Könnyen elkészíthető, egyszerű, de nagyszerű tojásos fogások.
A tojással – hacsak nem vagy rá érzékeny–, nem lehet hibázni. A Föld legtáplálóbb élelmiszerei közé tartozik, és csak 75 kalóriát tartalmaz. Kiváló forrása a B-12 vitaminnak, és a húsmentes étkezést preferálók számára is tökéletes választás. Az egyik legjobb fehérjeforrás, ami ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. Sütve, főve, rántva, sőt a legelszántabbak még nyersen is fogyasztják. Mivel alapélelmiszernek számít, kevés olyan helyzet van, amikor nincs otthon, így tulajdonképpen mindig kéznél is van. Gyorsan elkészíthető, és kevés olyan fogás van, amelyikhez ne passzolna, ennek köszönhetően nagy segítség, ha gyorsan szeretnél finomat enni. De ne csak a reggelinél legyen terítéken, az alábbi fogások ebédre, vagy vacsorára is kiválóak.
Spenótos rántotta
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hozzávalók:
- 1nagy medvehagyma
- 8 L-es tojás
- 5 csésze bébispenót
- Szegfűszeg
- Fokhagyma
- 1 1/2 teáskanál só
- Frissen őrölt fekete bors
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 1/2 csésze tejszín
- Szerecsendió (opcionális)
- 4 vastag szelet pirítós
Elkészítés:
A medvehagymát, 2 gerezd fokhagymát finomra, a spenótot pedig durvára vágjuk. Egy nagyobb tálba tegyük bele a 8 tojást, a sót, a borsot, és keverjük habosra. Melegítsünk fel 3 evőkanál sótlan vajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, amíg megolvad és habzani kezd. Adjuk hozzá a medvehagymát és a fokhagymát, és időnként megkeverve főzzük 3-5 percig, amíg áttetsző nem lesz. Majd adjuk hozzá a spenótot, ízesítsük sóval, és főzzük, amíg megfonnyad, körülbelül 1 percig. Öntsük a tojásokat egy serpenyőbe, és forgassuk meg úgy, hogy a tojás egyenletesen bevonja az alját. Addig főzzük, amíg a szélei meg nem szilárdulnak. Hőálló spatulával hajtsuk össze és osszuk el a tojásokat a serpenyőben. Ha szükséges, hagyjuk még főni, majd hajtsuk össze és kaparjuk ismét, amíg nagy, nedves túrószerű állagúvá nem válik. Öntsünk bele 1/2 csésze tejszínt, ízesítsük sóval, 1/4 teáskanál fekete borssal és egy kis reszelt szerecsendióval. Piritósra téve tálaljuk.
Tojásos curry
Hozzávalók:
- 8 L-es tojás
- 2 ek olaj
- 1 sárga hagyma finomra vágva
- 1 szegfűszeg
- 1 aprított fokhagyma
- 1 kisebb gyömbér reszelve
- 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
- 1/4 teáskanál Garam masala
- 1/4 teáskanál őrölt koriandermag
- 1/4 teáskanál őrölt kömény
- 1/8 teáskanál őrölt cayenne-bors
- 45 dkg koktélparadicsom, félbe vágva
- Só ízlés szerint
- Kis marék friss koriander, apróra vágva, díszítéshez
- A tálaláshoz rizs
Elkészítés:
Tegyük a tojásokat egy közepes edénybe, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd vegyük le, és 10 percig lefedve hagyjuk állni. Tegyük át egy tál hideg jeges vízbe, hogy kihűljön, majd hámozzuk meg és vágjuk ketté. Melegítsünk olajat egy serpenyőben közepes lángon, és adjuk hozzá a hagymát. 5 percig óvatosan pirítsuk, amíg megpuhul, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért. 30 másodpercig pároljuk, amíg a fokhagyma illatos lesz. Adjuk hozzá a kurkumát, a garam masalát, a koriandert, a köményt és a cayenne-borsot. Keverjük össze 2 percig, majd tegyük bele a félbevágott koktélparadicsomokat. Főzzük együtt körülbelül 7 percig, amíg a paradicsom el nem kezd fonnyadni, és kiengedi a levét. Ízlés szerint sóval ízesítjük. A tojásokat óvatosan beleforgatjuk a koktélparadicsom-szószba, és finoman keverjük össze. Friss korianderrel díszítjük, rizzsel tálaljuk.
Spanyol Fritatta
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 g bacon
- 6 tojás, enyhén felverve
- Kis csokor metélőhagyma
- 100 g brie sajt
- 1 tk vörösbor ecet
- 1 tk dijoni mustár
- 1 uborka félbevágva, kimagozva és átlósan felszeletelve
- 200 g retek negyedelve
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a grillt és egy kis serpenyőben hevítsünk 1 teáskanál olajat. Hozzáadjuk a bacont és ropogósra sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk fel 2 tk olajat. Keverjük össze a tojást, a metélőhagymát és egy kevés őrölt fekete borsot. Öntsük a serpenyőbe, és lassú tűzön főzzük félig megszilárdulásig, majd tegyük rá a brie sajt szeleteket. Addig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük ki a serpenyőből, és közvetlenül tálalás előtt vágjuk szeletekre. Amíg sül, egy tálban összekeverjük a maradék olívaolajat, ecetet, mustárt és fűszereket, és tálaláskor a tojásos szeletek mellé tesszük az uborkával és a retekkel együtt.
Forrás: thekitchn.com
Nyitókép: tvirbickis/GettyImages