A srác, akibe a fél világ szerelmes, Emma Watsonért rajong: Íme Timothée Chalamet pályafutásának eddigi legemlékezetesebb filmjei

Az Oscar-díjra jelölt sztár december 27-én ünnepli a születésnapját.

A színész a Szólíts a neveden című filmben nyújtott alakításával került fel Hollywood térképére és azóta sincs megállás a karrierjében. Ő azonban megmaradt annak a szerény pasinak, aki maga bontja ki a rajongóitól kapott ajándékokat.

Amióta 2017-ben bemutatták a Szólíts a neveden című filmet, az egész világ Timothée Chalamet lázban ég, ráadásul ő lett a Legjobb férfi főszereplő Oscar-díj kategóriájának egyik legfiatalabb jelöltje. A fiatal tehetség sármjában valószínűleg az is nagy szerepet játszik, hogy francia felmenőkkel rendelkezik és az angol mellett ezt a nyelvet is folyékonyan beszéli. Elio emlékezetes alakítása után Timothée több nagysikerű filmben is felbukkant, az V. Henrik és a Dűne kapcsán többek között Magyarországon is forgatott.

Fotó: Instagram/@tchalamet

A sztár egyébként nagyon fontosnak tartja az önreflexiót, ezért gyakran naplót is vezet a gondolatairól. Személyesen bontja ki a rajongóitól (csak Instagramon több mint 10 millióan követik őt) kapott leveleket és ajándékokat egy Fan box day nap keretében, arról pedig hallani sem akar, hogy saját stylistja legyen, imádja ő maga kiválasztani a ruháit! Egy biztos: Timothée nem mindennapi csillag Hollywood egén, ahogyan a filmjeiből is egy egészen különlegesen hangulatú maratont lehetne tartani.

Íme a korábban Lil’ Timmy Tim művésznéven rapperkedő színész karrierjének legjelentősebb állomásai:

Szólíts a neveden

Fotó: IMDb

A film alapjául szolgáló mű írója, André Aciman 2005-ben szerette volna elvinni a feleségét és a gyerekeit egy mediterrán villába nyaralni, ám sajnos nem sikerült megvalósítania a terveit, így a szerzőnek végül egy képzeletbeli utazás jutott az Olasz Riviérára, ahol az akkor megírt Szólíts a neveden című könyvének története játszódik. A sztori középpontjában a tinédzser Elio (Timothée Chalamet) áll, aki minden évben Észak-Olaszországban tölti a nyarat a szüleiben, az apja pedig gyakran befogadja egy-egy tanítványát is pár hétre a villájukba. Így bukkan fel náluk Oliver (Armie Hammer) is, akivel közel kerülnek egymáshoz, és a srác teljesen felforgatja az életét. A főszerepeket alakító Timothée és Armie később elmesélték, hogy a castingon a rendező, Luca Guadagnino egyetlen jelenetet választott ki számukra, méghozzá azt, ahol Elio és Oliver a fűben fekve csókolóznak. A színészek belevágtak a kért feladatba, ám amikor hosszú percek után felnéztek, rájöttek, hogy a direktor valójában már magukra hagyta őket. Szóval nem is lehet kérdéses, hogy sikerült azonnal és nagyon hitelesen megtörniük a jeget és a kémia azonnal működött közöttük, pedig eredetileg Shia LaBeouföt nézték ki Oliver szerepére. A film kedvéért Timothée Chalamet zongorázni és olaszul is tanult, ráadásul egy egészen extrém jelenetet is be kellett vállalnia egy barackkal, amit bár azóta is sokan emlegetnek, ő a tőle megszokott lazasággal fogja fel. Az amerikai elnökválasztás alatt például megosztott egy képet az ominózus pillanatról a Szólíts a nevedenből, ami felett az alábbi szöveg állt: „Ha Georgia kék lesz”, azaz, ha Joe Biden átveszi ott a vezetést Donald Trumppal szemben. Azt azért persze elismerte egy interjújában, hogy munkásságának ezen perceit nagyon kellemetlen volt megnézni a szüleivel, különösen az édesapjával – mindezek ellenére az is nyílt titok, hogy ő maga és a rendező is kipróbálták a dolgot a forgatás előtt és beismerték, hogy valóban működik… André Aciman egyébként 2019-ben kiadta nagy sikerű könyvének folytatását Találj rám! címmel, amelynek adaptációjában szintén Timothée és Armie kapták a főszerepeket.

Lady Bird

Fotó: IMDb

A sztár az ugyancsak 2017-ben bemutatott Lady Bird című filmmel úgyszintén közel került az Oscar-díjhoz, hiszen Greta Gerwig rendezői debütálását 5 szobrocskára is jelölték, többek között a Legjobb film kategóriában. A bennfentesek szerint a direktor annyira komolyan vette a felkészítői szerepet, hogy több színésznek (például Timothée-nak is) egyfajta csomagot készített össze filmekből, könyvekből és dalokból, ami segített abban, hogy elmélyüljön a karakterében. Chalamet pakkjába többek között Howard Zinn „A People’s History of the United State”, azaz „Az Egyesült Államok lakóinak története” című műve és Éric Rohmer rendezése, az Éjszakám Maudnál került. A színész egyébként Kyle szerepét kapta, aki a magát Lady Birdnek hívó Christine (Saoirse Ronan) pasija lesz – a történet középpontjában egyébként sokkal inkább lány és az édesanyja viharos kapcsolata áll. Timothée azt nyilatkozta, hogy mivel a kapcsolata a való életben teljesen más filmbeli szerelmével, ezért nehéz volt számára a románc életre keltése, mert egyáltalán nem így érez Saoirse iránt. De a profizmusuknak hála ebből külső szemmel semmit sem lehetetett észrevenni, sőt! Greta Gerwig szerint olyan energia van kettőjük között, mintha csak örömtűz kapna lángra. „Mindketten annyira elevenek, tehetségesek, okosak és fiatalok. Ha összepárosítod őket, olyanok, mint a tűzvész” – vallja a direktor, aki már azzal is viccelődött, hogy örülne neki, ha a valóságban is randiznának.

Egy esős nap New Yorkban

Fotó: IMDb/Jessica Miglio

Woody Allen 2019-ben debütált romantikus vígjátékában a tőle megszokott módon igazi sztárparádé várja a nézőket: Timothée Chalamet és Elle Fanning mellett olyan nevek tűnnek fel az Egy esős nap New Yorkban mint Jude Law, Diego Luna vagy Selena Gomez. Mivel Timothée számára a „mentális boldog hely”-e egy nyári New York-ban, ezért egészen biztosan közel állt a szívéhez a filmnek a forgatása. A moziban főiskolás srácot alakít, aki elviszi a városba egy romantikus hétvégére a barátnőjét, ám az események teljesen elsodorják őket egymás mellől, és végül mindketten elképesztő kalandokat élnek át a másik nélkül (is). Az alkotást már csak azért is fontos kiemelnünk, mert Timothée később kijelentette, hogy nem fogad el fizetést egy olyan rendező filmjéért, akit szexuális zaklatással vádoltak meg, vagyis a bevételét három különböző szervezetnek (a Time’s up nevű kezdeményezésnek, a New York-i LGBT-központnak és a Rape, Abuse & Incest National Network elnevezésű, szexuális bűncselekmények ellen harcoló szervezetnek) ajánlotta fel. „Megtanultam, hogy a szerep jósága nem az egyetlen kritérium, amit figyelembe kell vennem, amikor elvállalok egy munkát” – írta az Instagram-oldalára.

Kisasszonyok

Fotó: IMDb/Wilson Webb

2019-ben újra egy Greta Gerwig filmben láthattuk Timothée-t, ráadásul ismét Saoirse Ronan oldalán. A rendező-forgatókönyvíró bevallotta, már gyermekkorában is nagy hatással volt rá Louisa May Alcott 1868-ben kiadott klasszikusa, aztán amikor a harmincas éveiben újraolvasta, rájött, hogy a történet még mindig aktuális. Amellett, hogy a szereposztásban visszatért egy már jól bevált receptjéhez, azt is megengedte, hogy Timothée önmagát öltöztesse a forgatás alatt, hiszen a jelmeztervezője, Jacqueline Durran úgy gondolta, a srácnak fantasztikus stílusérzéke van. „Felakasztott több különböző szettet is a lakókocsijában és azt mondta, kombinálj össze amit csak akarsz” – mesélte Greta, aki arra biztatta a színészt, hogy Charles Baudelaire költő munkáit olvasgassa felkészülésképpen a szerepére. A March-lányok (Jo, Meg, Amy és Beth) útkereséséről szóló Kisasszonyok számos kérdést felvet a női egyenjogúságért vívott harccal kapcsolatban, amelynek éppen az egyik főszereplő, Emma Watson az egyik legnagyobb harcosa. Timothée azt mondja, a Harry Potter filmeken nőtt fel, szóval amikor először találkozott a plátói szerelmével, furcsa volt számára.

Forrás: Mental Floss/People/Mental Floss/ABC News/Cosmopolitan/Harper’s BAZAAR/E! Online
Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: