5+1 tipp, hogy elkápráztasd a vendégeidet, és otthon is Michelin-csillagos séfnek érezd magad

Ha szeretnél profivá válni a konyhában, kövesd a díjnyertes séfek tanácsait. Ez az 5+1 tipp könnyen elsajátítható és beépíthető az otthoni főzési rutinba, így biztosan begyűjthetsz vele pár elismerő hümmögést.

A filmek és sorozatok gyakran inspirálják az embereket arra, hogy elsajátítsanak egy a képernyőn látott technikát. Sokan egy táncos film hatására kezdenek el órákat venni, vagy egy bokszolós film miatt kezdenek el újra mozogni. Nincs ez másképp a főzés esetében sem: egy étteremben játszódó sorozat sokakat inspirál arra, hogy megtanuljanak főzni, vagy új ízekkel, receptekkel kísérletezzenek.

Akár a filmekben

Jeremy Allen White A mackó című sorozatban. Fotó: Imdb/ Chuck Hodes, FX Networks

Ha rád is hatnak a filmek és sorozatok, akkor FX sikerszériája, A mackó láttán biztosan rád tör majd a vágy, hogy tökéletesítsd a konyhaművészetedet. A Disney+ kínálatában elérhető sorozat az ételekről, a családról, a megfeszített munka őrületéről, a hajtás szépségéről és a rögös utakról szól. A széria főhőse, Carmy (Jeremy Allen White) a fiatal séf, aki egy étterem és önmaga átalakításán dolgozik, és egy kemény konyhai csapattal kell megbirkóznia, akik végül második családjává válnak.

Főzz úgy, mint egy elismert séf

Ha te is szeretnél profivá válni a konyhában, akkor kövesd az alábbi tanácsokat, melyeket a fine dining szakácsok rendszeresen alkalmaznak. Ez az 5+1 tipp könnyen elsajátítható és beépíthető az otthoni főzési rutinba, így lenyűgözheted a családtagjaidat és a vendégeidet.

1. Rend a lelke mindennek

A „Mise en place” egy francia kulináris kifejezés, ami nagyjából annyit jelent, hogy minden a helyén van. Arra utal, hogy a főzés megkezdése előtt előkészítjük a szükséges eszközöket és a hozzávalókat: a felületek megtisztításától és a kések, edények és serpenyők előpakolásától kezdve a hagyma aprításán át a liszt kiméréséig. Ez fontos az ételek zökkenőmentes elkészítéséhez és így nem kell a kapkodni és az egész konyhát felforgatni főzés közben egy megfelelő méretű edényért. Ráadásul, ha tisztán dolgozol, vagyis a főzés közben takarítasz, több idő jut az élvezetekre, miután befejezted a főzést, és kevesebb a takarításra.

2. Legyenek saját fűszernövényeid

fotó: Geshas / Getty Images

Felejtsd el a boltokban kapható szárított fűszereket, hiszen a friss fűszernövények ízét nem lehet felülmúlni. Sok Michelin-csillagos étteremnek van emiatt kis zöldségültetvénye. De nyugi, nem kell hatalmas üvegház vagy profi kertészeti végzettség ahhoz, hogy otthon, az ablakban megtermeszd magadnak a főzéshez leggyakrabban használt növényeket. Ráadásul a legtöbb bevásárlóközpontban cserepes formában is lehet bazsalikomot, mentát, snidlinget, vagy petrezselymet vásárolni. Csak egy kis víz kell hozzá, meg némi napfény és máris feldobhatod a paradicsomszószod egy kis friss bazsalikommal, vagy a húslevest egy csokor friss petrezselyemmel.

3. Szezonalitás és helyi alapanyagok

fotó: jchizhe/GettyImages

Bárhol is kapjon el minket a főzhetnék, mindig érdemes szezonális alapanyagokat használni. Ezek a zöldségek és gyümölcsök általában frissebbek, sokkal ízletesebbek, emellett támogatják a helyi gazdákat, kevesebb kilométert utaztak, és sokszor olcsóbbak is. A Michelin-csillagos séfek esküsznek a beszállítóikkal való kapcsolat fontosságára. Egy közeli termelői piac például remek hely lehet a szezonális termékek megvásárlására, ráadásul hétvégi programnak sem utolsó. Érdemes minősített piacot keresni, ahol szabályozzák, hogy mit lehet árulni. Ráadásul, ha elbeszélgetünk a termelőkkel, még tippeket is kaphatunk a zöldségek, gyümölcsök elkészítését illetően.

4. Blansírozás és sous-vide

Fotó: Becca Tapert/Unsplash

A Michelin-csillagos éttermek ugyanannyi figyelmet fordítanak a zöldségek elkészítésére, mint a húsokéra. A kemény zöldségeket főzés helyett inkább blansírozd, hogy megpuhuljanak, és megőrizzék színüket, ízüket és tápanyagtartalmukat. Miután a zöldséget leforráztad egy lábosban, vedd ki, és tedd át jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Garantáltan új ízélményekben lesz részed. A sous-vide egy klasszikus high-end éttermi technika, ami a tökéletesen puha ételek titka. Az ételeket levákumozzák, majd lezárják, és egy szabályozott hőmérsékletű vízfürdőbe helyezik, hogy lassan, alacsony hőfokon főjenek. A profi éttermi felszerelések mellett ma már kedvező áron elérhetők ilyen készülékek az otthoni szakácsoknak is.

5. Mártások és redukált szószok

A Michelin-csillagos éttermek egy dolgot nagyon jól csinálnak: a szószokat és a mártásokat. Azonban egy kis odafigyeléssel és gyakorlással otthon is könnyen elkészítheted őket. A szakácsiskolában a tanulók olyan klasszikus francia mártásokat tanulnak meg, mint a besamel, vagy a hollandi, de ide sorolhatjuk a paradicsommártást vagy a majonézt is. A sültek mellé remek párosítás lehet egy redukált szósz, vagy jus. Kísérletezz, fedezd fel, hogy lehet az öntetek ízét intenzívebbé és gazdagabbá tenni a redukálás technikájával. Ez a folyamat sem ördöngösség, a felesleges víz elpárologtatását jelenti, így az ízek koncentráltabbá válnak.

5+1. Tálalás

Fotó: Alex Haney/Unsplash

Legyen a tányér a játszótered! Fogd a kész ételt és engedd szabadjára a kreativitásod. Cseréld fel az arányokat: tálalj desszerteket apró habcsókdarabkákkal és krémpöttyökkel a hagyományos réteges tortaforma helyett. Rendezd az összetevőket páratlan csoportokba, forgasd meg a tésztát egy csipesz segítségével, tálalj rizst, vagy burgonyapürét fémkarikákban, végül öntsd le művészien a kész ételt szósszal vagy mártással! A siker garantált.

Sok technika elsőre szokatlannak hangzik, de hidd el, megfelelő gyakorlással minden elsajátítható. Ezekhez remek kiindulópont lehet egy olyan étterem mindennapjaiba betekinteni, mint a sorozat címadója, A mackó, ahol szinte egy pillanatra sem áll meg a pörgés. A mackó összes része elérhető augusztus 2-től a Disney+-on.

Forrás: Disney+
Nyitókép: zamrznutitonovi / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)