4 pofonegyszerű tipp, amivel egyenesbe hozhatod az anyagi helyzeted

Ahogyan az életünk minden területén, úgy a pénzügyeink kapcsán is tudatosságra van szükségünk. Szerencsére már néhány apró trükk beiktatásával óriási változásokat érhetünk el a felesleges kiadásokat illetően és az egyenlegünk is jobban mutat majd.

1. Alkalmazd az 50-30-20-as szabályt!

A bűvös 50-30-20-as kód alkalmazása akár önmagában képes lehet arra, hogy megreformálja az anyagi helyzetedet. Ennek a trükknek a segítségével ugyanis könnyedén beoszthatod a pénzed úgy, hogy a hónap végén sem lesz vészesen alacsony az egyenleged. Mindössze annyi a dolgod, hogy háromfelé kell osztanod a fizetésedet:

  • 50 százalékát a kötelező kiadásokra kell fordítanod, mint például az albérleti díjad, a rezsi, a számláid, vagy az élelmiszervásárlás.
  • 30 százalékát elköltheted bármire, amire szeretnéd, olyasmire, ami örömet szerez.
  • 20 százalékát pedig félre kell tenned. (Így bebiztosíthatod magad egy esetleges nehezebb élethelyzetre.)

2. Vezess táblázatot a kiadásaidról!

Minden hónap végén szánj időt arra, hogy összeírod a kiadásaidat! Vegyél elő egy füzetet vagy nyiss meg egy táblázatot a laptopodon, és készíts két oszlopot! Az egyikbe azokat az összegeket kell vezetned, amiket „kötelező” volt elköltened, míg a másikba az „opcionális” tételeket. Az elsőbe tartoznak a számláid, a benzinre fordított pénz vagy a hiteled törlesztése. A másodikba kerülnek a latték a kedvenc kávézódból, vagy az ételek, amiket a Netpincérről rendeltél. Fontos, hogy egy helyen lásd az összes kiadásodat, mert így alaposabban átláthatod, pontosan hol is folyik ki a pénz a kezeid közül. Ez a táblázat felelősségre és szervezettségre taníthat, ráadásul ezen keresztül tökéletesen látni fogod a fejlődésedet is a tudatos költésedet illetően. Vizsgáld meg alaposan, mire pazaroltál feleslegesen nagy összegeket és a következő hónapokban fordíts erre kiemelt figyelmet.

3. Tartsd magad egy heti budget-hez!

Nemcsak havi szinten, hanem hetekre lebontva határozz meg egy összeghatárt. Írd össze, hogy várhatóan mire mennyit kell majd költened a következő hét napban és (ha lehet) tartsd is magad ehhez a tervhez. Ha úgy érzed, nehezen boldogulsz a heti budget-vel:

  • emlékezz arra, miért is csinálod ezt. Éppen egy nyaralásra gyűjtesz? Nézegess róla képeket az interneten, hogy még jobban vizualizálhasd a célodat.
  • lepd meg magad egy kis aprósággal, ha nem haladod meg a kitűzött összeget, sőt, még spóroltál is egy kicsit.
  • ne legyen bűntudatod, ha megcsúszol egy kicsit a kiadásokkal. Egyszerűen csak tanulj a hibádból! Próbálj rájönni az okára annak, hogy mit rontottál el az aktuális héten.

4. Reformáld az étkezéseidet!

Mondanunk sem kell, hogy az emberek többsége óriási összegeket költ el éttermekben, kávézókban, vagy akár házhozszállításra is. Ez nemcsak felesleges kiadásokat jelent, hanem sokszor elképesztő mennyiségű ételhulladékot is. Legyél tudatosabb az étkezés terén: nemcsak a pénztárcád, hanem a bolygónk is hálás lesz érte! A Munch nevű startup oldalán például kedvezményesen megvásárolhatod azokat az ételeket, amelyeket az éttermek, pékségek vagy boltok nem adtak el. De számtalan olyan receptet is találhatsz az interneten, ami segít abban, hogy maradékmentesen főzz. Pokorny Lia például egy szakácskönyvet is kiadott a témában!

Forrás: Hello Giggles
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: