Tinder sztorik: csaló áldozata lettem!

Az online társkeresés számos lehetőséget, de sok veszélyt is rejt magában. Hogy ne az összetört szív és a kipakolt lakás maradjon egy Tinder randi után, segítünk felismerni az árulkodó jeleket, hogy egy lépéssel a szélhámos előtt járj.

Ha a második randin nem szeretnéd egy madagaszkári dzsungelben találni magad, jobb ha elővigyázatos vagy az online társkereső oldalakon, ahol – a sok normális ember mellett – időnként belefuthatsz olyan csalókba, akik hízelkedésükkel nemcsak egyéjszakás kalandot akarnak elérni, hanem egész csúnya dolgokat forgatnak a fejükben. Persze van olyan is, hogy valaki egy Karib-tengeri jachton feszít a profilképén, majd kiderül, hogy életében még a szülővárosát sem hagyta el, de ez a legkisebb probléma. Vannak olyan helyzetek, amelyek komoly veszélyt hordoznak. Olvasóink történetei alapján összeszedtük a leggyakoribb Tinder csalásokat, és arra is adunk tanácsot, mit tegyél, ha egy szélhámossal kerülsz kapcsolatba.

online párkeresés társkeresés tinder applikáció randiapp
Fotó: FilippoBacci / Getty Images

Csak semmi személyes

„A pasi hetekig várt a munkahelyem előtt és hívogatott a nap minden órájában. Intim képeket küldött magáról, megállás nélkül hívogatott, és ha letiltottam, egy másik számról folytatta.”

Csak a legszükségesebb adataidat oszd meg! Nagyon vigyázz a személyes információk megadásával, a telefonszámodat, címedet ne add meg ismeretlennek. Bármennyire is szimpatikus a csetpartnered, egyáltalán nem biztos, hogy a vonzó profilkép mögött valóban az a férfi van, akit elképzelsz. Ha felajánlja, hogy érted megy, vagy hazakísér az első randin, kedvesen utasítsd vissza, még akkor is, ha alapvetően jó benyomást tett rád. Már a fotók kiválasztásánál is figyelj arra, hogy ne adj ki sok információt. Ne tegyél fel olyan képet, amelyen felismerhető az iskolád vagy otthonod helyszíne. Ugyanez a helyzet a munkahelyeddel, az edzőteremmel ahova jársz, vagy bármilyen más olyan részlettel, amivel könnyen beazonosítható, vagy követhető lehetsz. Előfordulhat ugyanis, hogy te pár találkozó után inkább lezárnád a kapcsolatot, újdonsült partnered azonban nem így gondolja.

Kerüld el, hogy zaklatás áldozata legyél! Csak akkor ossz meg személyes információkat, ha már több találkozáson is túl vagytok, te is pontosan tudod hol lakik, kik a barátai és bízol az illetőben.

Ne szervezz randit az otthonodba

„Mikor mondtam, hogy nem érek rá találkozni, mert elutazom, felajánlotta, hogy kivisz a reptérre. Megadtam a címem és eljött értem. Mire hazaértem, ki volt pakolva a lakás.”

„Hónapok óta cseteltünk egy olasz fiúval. Naponta küldtünk képeket egymásnak, úgy éreztem, ő a lelki társam. Hat hónap után eljött meglátogatni, majd azt mondta, lemondta a szállodát és inkább nálam aludna. Korainak gondoltam ezt az első személyes találkozás után, de engedtem a kanapén aludni. Azonban valamiért rossz érzésem támadt, és bezárkóztam éjszakára a hálószobába. Éjjel arra ébredtem, hogy dörömböl az ajtón és rángatja a kilincset. Nagyon megijedtem, és felhívtam a szüleimet, hogy jöjjenek át. Mire megérkeztek, a férfi eltűnt, de megdöbbentő módon az egész nappali be volt borítva folpack fóliával. Azóta rémálmaim vannak, és a közelébe sem megyek a társkereső oldalaknak.”

Sajnos az online társkereső oldalakon számos csaló portyázik. Legyél körültekintő és tanulmányozd a profilokat. Ha bármi gyanús, ha az illető túl tökéletes, ha egyből szerelmet vall, vagy nyomást gyakorol rád, hogy azonnal találkozzatok, legyél óvatos.

Mivel a csalókat és hamis profilokat szinte lehetetlen kiszűrni, csak olyan környezetben és helyen találkozz idegennel, ahol biztonságban érzed magad. Esetleg hívd el egy barátnődet, hogy a közelből figyeljen, és ha baj van tudjon segítséget hívni.

Kiberbűnözők

„Humoros beszélgetéssel kezdtük, és a második nap küldött egy linket. Azt hittem, valami vicces videó lesz benne. Az egy dolog, hogy napokig tartott újraéleszteni a gépem, de az összes adatomat lehalászta, úgyhogy utána napokig a bankommal telefonáltam.”

Az online társkereső oldalak melegágyai az adathalászatnak is. Ha valamelyik chatparnered linkeket küld, akkor villanjon fel benned a vészcsengő, és annak lehetősége, hogy esetleg fényes nappal kirabolnak. A halászoknak egy apró információ is segíthet kifogni egy nagy zsákmányt, ezért nagyon résen kell legyél. Gyanús e-mailekre nem válaszolj, ismeretlen linkeket ne nyiss meg, gyanús weboldalakon ne add meg személyes vagy pénzügyi adataidat. Használj erős és egyedi jelszavakat, és rendszeresen változtasd meg őket. Egy jó jelszó olyan, mint egy horgászbot: nehéz megtörni. De egy jó antivírus, vagy tűzfal program is sokat jelenthet a védelmedben.

A klasszikus pénzlehúzás

„A barátnőm megismerkedett Tinderen egy francia pasival, akivel látszólag nagyon egymáshoz passzoltak. Már a találkozót szervezték, a férfi azonban bajba került, és kérte a barátnőmet, hogy utaljon neki pénzt, mert más segítségére nem számíthat. Nekem ez egyből gyanús volt, és figyelmeztettem a barátnőmet, hogy valószínűleg csalóval áll szemben, de inkább velem szakította meg a kapcsolatot, mintsem a pasival. Fél év múlva sírva hívott fel, hogy sajnos igazam volt. A férfi mindenféle kamu sztorival az összes pénzét kikönyörögte. Még a szüleitől is kért kölcsön, hogy segítsen neki. De amikor eladósodott és végleg kimerült az anyagi kerete, a kedves francia olyan gyorsasággal tűnt el, ahogyan felbukkant. Már ha francia volt egyáltalán. Mert személyes találkozóra soha nem került sor közöttük, és mondanom sem kell, hogy a pénzt sem fizette vissza.”

Azt, hogy a profilkép mögött ki áll valójában, nem tudhatod, egy ismeretlen ember azt mond, amit akar. Gyanús lehet, ha a chat vagy a találkozó alkalmával a másik fél túl sokat akar megtudni rólad.

Arról, hogy mennyit keresel, milyen anyagi helyzetben vagy, milyen vagyonnal rendelkezel, saját lakásban vagy albérletben laksz, nem egy online chat vagy első randi témája.

Ha egy ismeretlen pénzt kér tőled kölcsön, azonnal villanjon fel benned a vészjelző. Még akkor is, ha kedves és jóképű az illető, és ha szerinte neked van a legcsodásabb mosolyod a világon.

Ne feledd, a nagy Ő bárhol rád találhat, az online térben is, hiszen számos boldog szerelmi történet bizonyítja, hogy a párkeresés ezen formája is működik. De a személyes biztonságodat minden körülmények között érdemes szem előtt tartani, hogy a későbbiekben se ess zaklatók, vagy csalók áldozatául.

Nyitókép: Paolo Cordoni / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: