Viszlát, megfelelési vágy: 5 tipp, hogyan kezdd el elengedni

Hányszor hallhattad már, hogy ne akarj mindenkinek megfelelni? Sajnos azonban a dolog nem így működik: érdemes inkább lépésről lépésre haladni. Jöjjön most pár konkrét tipp, hogy elkezdhesd elengedni a megfelelési vágyadat.

Szorongatnak a határidők olyan feladatok miatt, amelyeket a főnököd kedvéért vállaltál el. Közben hív Anyukád, hogy segíts neki egy családi ügyben, a párod pedig rád ír, hogy intézd már el a szerelőt helyette. És te nem mondasz nemet. Bár tudod, vagy legalább érzed a lelked mélyén, hogy ezeknek a feladatoknak talán nem kellene téged megtalálniuk, vagy ha már megtörtént, akár nemet is mondhatnál. De dolgozik benned a megfelelési vágy (vagy talán ez már inkább kényszer?). Persze, megkaptad már százszor a környzetedben, hogy ne akarj már mindig mindenkinek megfelelni, és hogy a döntés a tied, mondhatsz nemet. Mintha olyan egyszerű lenne a sarkunkra állni azután, hogy évekig, évtizedekig másoknak akartunk megfelelni. Hogy mi lehet a titok, arról már sokan sokfélét írtak és mondtak, szerintem egy a lényeg: kis lépésekben kell kezdeni és fokozatosan haladni afelé, hogy a végén a világ legtermészetesebb módján hagyja el a szánkat a bűvös mondat: „ne haragudj, de ez nekem most nem fog beleférni”. És ez nem feltétlen nagyon távlati cél. Segítünk, hogy könnyebben eljuthass idáig.

A nemet mondást tanulni kell

Tekints másképp a „nem” szócskára. Ha eddig szitokszónak vélted, vagy azt gondoltad, hogy megbántasz másokat vele, gondold ezt újra. Ideje úgy gondolnod a „nem”-re, mint egy egészséges döntésre, amihez jogod van. Ehhez persze, idő kell, gyakorlás és akár segítség is. Kérd meg a legjobb barátodat vagy a párodat, hogy gyakoroljatok: játsszatok el jeleneteket, amikor ő kér tőled valamit, te pedig nemet mondasz. Hidd el, még szórakoztató is lesz! Közben pedig egyre bátrabb leszel, és a gyakorlat segítségével szó szerint a saját bőrödön érzed majd, miért érdemes megtanulnod nemet mondani.

Tudsz nemet mondani? Itt az idő, hogy megtanulj!

Ajánlj fel alternatívákat. Ha egy kollégád meghív vacsorázni, de nincs kedved vagy időd rá, kérd meg, hogy inkább igyatok egy kávét délután. Vagy mondjuk, ha egy barátod megkér, hogy segíts költöztetni, de nem akarsz, segíthetsz helyette takarítani, ha szeretnél. Ha pedig egy barátnőd elhív a gyerkőce születésnapjára, javasolj inkább egy közös sütizést, vagy küldj ajándékot a gyerkőcnek. De a bulin ne vegyél részt csak azért, hogy másoknak megfelelj.

Így válhat a megfelelési vágy a múltad részévé

Az egészséges határok olyanok, mint a testőreid. Vigyáznak rád és az érzelmi jólétedre. Határokat szabnak annak, hogy mi elfogadható a társas kapcsolataidban, és mi nem az. Ezeknek a határoknak a megteremtése segíthet a tiszteletteljes kapcsolatok kiépítésében, és megvéd az egészségtelen viszonyoktól. Illetve a megfelelő „testőrséggel” az oldaladon sokkal kevésbé leszel megszállottja annak, hogy másoknak megfelelj, és könnyebben mondasz majd nemet. Úgyhogy érdemes ezt is elkezdeni átprogramozni fejben, akár már ma.

Ne kérj folyton bocsánatot. Bár nagyon kedves és szimpatikus dolog, ha mondjuk késel egy találkozóról és elnézést kérsz, de harmadszor már ne tedd. Helyette jó taktika lehet, ha köszönetet mondasz (például a türelemért), vagy próbálod valami viccessel elütni a dolgokat. Például, ha úgy érzed, nem táncolsz jól, mondhatod, hogy akár Botlábú is lehetne a családneved. Ha a táncpartnered kedvel, ezen muszáj lesz mosolyognia.

Kérj időt. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy azonnal igent mondani, próbáld ki, hogy a kérés-kérdés után megkéred a másik felet, hadd gondold át a dolgot. Ez nemcsak abban segít, hogy átlásd, mi fér bele neked és mi nem, hanem (főleg eleinte) abban is, hogy szépen formába tudd önteni a válaszodat. A nemet mondást bizony, meg kell tanulni. Összességében pedig ne feledd, sosem leszel képes mindenkinek megfelelni. Nem szerethet mindenki. És ez teljesen rendben van.

Forrás: joyfulstateofmind.com/
Fotó: Fresh Splash/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: