Csodálatos installáció született Londonban a veszélyeztetett állatok védelmében

Néhány hete a Paternoster téren, a Szent Pál-székesegyház árnyékában tűnt fel egy szemet gyönyörködtető műalkotás, a Gillie és Marc Schattner szobrászpártól, amely érzékeny témára hívja fel az idelátogatók figyelmét.

London, az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa méltán vált a világ egyik legbefolyásosabb vezető globális metropoliszává. Nemcsak több ikonikus, világörökségi helyszínt lehet itt megcsodálni, de a sokszínű kultúrális örökség, az irodalmi háttér, a királyság ceremoniális eseményei és a folyamatos kiállítások is állandó lüktetést adnak a városnak. Most azonban még egy okunk lehet arra, hogy ellátogassunk ebbe a folyton megújuló városba. A Paternoster téren, a Szent Pál-székesegyház árnyékában egy nem mindennapi műalkotást láthatunk, amit a Gillie és Marc Schattner szobrászpár jegyez. A szoborcsoport érzékeny témára, az állatvédelemre hívja fel az idelátogatók figyelmét. 

tegyünk mindannyian a megmentésükért
Fotó: Gillie and Marc

Szobrászpáros az állatok védelméért: Gillie and Marc

Aki esetleg ismeri az alkotókat, már tudhatja, hogy a házaspár érzékeny a világ témáira, különös tekintettel az állatvilág védelmére. Kiállításaikkal, a jobb jövő reményében tevékenykednek, és olyan nagyvárosokban is találkozhatunk alkotásaikkal, mint New York, Sydney, Párizs vagy Shanghai.

NyusziHölgy és KutyaÚr, az alkotópáros két ikonikus karaktere a különbözőségek elfogadását és a szeretetet, barátságot hirdetik –, London legváratlanabb helyszínein bukkantak fel már eddig is. A két jóbarát most támogatásuk jeléül 10 olyan veszélyeztetett állatfajt invitált a szeretet asztalához, amelyek a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján szerepelnek:

  • Északi fehér orrszarvú
  • Víziló
  • Maszáj zsiráf
  • Afrikai elefánt
  • Bengáli tigris
  • Koala
  • Csimpánz
  • Grevy zebra
  • Oroszlán
  • Hegyi gorilla

 


Ez kritikus pillanat a bolygónk számára. Annyira megváltoztattuk, hogy új geológiai korszakot hoztunk létre – az antropocént. Az emberek korát. Történelmünkben először szakadnak meg azok a globális kapcsolatok, amelyekre minden élőlény támaszkodik. De ha gyorsan cselekszünk, rendelkezünk ismeretekkel és megoldásokkal ahhoz, hogy bolygónk ismét boldogulni tudjon. David Attenborough

Figyelemfelkeltésben az erő

A könyezetszennyezés, a civilizáció fejlődése már eddig is rengeteg állatfaj kihalásába került. Ami nekünk és városainknak terjeszkedést, jobb életszínvonalat, az ezeknek az állatoknak a természetes élőhelyük pusztulását jelenti. Ámbár ez a téma sajnos nem újdonság, a gyorsaság, amellyel az új fajok fel- és lekerülnek a listáról, komoly aggodalomra ad okot. A veszélyeztetett fajokról szóló törvény minden erőfeszítése ellenére az elmúlt 10 évben csaknem megduplázódott azon állatok száma, amelyek súlyosan veszélyeztetetté váltak, ami azt is jelentheti, hogy hamarosan örökre búcsút vehetünk tőlük. Az ausztrál származású művészek hisznek abban, hogy a leginkább veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos figyelemfelkeltés segít reflektorfénybe helyezni őket, és mozgalmakat indít a megmentésük érdekében. Bíznak benne, ha az emberek tisztába kerülnek azzal, hogy egyes fajokat mi fenyeget, talán még megmenthetőek lesznek. Gyakran gondoljuk, mit tehetek én? Egy ember nem számít. Pedig a környezetvédelemnek társadalmi keretek között, összefogással van csak értelme, igazán eredményes csak úgy lehet, ha mindannyian átgondoltan, gyermekeink jövőjére gondolva határozzuk meg vásárlásainkat.

Remélhetőleg az elkövetkező években a veszélyeztetett fajok listája lényegesen rövidebb lesz, amennyiben sikerül harmóniában élnünk környezetünkkel. A kiállítás ideiglenes, jövő év májusáig biztosan megtekinthető a téren. Szerencsére az alkotók gondoltak arra is, hogy a látványosságot interaktívvá tegyék, a látogatók helyet foglalhassanak az étkezőasztalnál, és ha akár csak néhány pillanat erejéig is, de a szívükbe zárhassák, és ezáltal is támogassák ezeket a csodálatos állatokat.

Forrás: www.gillieandmarc.com
Nyitókép: www.gillieandmarc.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: