Titkos folyosót találtak a gízai nagy piramisban, amely évezredek óta rejtve volt

A titokzatos folyosó felfedezése pedig csak a kezdet, a piramisban ugyanis még sok a feltáratlan terület.

Egyiptom látványossága, a gízai nagy piramis az ókori világ hét csodájának egyike. A 4500 éves építmény egészen lenyűgöző, nem véletlenül az egyik legmeghatározóbb turisztikai célpont. Azonban a piramis még mindig rejt felfedeznivalót magában. Nemrég ugyanis a kutatók egy titkos folyosót találtak a belsejében, egy olyan átjárót, amely évezredek óta rejtve volt.

Fejlett technológiával a titkok nyomában

A hírt a Nature Communications folyóirat és az Egyiptomi Régiségügyi Minisztérium jelentette be. A mélyen elrejtett kőfolyosó felfedezése pedig azt is jelenti, hogy a modern technológia segítségével még sok – eddig rejtett – területet lehet felfedezni.

gízai nagy piramis rejtett folyosó
Titkos folyosó a gízai nagy piramisban. Fotó: Egyptian Ministry of Antiquities

A piramis belsejében egyébként sok járat található. A legutóbbit a Scan Pyramids tudósai fedezték fel, még 2016-ban. Ők egy nem invazív (behatolásmentes) képalkotó technológiát használtak, amelyet muográfiának hívnak. Ennek alapja a müón, egy szubatomi részecske, amely szinte fénysebességgel mozog, és felhasználható arra, hogy áthatoljon a kövön is. A folyosót úgy fedezték fel, hogy ezt a részecskét nem nyelte el teljesen a kőfal a piramis északi lapja mögött, így kiderült, hogy ott üres tér található. A csapat most radarral és ultrahanggal igazolta a folyosó létezését, ugyanis egy endoszkópot (csőszerű távcsövet) helyeztek be a piramis külső kövei között. Az endoszkóp kamerája pedig élő adásban mutatta a boltíves mennyezetű kőfolyosót, amely évezredek óta rejtve volt.

Folytatják a feltárást 

A felvételeket a Scan Pyramids az Egyiptomi Régiségügyi Minisztériummal közösen mutatta be. Folytatjuk a szkennelést, hogy lássuk, mit tehetünk a továbbiakban. Látnunk kell, mit találunk alatta vagy éppen ennek a folyosónak a végénél” – mondta Mostafa Waziri, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője. Waziri azt is elmagyarázta, hogy a befejezetlen folyosó arra szolgálhatott, hogy a piramis súlyát a közeli szabad terek és átjárók között eloszlassák.

A nagy gízai piramis több mint 137 méter magas. Ez a piramis a nyughelye az ókori Egyiptomi Birodalom negyedik fáraójának, Hufunak és feleségének, Henutszennek. Habár sok mindent feltártak már a piramisból, még mindig sok terület van a sírban, ami egyelőre felfedezetlen. Zahi Hawass egyiptomi régész azt is felvetette, hogy „valami fontos” lehet a folyosó alatt, de ez csak akkor derül ki, ha a titokzatos folyosót és a szomszédos területeket tovább vizsgálják. 

Forrás: My Modern Met

Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: