Tönkretesz a párod, és nem „engedi”, hogy elhagyd?

Légy erős, ha már egy ideje külön vagytok, de a volt párod még mindig az életed része akar lenni!

„Bárkivel jobb, mint egyedül” – mondják gyakran a régóta magányosok, pedig tudat alatt ők maguk is pontosan tudják, hogy ez nem így van.

Igen, valóban, az ember társas lény, ezért arra vágyik, hogy a megfelelő társsal rendezkedjen be az életre, vagy legalábbis az életének egy bizonyos szakaszára. A hangsúly pedig tényleg a megfelelőn van, hiszen, ha két ember nem erősíti egymást, ha a kapcsolatból nem tudnak építkezni, fejlődni, ha csak egymás vérét szívják, akkor a fizikai, pszichológiai, és érzelmi egészség szempontjából is jobb egyedül. Vagy legalábbis a „problémás” partner nélkül…

Sokan azonban nemcsak nem akarnak, hanem nem is tudnak szabadulni egy ilyen kapcsolatból. Ez tulajdonképpen gyakran csapdahelyzet, mivel az érintettek nem is feltétlenül vannak tudatában, hogy mi történik velük. Kell annak idő, amíg valaki eljut a felismerésig, hogy mérgező, de legalábbis számára mindenképpen előnytelen kapcsolatban él.

Vele vagy nélküle?

Ez túlnyomóan azokban az esetekben történik, amikor érzelmi függőségben szenvedünk, vagyis olyan kapcsolatban vagyunk/voltunk, ami valójában nem működik, amiben nem érezzük magunkat jól, amiben nem növekszünk, sőt, szépen lassan tönkretesz minket, de ennek ellenére nem tudjuk a kapcsolatot lezárni. Félünk attól a gondolattól, hogy elveszítjük a másik embert, esetleg elképzeljük őt mással, ami frusztráló számunkra, és úgy érezzük, hogy nem tudunk továbblépni nélküle.

A helyzet azért is ördögi kör, mert egészen biztos, hogy egy ilyen kapcsolatban is vannak jobb pillanatok, ami miatt folyamatos a megingás, sőt, nagyon gyakori az önhibáztatás is. A probléma sajnos az, hogy amikor egy kapcsolatban már kialakult az érzelmi függőség, akkor annak következtében az »elvonási« szindróma jelenléte is folyamatos” – mondja Silvia Congost, pszichológus.

Az sem könnyíti a helyzetet, hogy ilyenkor a partner pontosan tudja, hogy az érzelmi függőség megléte miatt „nyerő” helyzetben van, ami miatt gyakran él vissza a helyzetével, még akkor is, ha esetleg már különváltatok, de biztos benne, hogy nyomást tud a volt párjára gyakorolni. Ilyenkor a közösségi oldaladon üzen, esetleg felhív egy számodra ismeretlen számról, megvár a munkahelyednél vagy az egykoron közös lakásotoknál. A célja ezzel az, hogy meggyőzön, hogy nélküled nincs értelme az életének, nagyon rosszul van, szüksége van rád, és megígéri, hogy meg fog változni. Sőt, már abban a pár napban/hétben is, amióta külön vagytok, sokat változott és mostantól bármire képes, csak hogy együtt legyetek.

Ne engedj a manipulációnak!

Ezek után szinte teljesen érthető, ha elbizonytalanodsz és csak a jó emlékek jutnak eszedbe, hiszen pont ez a volt párod célja. Nem akarja engedni, hogy elhagyd, ezért tudatosan manipulál, hogy visszaédesgessen magához. Ilyenkor, ha nem vagy erős, akkor könnyen célt ér az exed. Hallgasd meg, de ne hagyd, hogy tovább sebezzen! Beszélj a barátnőddel, húgoddal, édesanyáddal vagy valaki olyannal a kialakult helyzetről, aki ismeri a szituációt, és akivel tudsz és mersz őszinte lenni ebben a témában is. Aki nemcsak meghallgat, hanem ismeri a helyzetet, és egészen biztos, hogy jót akar neked. Amikor ugyanis teljesen elbizonytalanodsz egy fontos döntésnél, akkor fontos, hogy a józan észre is hallgass, és ne csak a pillanatnyilag manipulált érzelmeidre.

Ne kapkodj! Az elhagyott fél türelmetlen, szeretne minél hamarabb pontot tenni az ügy végére. Te azonban ne hagyd, hogy bevigyen ebbe a zsákutcába, ha valóban képes a változásra, ahogy ígéri (ami sajnos az esetek többségében csak üres és kétségbeesett kapálózás), akkor meg kell értenie, hogy időre van szükséged. „A türelmetlenséggel pont azt igyekszik elérni az elhagyott fél, hogy aktiválja az érzelmeidet, amelyek az ő malmára hajtják a vizet” – mondja a szakember.

Nagyon fontos az is, hogy bármennyire szeretné az exed, ne engedd, hogy bűntudatot ébresszen benned! „Dolgozni” fog azon, hogy szomorúnak, soványabbnak, elesettnek vagy sebezhetőnek lásd, de ezek mind a manipilációs eszköztárának a „kellékei.” Nézd reálisan a helyzetet, és koncentrálj magadra, a saját érzéseidre, próbáld kívülről nézni, hogy milyen voltál mellette. Gondolod végig ismét, hogy mi vezetett a különválásotokig, és azt is, hogy akarsz-e ismét ugyanúgy élni.

Illúziók nélkül

Ne legyenek illúzióid, ha azt szeretné veled elhitetni, hogy nem tud nélküled élni. Volt ideje rá, hogy ezt őszintén bizonyítsa, miért utólag kell erről győzködnie?

Ne engedj a zsarolásnak, még akkor se, ha kezdenek eldurvulni a dolgok. Kérj segítséget egy közös baráttól, esetleg szakembertől, és állj ki határozottan magadért!

El kell kerülnöd, hogy újra fantáziálj arról, hogy mi lehet vagy mit szeretnél, ha lenne. Bármilyen csábító is az exed pillanatnyi hozzáállása, a valóság ugyanaz marad, ti is ugyanazok az emberek maradtok, és ha van/volt érzelmi függőség, akkor ez a kapcsolat egyszerűen nem működhet.

Ha a családtagok is érintettek, nagyon fontos, hogy ők is megértsék és tiszteletben tartsák a döntésedet, és ne engedd az ő befolyásukat sem. Meg se halld, a jaj, pedig milyen helyesek voltatok együtt felütésű megnyilvánulásokat, próbálj a saját lelki békédre és nyugalmadra koncentrálni. Bárki, bármit mond, nem azt kell elhinned, hogy a volt párod nem tud nélküled élni, hanem azt, hogy te viszont képes vagy nélküle!

Forrás: elle.com

Nyitókép: FG Trade Latin/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: