A tökéletes francia desszert: fügés galette

Édesszájúaknak vaníliafagyival ajánljuk

A galette egy egyszerű pitetészta, amit a szezonnak megfelelően feldobhatunk almával, körtével vagy barackkal is. Nyár végén, kora ősszel azonban egyértelműen a fügéé a főszerep. Ami amellett, hogy finom, egészséges is!

Korábban hozzám valamiért csak aszalt formában jutott el a füge, és mivel ki nem állhatom az aszalt gyümölcsöket, nem voltam nagy rajongója. De az elmúlt években már előre dörzsölöm a tenyerem, ha jön a nyár vége, mert tudom, hogy érkezik a fügeszezon, amikor végre frissen juthatok hozzá ehhez a finomsághoz. Lekvárként, karamellizálva, salátában, de egy kis sajt mellé is tökéletes választás. Arról nem is beszélve, hogy ez a gyümölcs is szuperegészséges. De mit is tud pontosan?

Minden nap egy füge az orvost távol tartja!

Kis túlzással, de igen! A fügének magas a káliumtartalma, emellett cinkben és kálciumban is gazdag, előbbi a légúti betegségek leküzdésében segít, míg utóbbi erősíti a csontokat. A fügében jelentős mennyiségű B-vitamin található, amivel felvehetjük a harcot az őszi kimerültséggel szemben. A lédús, friss fügének igen magas a rosttartalma, amivel segíthetjük az emésztést, de vigyázzunk, ugyanis nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet. A benne található ásványi anyagok nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, javítják a koncentrációképességet és segítenek leküzdeni a fáradtságot. A nyár végi estéken el sem tudunk képzelni jobbat egy villámgyors sütinél a szezon legfinomabb gyümölcsével. Jöjjön is egy recept!

A francia pitetészta és a füge találkozása: Fügés galette

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2-3 kanál porcukor
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tojás
  • 3-4 db füge

Elkészítés:

A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vízzel és a tojással jó alaposan összegyúrjuk. 10 percre tegyük hűtőbe, hagyjuk, hogy a vaj a tésztában kicsit megdermedjen, így könnyebb lesz majd formázni. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, a pihentetés után nyújtsuk ki rajta a tésztát, pizza nagyságúra. A tészta közepéből induljunk és helyezzük rá rétegesen a felszeletelt fügét. Végül hajtsuk be a tészta oldalát, hintsük meg egy kis cukorral, majd tegyük 180 fokos, előmelegített sütőbe 20-25 percre.

Nyitókép: Goskova Tatiana/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: