Itt az ideje, hogy kiszállj a mókuskerékből! – Tippek a kiegyensúlyozott életért

Praktikus tanácsok a boldog mindennapokhoz

Ha mélyen magadba nézel, úgy érzed, elég időt szánsz a szeretteidre és azokra a dolgokra, amik igazán fontosak neked? Vagy te inkább az a típus vagy, aki hajlamos a napi teendők sokaságában elveszni? Cikkünkkel segítünk megtalálni az arany középutat!

Az életben talán az egyik legnehezebb feladat megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és úgy tűnik, mi, nők aggódunk a leginkább azon, hogy minden területen helytálljunk. Ráadásul a hölgyek számára a magánélet” kifejezés sokszor a ház körüli munkát és a gyermeknevelést is jelenti” – írja a Time magazin újságírója, Lauren Bacon nemrég megjelent cikkében.

Bacon kiemeli, hogy a kikapcsolódás természetesen mindenkinek mást jelent, míg ő például szabadidejében lakberendezéssel kapcsolatos magazinokat lapozgat, addig párja egyenesen sértésnek venné a feletteseitől, ha a megszokott 40 órára csökkentenék a munkaidejét. Ő ugyanis épp a hivatásában leli örömét. 

A fent említett cikk alapján két szempontból vizsgálhatjuk a szabadidő és a munka elosztását:

  • Az egyik, amikor arról beszélünk, hogy mit helyezünk előtérbe: saját elfoglaltságainkat vagy más emberekét (tehát, hogy melyiken veszünk részt és milyen gyakran).
  • A másik pedig, amikor a saját tevékenységeinket vizsgáljuk meg az alapján, hogy feltöltenek vagy kimeríteneke azok (és ezek milyen arányban vannak jelen az életünkben).
Alapvetően négy csoportra oszthatjuk a tevékenységeinket:
Dolgok, amik feltöltenek:
– A gyümölcsöző munka: például egy gyakornok mentorálása, egy új készség vagy nyelv elsajátítása, esetleg egy céges buli megszervezése.
– A szórakozás: a hobbid, egy könyv elolvasása vagy jótékonykodás.
Dolgok, amik kimerítenek:
– Ilyen a robotmunka, vagy amikor otthon takarítasz, meetingekre mész vagy le kell vinned a szemetet.
– Az olyan mindennapi feladatok, mint elmenni a fogorvoshoz, az edzőterembe, vagy hogy befizeted a számláidat.
Ha pedig a fenti rendszer szerint nézzük, míg a gyümölcsöző munka és a robotolás a másokkal kapcsolatos prioritásaink közé tartozik, addig a hétköznapi teendőink és a szórakozás a saját érdekeinket szolgálják.
Próbálj meg minél több olyan elfoglaltságot találni, amelyek feltöltenek!

Harmónia kell a jó élethez

Amennyire csak lehetőségeid engedik, kerüld a robotmunkát és mindent, amiről úgy érzed, csak elszívja az életkedved! Természetesen az unalmas meetingeket és a párod főnökénél rendezett vacsorát nem lehet kihagyni, de más meghívásokat, amelyekre csak udvariasságból mondasz igent, finoman vissza lehet utasítani. Próbáld meg minimalizálni a lelkileg kimerítő tevékenységeket, a helyüket pedig olyanokkal töltsd fel, amelyek jókedvet hoznak a mindennapjaidba. Azokat a fárasztó programokat pedig, amelyeket nem tudsz elkerülni, dobd fel: vigyél magaddal egy barátot a kötelező délutáni rendezvényre, hallgass zenét takarítás közben, vagy egyszerűen csak keress valamit, ami kellemesebbé teszi az egészet.

A kiegyensúlyozott élet titka a rendszerezés. Ma már több ezer telefonos alkalmazás segít neked abban, hogy semmiről se feledkezz el, és minden tennivalódat határidőn belül elvégezhesd. Vezesd a naptáradban és a különböző listázó-applikációkban a teendőket, ezek segíteni fognak abban, hogy ne stresszelj azon, hogy elfelejtettél-e valamit. Tartsd be a naptáradban jelzett időpontokat, így szinte észre sem fogod venni, mennyi feladattal végeztél már, csak azt, mennyivel könnyebb, felhőtlenebb az életed.

Bármennyire is jól érzed magad a munkahelyeden, szánj időt a valódi pihenésre is!

Légy jelen a pillanatban!

Amikor az eredményes munkáról van szó, a legfontosabb, hogy bármennyire is élvezed a hivatásod, mindig figyelj oda, hogy megfelelően legyenek ellensúlyozva a szakmai sikereid. A fizetésemelésre például ne jutalomként tekints, ez azért jár neked, mert értékes a munkád. És még, ha elképesztően jó fejek is a kollégáid, húzz éles határt a velük töltött idő és a valódi szabadidő között, így minden nap feltöltődve érkezhetsz majd közéjük. Persze, nincs azzal baj, ha élvezed a munkádat, ennek ellenére az egészséges balanszhoz szükséges, hogy más tevékenységeket is beiktass, például sétálj a szabadban vagy nyújtózz el esténként egy kád vízben.

A legkellemesebb elfoglaltság kétségkívül a szórakozás, amely során azt csinálhatod és úgy, ahogyan csak kedved tartja. Éppen ezért, ilyenkor ne hagyd, hogy bárki beleszóljon, mennyi időt és energiát szánsz egy hobbira, hozd ki mindenből a maximumot. Élvezd ki minden pillanatát, hiszen ezek a tevékenységek alkotnak majd olyan pozitív emlékeket, amelyekből erőt meríthetsz, amikor vissza kell térned a kötelességekhez.

Engedd el a stresszt, és vizsgáld meg, elég időt szánsz-e azokra a dolgokra, amelyek valóban boldoggá tesznek!

Ne feledd, mindig van lehetőség arra, hogy időt szakíts azokra a dolgokra, amelyek örömmel töltenek el, és arra is, hogy válts, ha valahol nem érzed jól magad! Bacon szerint a legjobb, ha engedsz a feszített tempóból, és kicsit elgondolkodsz azon, jelen pillanatban az életedben melyik tevékenységre mennyi időt szánsz – amennyiben úgy látod, nincs meg az egyensúly, kezdd el átrendezni az arányokat!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: