Jó testvérkapcsolat: szülőként sokat tehetünk a siker érdekében

Egy friss tanulmány útmutatást nyújt a szülőknek abban, hogyan tudják pozitívan befolyásolni a gyerekeik közötti kapcsolatot.

Egy gyereknél már csak kettő vagy három (esetleg még több) gyerek jobb. Azonban a csemeték számával egyidőben a szülőkben is egyre inkább nő a feszültség, hogyan képesek jó testvérkapcsolatot kialakítani, és az is fejtörést okoz, hogyan tudják jól – lehetőleg egyformán – szeretni a gyerekeiket. Köztudott, hogy egy testvér, akiben szövetségesre lelhetünk és bármilyen élethelyzetben számíthatunk, a legnagyobb erőforrás a családban. A kötődés kialakítása azonban nem mindig egyszerű, főleg, ha a szülők nem partnerek ebben. A szülői részrehajlás és a többi tévút, amire felnőttként könnyen rátévedünk, csak erősítik a konfliktusokat és tágítják az érzelmi szakadékot a gyerekek között. Azonban egy friss kutatás most feltárja azokat a tényezőket, amik erősítik és felbonthatatlanná teszik a testvéri szövetséget.

Családi kötelék megerősítése

Az első szempont, ami hatást gyakorol a testvérkapcsolatra, talán nem lesz meglepő. Az erősebb érzelmi kötelék a családtagok között együtt jár a testvérek közötti több szeretetkinyilvánítással és kevesebb veszekedéssel. Tehát minden erőfeszítés, amit anyaként teszünk a minőségi idő és kapcsolódás érdekében, az hosszú távon kifizetődő. A családi vacsorák, a közös kirándulások és mély beszélgetések, amik olykor nehezen megvalósíthatók és több munkával is járnak, végül meghozzák a gyümölcsüket.

Egyenlő bánásmód

A kutatás újfent bebizonyította, hogy a testvérek közötti kapcsolat gyengülhet, ha a szülők nem bánnak egyenlően a gyerekekkel. Ráadásul két szempontot is figyelembe kell venni. Először is, az ellenőrzés szintjén van szükség egyenlő viszonyulásra, vagyis a szülők minden gyermekre ugyanazokat a szabályokat és fegyelmezési módszereket kell, hogy alkalmazzák. A másik szempont pedig a szeretet, ami azt jelenti, hogy a szülők minden gyermeknek ugyanolyan szintű törődést és szeretetet kell adjanak.

gyerek szülő tévét néz tévézik tévé TV gyerekek gyermek
Fotó: Wavebreakmedia Ltd/ Getty Images

Az első esetén könnyű azt hinni, hogy következetes határokat állítunk fel a gyerekeink számára, azonban még a legjobb szándék mellett is előfordulhat, hogy ez valójában nincs így. Az idősebb gyerekekre például gyakran sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, amelyek lazulnak, mire egy újabb gyerek érkezik. A szeretet esetében pedig megtapasztalhatjuk, milyen az, ha van egy „nehéz” gyermekünk, akinek személyisége, furcsaságai vagy orvosi diagnózisa miatt néha megterhelőbbnek érezhetjük a gondozását. Fontos azonban azon dolgozni, hogy minden gyermek ugyanolyan szintű szeretetet érezzen tőlünk, függetlenül attól, hogy milyen nehézségei vannak.

Az apáknak kiemelt szerepük lehet a testvéri kötődésben

Érdekes módon, a kutatás szerint az apák egy fontos szempontból nagyobb hatással voltak a testvérkapcsolatokra, mint az anyák. Amikor az apák különböző szabályokat és fegyelmezési módokat alkalmaztak a különböző gyerekekre, a testvérek nem voltak olyan közel egymáshoz – még akkor sem, ha az általános családi kötelék erős volt. Ez arra utal, hogy az apák számára valóban fontos, hogy minden gyerekre következetesen alkalmazzák a szabályokat, és biztosítsák, hogy a testvérek azonos szinten állnak.

A kutatás segít ráirányítani a figyelmet a két kulcstényezőre, amely segíthet barátságot kialakítani a gyerekek között. Azonban a legfontosabb ebben az esetben is az, hogy hallgassunk a szülői megérzéseinkre. Mi ismerjük legjobban a gyerekeinket, a képességeiket és a nehézségeiket, ezért igyekezzünk mindegyikük kis személyiségét szem előtt tartva, a tőlünk telhető legjobban szeretni és nevelni őket.

Nyitókép: evgenyatamanenko/Getty Images
Forrás: The Everymom

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: