Egy szakértő tippjei, így lesz a fürdőzés tökéletes relaxációs élmény

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a fürdőzés élményéből, mikor érdemes csobbanni a fürdőkádban és milyen hőmérsékletű vizet válasszunk? Ez attól is függ, mi a célunk a fürdőzéssel.

A fürdőzés hagyománya az elmúlt évezredekben hosszú utat járt be: az ókori Rómában fontos társadalmi eseménynek számított és közösségépítő funkciója volt, amíg más kultúrákban vallási és spirituális szerepet tulajdonítottak neki. Habár sokáig csak a higiénia miatt tartották fontosnak, napjainkban már kellemes kikapcsolódásként (is) tekintünk rá, amellyel sokat tehetünk a mentális jóllétünkért. Mivel egy nyugtató fürdő nem igényel sok mindent és szinte mindenki számára elérhető, ezért az otthoni wellness és mindfulness gyakorlatok egyik fontos eleme lett. Ráadásul ez a relaxációs forma könnyen testreszabható: például gyertyákkal, zenével és különböző kozmetikumokkal is egyedülállóvá tehetünk egy-egy alkalmat.

Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogyan készítsd elő a tökéletes pihentető fürdőt – amivel a tested és a lelked is felfrissítheted–, akkor hallgasd meg a szakértők tippjeit. Ugyanis számos trükkel javíthatod a fürdőzés élményét: az ideális fürdési idővel, a víz hőmérsékletével, valamint a fürdőbombák és -olajok használatával kapcsolatban is adunk néhány tanácsot.

Találd meg a megfelelő fürdővíz-hőmérsékletet

Bár a fürdővíznek nincs egyetlen, „ideális” hőmérséklete – a személyes igényeinktől és a kádban töltött időtől is függ – a legtöbb ember számára a kellemes hőmérséklet 37-38 Celsius-fok körül mozog. Michael Marbach, a fürdőkádak gyártásával is foglalkozó Kohler marketing igazgatója szerint a fürdőszoba kialakítása is befolyásolhatja, milyen hőmérsékletet preferálunk. Például egy olyan környezetben, amely melegséget áraszt, általában hidegebb a „forró fürdő” is. Hozzáteszi, hogy a legtöbb hagyományos fürdőkád nem rendelkezik beépített hőmérővel, ezért egyedül kell megmérnünk a víz hőfokát – de ha egy konkrét cél miatt áztatjuk magunkat, akkor érdemes ezt megtennünk. Nézzünk néhány példát!

A tisztaság érdekében:

Melissa Piliang bőrgyógyász a Wall Street Journalnak adott interjúban elmagyarázta, hogy ebben az esetben ő a 112 Fahrenheit-fokot (azaz 44 Celsius-fokot) ajánlaná. Ugyanis ez a legoptimálisabb hőmérséklet ahhoz, hogy lemossuk magunkról a szennyeződéseket és a baktériumokat.

A száraz bőr állapotának javításához:

A bőrünk legfelső rétegének nem az az egyetlen feladata, hogy megvédje a szervezetet a kórokozóktól, a fizikai és kémiai veszélyektől, hiszen azt is megakadályozza, hogy a bőr túl sok vizet veszítsen és kiszáradjon. Minél idősebbek leszünk, annál hosszabb ideig tart a lipidekből álló vízzáró réteg megújulása. „Az életkor előrehaladtával kevésbé toleráljuk a forró vizet, ami száraz, viszkető, kipirosodott bőrt, esetleg ekcémát eredményezhet. Sajnos ezt még a kedvenc hidratáló krémünk sem orvosolhatja” – mondta Dr. Piliang. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy ne vegyünk gyakran forró fürdőt, ha száraz, érzékeny a bőrtípusunk.

Ha a pihenés az elsődleges cél:

Amennyiben egy relaxáló fürdőre vágyunk, akkor a hőmérőre sem lesz szükségünk. A bőrgyógyász elmondta, hogy ilyenkor egyszerűen az a hőfok a legmegfelelőbb, amelyik az adott pillanatban a legjobban esik. 

Teremts egyensúlyt a testedben:

Marbach szerint érdemes megfontolni, hogy a forró fürdő után egy hideg zuhannyal zárjuk az élményt. „Ez  javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert, a hűsítő zuhany kiegyensúlyozott állapotba hozza a testet.”

A pihentető éjszakai alvás érdekében:

Ha lefekvés előtt semleges hőmérsékletű – azaz a testünk hőmérsékletéhez hasonló, vagy 34-36 Celsius-fok körüli – vízben mártózunk meg, azzal elősegíthetjük a pihentető alvást. 

Mi a helyzet egy szobahőmérsékletű fürdővel?

A fürdés másik, a hőmérséklettel összefüggő része a levegő hőmérséklete – ami Marbach szerint szintén emberfüggő. Egyes fürdőzők szeretik, ha a víz és a levegő között minimális a hőmérsékletváltozás. Mások viszont élvezik a frissítő kontrasztot a melegebb fürdővíz és a hűvösebb szobahőmérséklet között.”

A tökéletes idő a tökéletes fürdőhöz

Az első kérdés, ami felmerülhet bennünk: ha eltekintünk a ráncos, aszalt gyümölcsre emlékeztető ujjaktól, van-e még valami, amit figyelembe kell vennünk amikor eldöntjük, meddig heverészünk a kádban? „Nem igazán” – mondta Marbach, aki azt javasolja, hogy addig áztassuk magunkat, amíg kedvünk tartja és jólesik. A Sleep Medicine Reviews című folyóiratban közzétett tanulmány szerint lefekvés előtt 10 perc is elegendő ahhoz, hogy kihasználjuk a fürdés alváskönnyítő tulajdonságát.

Melyik napszak a legjobb választás?

Nem meglepő, hogy az esti órák a legnépszerűbb fürdési időpontok, ezt követik a kora reggeli órák. „A reggeli fürdés előnyös lehet azoknak az embereknek, akik ízületi problémákkal küzdenek” – mondta Marbach. „Egy gyors reggeli fürdő felpezsdítheti a véráramlást és segíthet felébreszteni, energetizálni az embert.”

Ha a fürdéssel az alvás minőségét szeretnénk javítani, akkor a kutatások alapján kijelenthetjük, hogy létezik ideális időpont. Ebben az esetben lefekvés előtt egy-két órával érdemes vízzel megtölteni a kádat, mert ezzel jót teszünk a cirkadián ritmusunknak. 

Pro tippek a fürdőtermékek használatához

Amíg egyesek inkább au naturel fürdőket kedvelik, addig mások szeretik fokozni az élvezeteket. Ráadásul néhány csepp fürdőolaj hozzáadásával nemcsak kellemes és pihentető illat árasztja el a fürdőszobát, hanem a bőrünket is selymesebbé varázsolhatja. Azonban fontos, hogy előtt ellenőrizzük a termék címkéjét, mielőtt a vízbe csepegtetjük azt. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy biztonságos a használata. Hiszen ha nem kifejezetten fürdőolajt, hanem tiszta illóolajat választunk, azzal könnyen árthatunk a bőrünknek. A levendulával, a citrommal és az eukaliptusszal például semmi probléma, de a szegfűszeg és a borsmenta irritációt okozhat. Ha saját fürdőolajat készítenél, akkor keverj össze 5-20 csepp illóolajat egy evőkanál hordozóolajjal (például szőlőmag, jojoba, mandula vagy argánolaj).

A fürdőolaj mellett a fürdőbomba is közkedvelt választás – ezt a népszerű terméket 1989-ben találta fel a Lush társalapítója, Mo Constantine, hogy a habfürdőket egy bőrbarátabb alternatívával helyettesítse. A használatukat valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk: csak dobd bele a kádba és élvezd a látványt, a kellemes illatot és a hozzávalók jótékony hatásait.

Forrás: Real Simple
Nyitókép: Westend61/Getty Images

Legnépszerűbb cikkek: