Szeresd, amiért működik! A testpozitív mozgalom helyett itt a testsemlegesség kultusza

Míg a body positivity a külsőnk feltétel nélküli elfogadását ünnepli, addig a body neutrality már túlmutat a megjelenésen: a mozgalom támogatói ugyanis azt mondják, pusztán azért kell szeretnünk a testünket, amiket megtesz nekünk, értünk.

Bár Magyarországon egyelőre még gyermekcipőben jár a body positivity mozgalom (A Szeretest csapata például mindent megtesz azért, hogy tisztázzák, mit is jelent a pozitív testkép és minél több emberrel megismertessék azt.) addig a tengerentúlon már egyre többen a body neutrality, azaz a testsemlegesség felé kacsintgatnak. Ezt a fogalmat egyébként egy fitneszoktató, Anne Poirier alkotta meg 2015-ben. „Képzeld el, hogy nem gondolsz a testedre. Nem utálod. Nem szereted. Egyszerűen csak egy lebegő fej vagy. Én egy lebegő fej vagyok, aki vándorol a világban” – nyilatkozta A Jó Hely című sorozat sztárja, Jameela Jamil, a body neutrality egyik legnagyobb úttörője.

Szeresd a tested, de nem mindegy, miért!

Ugyanis a kifejezés éppen ezt takarja: azért kell szeretni a testüket, amit megtesz értük, nem pedig a külleme miatt. Míg a body positivity támogatói az elfogadásra helyezik a hangsúlyt és arra, hogy minden test gyönyörű (És ezt ünnepelni kell!), addig a body neutrality hívei teljesen elszakadnak a megjelenésüktől. Ez az elképzelés ráadásul mankót ad azoknak is, akik úgy érzik, képtelenek a nap 24 órában pozitívan szemlélni magukat a tükörben. Kutatások bizonyítják, hogy ez a gondolkodásmód akár ártalmas is lehet: ha olyan mondatokat ismételgetsz magadnak, amiket az adott pillanatban nem hiszel igaznak (mint például: „Minden porcikámat olyannak fogadom el, amilyen!”), a tudatalattid elutasítja ezeket az állításokat, ez pedig stresszhez vezethet.

A body positivity eszme mantráival („Szeretem a testem!”) szemben a testsemlegesség tulajdonképpen a praktikusságra és a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt: „Hála a karjaimnak, képes vagyok megölelni a szeretteimet.” A tested tulajdonképpen egy jármű, amit, ha megfelelően karbantartasz, örömet okozhat neked és mozgásban tart. Ha például vérbeli túrázó vagy, akkor ahelyett, hogy arra fókuszálnál, miként fest majd a tested egy kimerítő út után, összpontosíts arra, milyen elképesztő, amiért feljuttatott téged egy kilátóba, ahol csodálatos panoráma tárul eléd. A body neutrality megszabadíthat téged a nehezen betartható étrendektől is: a titok az, hogy figyelned kell a tested jelzéseire. Halld meg, mit üzen neked, mire van igazán szüksége a működéséhez – ahelyett, hogy egy-egy sztárdiéta szabályait követnéd.

Fotó: Instagram/@womenwonders_

A szabadság útján…

A testsemlegesség szembemegy azzal a káros társadalmi berögződéssel, miszerint a megjelenésünk boldoggá tehet minket és meghatározhatja a megítélésünket. A szigorú diéták és már-már spártai edzések azonban arra kényszerítik a testünket, hogy átlépjenek a saját határaikon és ignoráljuk azokat a jelzéseket, amiket egyébként nap mint nap kapunk „belülről”. Az előtte-utána fotók és fogyás-tervek miatt hajlamosak vagyunk a jövőbeli énünkre koncentrálni, ez pedig ellehetetleníti azt, hogy a mostban békében éljünk a testünkkel. A body neutrality egyszerűen csak a létezésről szól: mindenféle intenzív érzelem nélkül a kinézetünket illetően.

Ha szeretnél függetlenné válni a külsőségektől, akkor mindennap szánj néhány percet olyan mindfulness gyakorlatokra, melyekkel erősítheted az elméd és a tested közötti kapcsolatot. Tedd fel magadnak a kérdést: Mit üzen most nekem a testem? Minél többször elvégzed ezt az apró feladatot, annál jobban rá tudsz majd hangolódni a testedre és végre megszűnnek a belső konfliktusaid a fizikai megjelenéseddel. A tested pedig lenyugszik, hiszen éppen azt kapja tőled, amire szüksége van. A külsőddel szembeni megszállottság és az önkritika borzasztóan sok mentális energiát felemészt, és megakadályozza, hogy igazán jelen legyél az életedben. Ha búcsút mondasz ennek és mások megítélésének, akkor végre a személyes céljaidra és az önértékelésed fejlesztésére összpontosíthatsz. Egyszóval: felszabadulsz.

Forrás: ELLE/Insider/HuffPost
Nyitókép: gpointstudio/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: