Új videó a Titanic hajóroncsáról: eddig sosem látott részleteket örökítettek meg a kamerák

110 évvel azután, hogy a Titanic elsüllyedt az Atlanti óceánban, még mindig tele vagyunk kérdésekkel. A héten jelent meg az első 8K felbontású videó, ami eddig nem látott részleteket is megmutat.

Az OceanGate Expeditions kedden mutatta be az első olyan 8K felbontású videót, amely eddig nem látott részleteket is megmutat a Titanic roncsairól. A videót a csoport idei expedíciója során készítették, és bár mindössze 60 másodperc, érdemes figyelmesen végignézni. Már mutatjuk is, hogy te is felfedezőútra indulhass. El ne felejtsd megnézni a Titanic mozifilmben látott ikonikus jelenet helyszínét, a hajó orrát.

A szakértőt is meglepte

A sajtóközleményben az OceanGate Expeditions Titanic szakértője és búvára, Rory Golden olyan elemekre is rámutatott, amiket eddig ő maga sem vett észre. „Például soha nem láttam eddig a horgonygyártó Noah Hingley & Sons Ltd. nevét az oldalsó horgonyon” – emelte ki a szakértő.

„Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot. Több merülést is végrehajtottam, és nem emlékszem, hogy láttam volna olyan képet, amely ilyen részletességgel mutatná be a hajó maradványait” – tette hozzá Golden. „Izgalmas, hogy annyi év után olyan új részleteket fedezhettünk fel, amelyek nem voltak ennyire láthatók a kameratechnológiák korábbi generációinál” – magyarázta.

A Titanic roncsának részletei és pusztulása

A közlemény kitér arra is, hogy a videón látható a hajó „híres orra, a bal oldali horgony, az első számú hajótest, egy hatalmas horgonylánc (mindegyik láncszem súlya közel 91 kilogramm), az első számú raktér, és tömör bronz kapaszkodók is […]. Az is látszik a felvételen, hogy a Titanic sínének egy része összeomlott és leesett a hajóról” – írják.

Az OceanGate Expeditions szerint az új, nagy felbontású felvételeket a pusztulás mértékének nyomon követésére fogják használni, így a jövőben látni fogják, hogyan megy végbe a folyamat. Ezen kívül a kutatók jobban megfigyelhetik a Titanic és környékén élő, vagy ott rendszeresen megforduló növény- és állatfajokat.

2200 utas, 712 túlélő

Ha ismered a Titanic történetét, akkor biztosan emlékszel a szomorú adatokra is. Az álmok hajója az angliai Southamptonból tartott New Yorkba, de sosem érkezett meg. Új-Fundland partjainál elsüllyedt 1912. április 15-én a hajnali órákban, miután első útja során jéghegynek ütközött. Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott luxushajó a kezdetektől fogva híres volt, ugyanis akkoriban a legnagyobb és az egyik legpompásabb hajónak számított.

Mégis, ami felkeltette a közvélemény figyelmét, az az emberéleteket követelő tragédia volt. A Titanic mintegy 2200 utasából végül, a túl kevés mentőcsónak miatt csak 712 embert sikerült megmenteni. A többi utas megfulladt vagy megfagyott a vízben.

Egy film, amit mindenki ismer

A Titanic történetét James Cameron 1997-es mozifilmje tette még ismertebbé. Ez volt az első, világszerte több mint 1 milliárd dollár bevételt hozó mozifilm, és rekordot jelentő 14 Oscar-díjra jelölték. Főszereplői, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet pedig a legelismertebb színészek közé léptek elő.

„Ez volt a történelem legnagyobb hajója, amely tele volt akkori hírességekkel” – mondta James Cameron, a Titanic film rendezője – „Olyan ez, mintha egy óriásgép, amely tele van a hollywoodi csillagok felével, nekiütközne a Washington-emlékműnek.”

Nem csoda, hogy a Titanic drámája még ma is foglalkoztat minket, hiszen a történet újra és újra emlékeztet arra, hogy az emberélet minden luxusnál értékesebb.

Forrás: People.com
Nyitókép: John Lamparski / Contributor / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: