Tökéletes alapozás, lépésről lépésre

Korrektror, primer, highlighter, bronzosító, pirosító és még sorolhatnánk, mik azok a termékek, amik szinte már a hétköznapi sminkünkből is elengedhetetlenek. Az pedig, hogy milyen sorrendben vigyük fel ezeket, igazi kihívás.

A közösségi média beauty gurui sem mind ugyanazt a sorrendet követik, azonban az minden esetben megegyezik, hogy a tökéletes smink alapja az ápolt bőr, a krémes textúrájú termékek után a por állagú sminkek kerülnek az arca, ahogy az is, hogy mindezek fixálása is elengedhetetlen. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy milyen sorrenddel érhetjük el az igazán ragyogó végeredményt.

Arcápolás

Ahhoz, hogy sminkünk mesésen mutasson, elengedhetetlen a megfelelő arcápolási rutin, ugyanis egy jól kezelt arcbőrön sokkal szebben mutat az alapozó is. A tisztítás után, első lépésben tehát hidratálnunk kell a bőrünket. Sminkelés előtt használjuk a bőrtípusunknak megfelelő hidratálókrémeket vagy szérumokat. Természetesen, ha nappali sminket készítünk, a fényvédő is része kell, hogy legyen a rutinnak, ezt a skin care utolsó lépésében vigyük fel.

Primer

De akkor sem ugrunk neki rögtön az alapozásnak, ha már kellően hidratáltuk a bőrünket, hiszen még mindig nem készítettük elő teljesen az arcunkat. Következő lépésben tehát egy primerrel kell megadnunk az alapozó alapját. Válasszunk bőrtípusunknak megfelelőt és ügyeljünk arra is, hogy ha matt sminket szeretnénk, mattító hatású sminkalapot válasszunk. Viszont ha a könnyed, „no make-up” a célunk, egy lágyan fénylő vagy gyöngyházas ragyogású terméket keressünk.

Benefit The Porefessional hidratáló primer, douglas.hu 11.592 Forint

Alapozó

És most jön a lényeg, az alapozás. Figyelnünk kell arra, hogy csak és kizárólag olyan termékkel sminkeljünk, ami nem irritálja a bőrünket. Legtöbben a megfelelő szín kiválasztásakor véreznek el az alapozók kínálatban, így mi azt tanácsoljuk, hogy mindenképp kérd ki egy szakember véleményét ahhoz, hogy tényleg a tökéletes árnyalattal tudd megadni a sminked alapját. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tónusokkal rendelkezel. Persze az évszakoktól függően bőrszínünk is változik, így a legjobb, ha télre és nyárra is megvannak a befutó színeid, de akár egy kis kísérletezéssel, egymással vegyítve is ki tudod keverni a megfelelő árnyalatot. Arról, hogy az alapozót mivel vigyük fel, még mindig megoszlanak a vélemények, de szerintünk a legjobb, ha egy kicsit nedves beautyblenderrel oszlatjuk el azt az arcunkon. Így sokkal egységesebb eredményt kapunk, mintha ecsettel dolgoznánk.

Korrektor

Ahol pedig nem volt elég az alapozó, jöhet a jól bevált, sokszor az egész sminkünket megmentő korrektor. A beautyguruk szerint ebből érdemes világosabb színt választanunk, hiszen a szem alatti karikákat is csak így tudjuk eltüntetni. Azonban erre a területre nem mindenki tónusának ajánlják a nagyon halvány korrektorokat, sokaknál gyakran a rózsaszínes vagy barackos árnyalatok lehetnek a befutók. Ha problémás a bőrünk, természetesen a bőrhibáinkat is korrigálhatjuk, viszont azokra már az alapozónk árnyalatával megegyező színt használjunk.

NYX Bare With Me korrektor, notino.hu 4180 Forint

Bronzosító

Ahhoz, hogy igazán ragyogó legyen a sminkünk, szükségünk lesz egy bronzerre, ez lehet por vagy éppen krémes textúrájú termék is. Arra figyeljünk, hogy mindig kifelé haladva, alaposan dolgozzuk el. A bronzosítót az arccsontunkon és a homlokunkon alkalmazzuk.

Catrice Sun Glow bronzosító, dm.hu 1599 Forint

Pirosító

Nem kötelező, azonban igazán feldobja a sminkünket egy jól megválasztott pirosító is. Ez esetben is ügyelnünk kell arra, hogy olyan színt válasszunk, ami a leginkább passzol a tónusunkhoz. Világos bőr esetében a halvány rózsaszín, lazac és barackos árnyalatok lehetnek a befutók, közepes tónusoknál szinte egyik pirosítóval sem lehet mellélőni, míg a sötétebb bőr esetében narancsos vagy éppen már-már egészen sötét korall árnyalatok adhatják meg igazán a sminkünk alapját. Ha highlightert is szeretnénk használni, azt közvetlenül ezután tehetjük meg.

NARS Mini Blush pirosító, notino.hu 7640 Forint

Púder

Mivel cikkünk az alapozásról szól, ezúttal nem térünk ki a szemsminkre, viszont miután az is elkészült, makeupunkat púderrel fixálhatjuk. Szemünk alá, egy háromszög alakú púderszivaccsal transzparens púdert vigyünk fel, míg egy ecsettel és kőpúderrel mattítsuk és fixáljuk az arcunk többi részét is.

Fixáló

Ha pedig bombabiztos végeredményre törekszünk, márpedig miért is ne törekednénk arra, utolsó lépésként egy fixáló spray segítségével gondoskodjunk arról, hogy sminkünk egész nap a helyén maradjon.

MAC Prep+Prime Fix+ 11.500 Forint

Nyitókép: CoffeeAndMilk/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: