Tiszta otthon, boldog lakó – avagy takarítással tényleg leküzdhető a depresszió

Amikor romokban hever az életünk, akkor a környezetünk is gyakran elkezd hasonlítani egy robbanás helyszínére, ahol semmi kedvünk rendet tenni. Eláruljuk, miért érdemes ilyenkor erőt venni magadon és belevágni a házimunkába!

Veled is előfordult már, hogy amikor éppen egy keményebb időszakon mentél keresztül, még az is nehezedre esett, hogy elpakold a frissen mosott ruháidat, vagy elmosogass? Furcsán hangozhat, de ez teljesen „normális” jelenség, ugyanis ha valaki depresszióval, vagy letargiával küzd, akkor hajlamos arra, hogy az egyszerű mindennapi feladatokat is elképesztő tehernek élje meg – olyannak, ami leszívja azt a kevés energiáját, ami maradt.

A 22-es csapdája

A motiváció hiánya, a letargia, és a negatív gondolkodás kombinációjában evezve tehát a házimunka leküzdhetetlen küldetésnek tűnhet, és ez rendetlenséghez vezet – ami viszont tovább növelheti a szorongást. Ördögi kör, ugye? Nos, a személyes tered állapota szoros összefüggésben áll a mentális állapotoddal: azaz a lakásodban uraló káosz elárulja, miket nem tettél helyre magadban. Ha depressziós vagy, akkor az agyad szétszórttá válhat, akár egy rumlival teli szoba.

Tenni akarsz magadért? Pakolj!

A lomtalanítás azért hasznos egy ilyen helyzetben, mert ezáltal szembe tudsz nézni azzal, ami megoldhatatlannak tűnik, és túl is léphetsz rajta – emellett meg tudsz szabadulni attól, amire nincs szükséged! A szakemberek szerint ez tulajdonképpen a self-care egyik legjobb formája. Ha tiszta, és rendezett környezetben élsz – olyanban, ahol nem halmozol fel magad körül felesleges tárgyakat –, az hangulatjavító hatással bír. Ráadásul, ha túlesel a takarításon és a szelektáláson, akkor elégedettséget fogsz érezni, ez pedig segít magad mögött hagyni azt a reménytelenséget, ami a depresszió miatt rád törhet. Sőt, ez a sikerélmény arra ösztönözhet, hogy más feladatokon is túless, mint például a hivatalos ügyeid rendezése, vagy a számlák befizetése.

A kevesebb több!

Mivel a takarítás lefoglalja az elmét, ezért sokkal könnyebben el tudod közben engedni a negatív gondolataidat, és emlékeztet arra, mi számít igazán. Ha pedig kidobálod a felesleges holmijaidat a múltadból, az egyfajta metaforája lehet a mentális egészségednek. Amikor megválsz azoktól a tárgyaktól, amikre nincs szükséged, erőt érzel majd ahhoz is, hogy helyet csinálj magadban új élményeknek, kapcsolatoknak, lehetőségeknek. Tudod, minden pontosan addig része az életednek, amíg tanulnod kell általa valamit.

Mindig egy lépést előre

Meglepő lehet a tanácsunk, de érdemes kis lépésekkel indítanod a nagytakarítást. Ahelyett, hogy minél rövidebb idő alatt akarnál mindent megoldani, oszd apró részfeladatokra. Például mindig reggelente mosogass, este pedig pakolj át egy-egy dobozt a szekrényeidben. Ezeket a szokásokat játszva beépítheted a mindennapjaidba, és hamarosan sikerélményt, önbizalmat adhat a kitartásod mellettük. Ettől fokozatosan egyre erősebb leszel, és nem vállalod túl magad. Ugyanis ahogyan a terápia, vagy a jógázás is csak akkor segít, ha folyamatosan foglalkozol vele, úgy a takarítás folyamata sem ér soha véget.

Forrás: Hello Giggles
Nyitókép: Deagreez/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: