentsék a táplálkozási- és önképzavarokkal, önértékelési problémákkal küzdő nők és férfiak számát.

Mi a helyzet itthon?

Ez a folyamat nyugaton már teljesen kibontakozott, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár. Sőt, például a Nike korábban említett plus size próbabájáról szóló hír hozzászólásait olvasva teljesen megdöbbentem, a fat shaming kommentek elöntötték a Facebookot. Ugyan nem ebbe a kategóriába tartozik, de elég friss benyomást hagyott bennem a Coca Cola plakátjai körül kialakult botrány is. Hiszen azzal semmi gond, ha a városban olyan hirdetéseket látok, amik ugyan burkoltan, de arra buzdítják a fiatal lányokat, hogy keressenek maguknak sugar daddy-t, azaz egy tehetős, idősebb férfit, aki majd eltartja őket. Bezzeg, a homoszexuális párok látványát még mindig provokációnak éli meg a társadalom. 

Szintén sokat elárul a hazai helyzetről az a blogbejegyzés, amelyre néhány napja bukkantam rá:

Az igazi wtf: hogy ezt a mai hazug, híg valamit (=body positive mozgalom) fontoskodva, álságos moralizálással polgárjogi, felszabadítási és emancipációs mozgalomnak álcázzák. Százötven kilós nők rettegnek posztjaikban az éhezési üzemmódtól és az anorexiától. 

Ideje tisztázni, mi is az a testpozitív mozgalom

A testpozitív törekvések nem a túlsúlyt ünneplik. A vékony testalkat nem feltétlenül jelent egyet az egészséggel, ahogyan néhány pluszkilóval is lehet egészséges és boldog az ember. A mozgalom is arra biztatja a túlsúlyos nőket és férfiakat, hogy mozogjanak és változtassanak az életmódjukon. Az egyetlen cél, hogy végre ne az idealizált testképnek próbáljunk megfelelni, valamint hogy eltöröljék a külsővel kapcsolatos előítéleteket, megaláztatásokat és megkülönböztetéseket. Hiszen sosem tudhatjuk, milyen érzelmi vagy egészségügyi okok állnak az elhízás mögött. Arról nem is beszélve, hogy a születési rendellenességek és betegségek ellen semmit sem tud tenni az illető. Tökéletes test nem létezik, annak ellenére, hogy sokan az ellenkezőjét próbálják bebizonyítani.

Szó, mi szó. Ne azért mozogjunk és táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mert tetszeni akarunk másoknak, a saját egészségünk és boldogságunk érdekében tegyük azt.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: