Már a maják is használták ezt az anyagot – de hogy lett divat a latex?

A latex kétségkívül egy eseménydús utat tudhat maga mögött, hiszen az egykor fetisiszta anyag mára már a kifutókat és a vörös szőnyeges eseményeket is uralja.

Az elmúlt ötven év során a korábban fetisiszta kellékek némelyike teljesen beolvadt a köztudatba. Az extrém platformok, a fűzők és a bőr a mindennapi divat részévé váltak. Nem sokkal korábban azonban egy latex outfitre még felhúztuk a szemöldökünket. De akkor hogyan vált olyannyira trendivé, hogy mára nincs nélküle egy valamire való divatesemény sem? Elmeséljük!

Mi az a latex?

Mielőtt egy hosszabb virtuális időutazásra indulnánk, történetünket kezdjük az elején, vagyis azzal, hogy mi is az a latex. Ez eredetileg a kaucsokot tartalmazó növények tejszerű nedve, vagyis körülbelül 20.000 növényből is létre lehet hozni. A latex tehát nem összekeverendő a PVC-vel, amit szintetikusan állítanak elő. Az emberek egyes azonos tulajdonságaik miatt gyakran tévesen társítják hozzá azt, hogy olcsó. A latex és a PVC között a divatban csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkettőből fényes, szűk és szexi darabokat álmodnak meg. De a természetes gumilatex teljesen vegán, fenntartható, törékeny és nemcsak előállítani nehéz, hanem azzal dolgozni sem egyszerű. Összetétele sok tényezőtől függ, ilyen a talaj és az éjhajlat is.

Már a maják is használták

A természetes gumifelhasználás történelme egészen az időszámításunk előtti 1600-as évekig nyúlik vissza. A maja és az azték kulturában is találtak arra utaló nyomokat, hogy ezek a fejlett civilizációk már alkalmazták az anyagot, így nem is meglepő, hogy a 19. századig szinte kizárólag Dél-Amerika volt a legnagyobb latex importőr”. Ez 1876-ban megváltozott, amikor Sir Henry Wickham felfedező sikeresen exportálta 70.000 életképes brazil gumimagot számláló szállítmányát a Brit Birodalomba. Ezek a palánták jutottak el végül Indiába, Srí Lankára, Indonéziába, Malajziába, illetve további olyan országokba, amelyek ma a legnagyobb természetes gumitermelői közé tartoznak. Az ipari forradalom során a latex hatalmas értékű gyarmati erőforrássá vált. Ha pedig a gyarmatosított országok lakói nem teljesítették a rájuk kirótt – gyakran elképzelhetetlen mértéket öltő – kvótát, komoly következményekkel kellet számolniuk. 

A praktikus latex

A latex tulajdonságainak köszönhetően olyan területeken is népszerűvé vált, mint a hadviselés és az orvostudomány. Sokszor különböző textilekhez illesztették, leginkább egyfajta „betétként” használták praktikussága miatt. A gumi növelte a kabátok, sapkák és csizmák funkcionalitását. Miután egyre elterjedtebbé vált, viselőik felfedezték, hogy nemcsak pragmatikus viselet, de a szexuális vágyat is képes fokozni, tehát valahol itt kezdődött, hogy sokáig a szexuális fetisizmussal társították. Az 1920-as években a London Life már arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban létrejött egy fétisszervezet, mely a Machintos Társaságként hivatkozott magára. Nevüket attól a skót vegyésztől kölcsönözték, aki vulkanizálást alkalmazva hozta létre az első igazi esőkabátot. Innen már nem kellett sok, hogy a latex – tévesen ugyan, de – a perverzitással kerüljön egy lapra. Az ebből az anyagból készült ruhák tabuvá váltak és a második világháború teljesen az underground közegbe száműzte viselőit.

A feltámadás

Viszont ez a számkivetettség nem tartott sokáig, hiszen ahogy most is, akkor is voltak olyan művészek, akik kollekciójukban igenis helyt adtak a latexnek. Egy volt közülük a brit John Sutcliffe, aki divattervezőként és fétisfotósként is tevékenykedett. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy márkájával elsőként a motorosokat kívánta megcélozni, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy kreációi az országutak helyett inkább a hálószobákban kapnak szerepet. Latexből készült kezeslábasaival és gázálarcokra emlékeztető maszkjaival azonban bizonyos körökben igenis nagy sikert ért el. Sutcliffe pedig, ha már így alakult, megalapította az AtomAge fetisiszta magazint, melyben modelljei gyakran a saját maga által tervezett ruhákban pózoltak kamerájának. A latex népszerűsége pedig lassan helyreállni látszott, ennek egyik nagy mozgatórúgója az 1960-as években futó The Avangers televízós kémsorozat, ami egyenesen a feminizmussal hozta párhuzamba.

Dina Rigg 1965-ben a The Avengers sorozatban (Fotó: Daily Herald/Daily Herald/Mirrorpix via Getty Images)

Vivienne Westwood is képbe kerül

A punk nagyasszonyának figyelmét is felkeltette az AtomAge magazin, ekkor ő Londonban már egy sikeres butikot üzemeltetett Malcolm McLarennel. Az erdetileg Let it Rock néven futó boltocskát nemes egyszerűséggel gyorsan át is nevezték SEX-re. Cégtáblájuk innentől feltűnő pink latex betűkből állt, így nem volt nehéz felfigyelni rá. A SEX kínálatának javát a latexből készült darabok adták, így a festiszta közösség tagjai és a fiatalok is szívesen látogatták üzletüket. A latex pedig az egyre inkább elterjedő anarchista mozgalom jelképévé vált. A punkok nonverbális kommunikációjuk részeként, az ellentmondásokat szimbolizálva, ruházatukban használták fel az anyagot. A lázadáshoz szükséges szettek megalkotásában pedig Vivienne Westwood szívesen segédkezett, így későbbi kollekcióinak is részéve vált a latex. 

Szubkulturális jelentősége

Miután Vivienne Westwood és a punkok egyre népszerűbbé tették ezt a sokáig mellőzött anyagot, az éjszakai élet szinte kötelező kellékévé vált. Nemcsak látványos volt, de sokkoló is, így igazi ikonok választották színpadi lookjaik vagy videóklipjeik részévé. A Billy Idol White Wedding-je és a Frankie Goes to Hollywood Relax slágereinek videóiban is szerepet kapott. A térhódítást látva egyes designerek pedig kifejezetten erre specializálódtak. Theresa Coburn víziója volt, hogy nappal is viselhető latex ruhákat tervezzen a Kings Road-i BOY üzletnek, valamint egyedi darabokat a goth Specimen együttes tagjának, Johnny Slutnak. A posztpunk korszakban ezzel a radikális húzással próbálták ledönteni a gumiruházathoz kapcsolódó előítéleteket.

Latex a popkultúrában

A ’90-es években pedig bebizonyosodni látszott, hogy Coburn víziója valósággá válhat. A retro térnyerése elindította a hullámot, hogy a korábban látott irtányzatokat aktualizálják. Az 1992-es Batman visszatérben Michelle Pfeiffer alakította Macskanő jelmeze pedig igazi latexhullámot indított újára és egyben gyorsan kultikussá is vált. Az évtized legnagyobb mozijaiban kapott helyet, így Charlie angyalai, a Matrix öntudatra ébredt szereplői, de még a Tomb Rider főhősnője is ebben határozták meg az abszolút trendiséget. Persze a korszak popikonjai is szívesen csatlakoztak az irányzathoz, ki tudná ugyan elfelejteni Britney ikonikus piros overállját az Oops!… I Did It Again klipjéből, Janet Jackson és a Spice Girls latex fellépőszettjeit?!

Nincs más út, mint beállni a sorba

A latex iránti rajongást látva a legnagyobb divatházak is belátták, hogy itt bizony nincs más hátra, minthogy beálljanak a sorba és az ő kollekciójukban is helyet kell, hogy kapjon a latex. Olyan neves tervezők formálták saját ízlésükre, mint a zseniális Marc Jacobs, Karl Lagerfeld a Chanel-nél, a Dolce and Gabbana tervezőpárosa, a könnyed olasz eleganciát megtestesítő Valentino, vagy éppen a mindig lázadó, Jean-Paul Gaultier és Christian Lacroix. Aztán innen már a latex útja egyenesnek mondható. Lady Gaga például magával II. Erzsébet királynővel találkozott latexben.

Fotó: Leon Neal/ WPA Pool /Getty Images

Latex a mindennapokban

A vörös szőnyegen, a kifutókon és kedvenc sztárjainkon remekül működik. Azonban mi legtöbben még mindig félve nyúlunk egy latex vagy akár PVC darabért. Teljes társadalmi elfogadottságról a hétköznapokban még mindig nem beszélhetünk. A latex 2023-ban is meghökket egyeseket, hiszen nem olyan szinten hétköznapi, mint a gyapjú vagy a selyem. Pedig fontosabb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre gondolnátok. A latex azt mondja, hogy ez vagyok, elfogadom, aki vagyok, azt csinálom, amit akarok, élvezem és nem érdekel, ki mit mond. Tehát nem is véletlen, hogy kedvenc sztárjaink sorra választanak latex-ből készült ruhakölteményeket. Kim Kardashian és Lady Gaga latex iránti rajongása megkérdőjelezhetetlen, de most legújabb filmjének, a Wonka-nak köszönheően Timotheé Chalamet haknizza körbe a világot latexban. És milyen jól is csinálja, a színész ezzel nemcsak a latex relevanciáját támasztja alá, hanem azt is, hogy a férfiaknak is bátran kéne ezt viselniük.

Fotó: Shin Ishikawa/Getty Images for Warner Brothers

Nyitókép: Victor Boyko/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: