Tojás nélkül is lehet élni – de mivel helyettesítsd, ha tojásallergiád van?

Bár a tojásallergia nem annyira gyakori, mint a laktóz- vagy a gluténérzékenység, sokan vannak, akik a tojás valamelyik összetevőjét nem tolerálják.

A tojás az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nehezen lehet elképzelni az étkezéseket nélküle. Nemcsak számtalan verzióban elkészíthető, ami miatt az egészségtudatos étkezésbe is könnyedén beilleszthető, hanem tészták, sütemények, panírozás és még hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindenhez szükséges. Ráadásul hasznos is, mert a szervezet számára fontos tápanyagokat és fehérjéket tartalmaz. A nagysikerű Emily Párizsban sorozatból pedig azt is tudjuk, hogy egy jól elkészített omlettel egy hölgyet könnyedén le lehet venni a lábáról. Csupán arra kell ügyelni, a bonyodalmak elkerülése végett, hogy a serpenyőt ne hagyjuk elől… Na, de mi a helyzet tojásallergia esetén?

A tojásallergia bármelyik életkorban kialakulhat

Vannak, akik tudatosan, az állati ételek kerülése miatt nem fogyasztják, de gyakori az is, hogy valakinél allergiás reakciókat okoz. „A tojásallergia leggyakrabban gyermekkorban alakul ki, de életünk során bármikor jelentkezhet. Abban az esetben beszélhetünk tojásallergiáról, ha szervezetünk a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel, emiatt az immunrendszert védekezésre készteti. A tojásban körülbelül negyvenféle fehérje van, ezek közül bármelyik előidézhet allergiás reakciókat” – mondja dr. Leitem Ágnes, aki évtizedek óta foglalkozik praxisában táplálkozási tanácsadással.

A tojásallergia tünete – a legtöbb ételallergiához hasonlóan – lehet bőrkiütés, ekcéma, visszatérő köhögés, hányinger, felső légúti panaszok, emésztési problémák, hasmenés, asztma. Ha a tünetek összefüggésbe hozhatók tojástartalmú ételek fogyasztásával, próbaképpen el kell hagyni a tojást az étrendből. Ha ennek következtében elmúlnak a panaszok, néhány hét múlva érdemes újra tojásból készült ételt enni, mert ha a panaszok ismét megjelennek, egyértelmű, hogy tojásallergiáról van szó. „Szükség esetén vérvizsgálatból is felállítható a diagnózis. A készen vásárolt termékek között az is kiválthatja az allergiás tünetek megjelenését, amelyik csak nyomokban tartalmaz tojást. Ezért kell mindig alaposan tanulmányozni a megvásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek listáját” – mondja a doktornő.

A glutén- és laktózmentes étrend, már „könnyen” kivitelezhető, hiszen egész komoly iparág épült rá, sőt külön éttermek is vannak, ahol minden glutén és laktóz nélkül készül. A tojás nagyon gazdag fehérjében, szénhidrátban, értékes vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért muszáj a szervezetünk számára pótolni más élelmiszerekkel a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében.

A tojás is pótolható!

Elsőre nem tűnik egyszerűnek a megoldás, de szerencsére nem kivitelezhetetlen a pótlása. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, gabonát, növényi olajokat, zöldségfélét, gyümölcsöt, olajos magvakat eszünk, a tojás mellőzése ellenére sem alakulhatnak ki hiánybetegségek. A tojás helyettesítésének egyik legjobb és legáltalánosabb alternatívája a tojáshelyettesítő por. Piskótába, kevert süteményekbe használhatunk tojás helyett pépes banánt vagy cukormentes almapürét. Jó kötőanyagként szolgál, és nem lesz száraz a süteményünk. 1 banán vagy nagyjából negyed bögrényi almapüré felel meg egy tojásnak. A tészták szerelmeseinek sem kell kétségbe esni, számukra a durumtészta a megoldás, ez nem tartalmaz tojást, az olaszok szerint pedig egyébként is finomabb és egészségesebb, mint a tojással készült verzió. Panírozásnál a tojást kiválthatjuk kukoricakeményítővel vagy tejjel, de az is járható út, ha lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. Bundáskenyér sütésénél a tojást pótolhatjuk vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsóliszttel.

Vegán megoldás tojásallergia esetén

Bár elsőre meglepően hangzik, de a tofu is kiváló a tojás helyettesítésére. Nemcsak allergia esetén, vegánoknak is jó megoldás, mivel a tofu, a tojáshoz hasonlóan gazdag kalciumban, vasban, magnéziumban és fehérjében is. Tojásallergia esetén a lágy tofuból érdemes otthonra bespájzolni, mert az villával könnyen felverhető, ezzel helyettesíthetjük a tojást, rántotta készítésekor. A chia mag és a lenmag is kiválóan működik a tojás kiváltására. Annyi a trükkjük, hogy vízben vagy növényi italban áztatni kell őket felhasználás előtt. Amikor kocsonyás állagúvá válik, akkor pudingokhoz és poharas desszertekhez is javasolt, tojás helyett. Ha gyors megoldást keresünk, akkor a legegyszerűbb a mandulatej kevés citromlével összekeverve, ez a kombó azonnal felhasználható.

Ahogy a számtalan lehetőségből jól látszik, nem kell megijedni, ha tojásallergiával állunk szemben. Csak elsőre tűnik kemény diónak, de egy kis is odafigyelés mellett, tojás nélkül is lehet tápanyagokban gazdagon élni. Érintettség esetén azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a tésztafélék, péksütemények, öntetek, félkész és kész termékek, de még a fagylalt is, tartalmaz tojást.

Forrás: womenshealthmag.com
Nyitókép: Claudia Totir/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: