Több szinten is tégy a tavaszi fáradtság ellen: nagytakarítás kívül-belül

A tavaszi fáradtság idén nem önmagában jelentkezik: egybeesik a járvány okozta szokatlan helyzettel.

Beszorulunk a lakásba, egész nap össze vagyunk zárva, igyekszünk lavírozni az otthoni munka és a gyerekek tanulása között, ráadásul a helyzet okozta bizonytalanság is megviseli a lelkünket. Ezek után senki ne csodálkozzon, ha nem kímélik a tavaszi fáradtság tünetei. A jó hír viszont az, hogy több szinten is lehet tenni ellene.

Nem véletlen, hogy a hagyományok épp erre az időszakra írják elő a böjtöt: a szervezetünk szó szerint elfáradt a laktató téli ételektől, hiányt szenved viszont vitaminokban és ásványi anyagokban. Épp ezért a friss, növényi eredetű ételek felfrissítik, és ellátják a szükséges tápanyagokkal. Persze nem kell feltétlenül tartósan is lemondani a húsról, de a húsevőknek is érdemes egy-két húsmentes, vega napot tartaniuk. Az immunerősítés most fontos csak igazán, ráadásul a kialakult helyzet amúgy is megvisel mindenkit, tehát nem feltétlenül kell most hosszabb, szigorú böjtbe fogni (ez különben sem való mindenkinek). Egyszerűen csak törekedj arra, hogy minél több friss zöldség, gyümölcs szerepeljen az étrendedben. Ha lehet, mozogj egy kicsit minden nap: nem rekordokat kell dönteni, és nem érdemes amiatt aggódni, hogy mennyit bír más, vagy milyen izmos a kedvenc influencered az Instagramon. Egyszerűen csak mozogj azért, mert így jobban érzi magát a tested, és lépésről lépésre te is egyre többet bírsz majd.

Takarítás kívül-belül

De a tavaszi fáradtság nem csak ennyiről szól. Megint a hagyományokhoz nyúlok vissza, amikor azt mondom: nem véletlen, hogy a tavasz a nagytakarítás, a rendrakás ideje is épp ez az időszak. Ugyanis a külső rendrakás együtt jár a belsővel is. Amikor átválogatjuk a ruháinkat, könyveinket, kidobjuk a felesleges tárgyakat a lakásból, egyszersmind azzal is szembesülünk, mi az, ami már nem illik hozzánk, az életstílusunkhoz. Talán nem vagyok egyedül vele, ha azt mondom, a takarítás, a selejtezés, a lomtalanítás lelkileg is felszabadító tud lenni. Nem én vagyok a háziasszonyok mintaképe, de tudom, hogy konkrétan terápiás hatása van annak, ha rendbe teszek néhány dolgot magam körül. Mintha a lélekről is legördülne a felesleges súly. Ez mindig érvényes, de most, ebben a hirtelen jött, kényszerű lelassulásban különösen.

Alakítsd át a napirendedet!

És ha már lelassulás. A modernizáció előtti korokban a természet diktálta az életritmust: amikor világos volt, folyt a mindennapi élet, amikor sötét, akkor eljött a pihenés ideje. Amióta van villanyvilágítás, azóta képesek vagyunk akár éjszaka is dolgozni, a telefon és a számítógép pedig mindig elérhetővé tesz bennünket. Ez egyfelől jó, mert hatékony (nem tagadom a digitális világ hasznát, sőt, jobban kedvelem a technikát mint a nagy átlag), másfelől viszont fel is tudja borítani az életünket, ha nem figyelünk. Épp ezért, ha úgy érzed, sok a feladat, akkor itt az idő átnézni a napirendedet is. Nézd meg, mi az, ami felesleges időtöltés, mit lehetne esetleg rövidebb idő alatt, más eszközökkel, hatékonyabban végrehajtani, és mi az, amire mindenképp időt kellene szánni. Nem tartom normálisnak, hogy az átlagos napjaink arról szóljanak, hogyan tudjuk szó szerint a kiégésig hajszolni magunkat. Amikor kitör a tavaszi fáradtság, én is mindig megérzem a hajtás kellemetlen mellékhatásait. Ilyenkor szeretem egy kicsit felülvizsgálni az eddigi rutinokat, és ha lehet, akkor egyes feladatokat el is engedek.

Férjen bele az öröm is!

És ha már „kitakarítjuk” az életmódunkat, akkor ideje azon is elgondolkodni, mennyi örömöt, mennyi új inspirációt, mennyi csakis magunkért végzett tevékenységet engedünk meg magunknak. Itt az ideje annak, hogy belül is rendet tegyünk. Személy szerint szeretek ilyenkor szembenézni azzal, hogy mi vitt bele eddig az apátiába. Hol törődtem bele a megváltoztathatatlannak hitt kellemetlenségekbe, hol értem be a fanyalgással, a panaszkodással – akár ok nélkül is? Ezen a tavaszon különösen fontos minden lehetőséget megragadni az örömre. Olvass valami teljesen újat, próbálj ki egy új hobbit, egy új sportot, ha szeretnél, tanulj valami új dolgot. Erre akár a négy fal között is lehetőséged van. A lényeg, hogy bátran rúgd fel az eddigi rutinokat. Végül is épp erről szól a tavaszi megújulás, nem?

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: