2021 a fogadalmak helyett a törekvések éve lesz?

Ha valamit, hát azt biztosan megtanultuk 2020-ban, hogy a programokat csak ceruzával érdemes beírni a naptárunkba. Nem árt, ha idén a céljaidat is megreformálod!

Amikor 2020. december 31-én megláttam az éjféli visszaszámlálást a TV képernyőn, már csak arra tudtam gondolni, hagyjuk végre magunk mögött ezt a szorongással teli, ennek ellenére megfogalmazhatatlanul különleges évet, ami időközben úgy tűnt, mintha 12 helyett legalább 18 hónapból állt volna. Mégis, amióta átléptünk 2021-be, visszagondolva úgy látom, 2020 egy otthon ücsörgős szempillantás alatt eltelt. Szinte fel sem tudnék idézni mást ebből a 12 hónapból, mint hogy home officeban dolgoztam, és a két kezemen meg tudnám számolni, hányszor láttam a barátaimat – mégis talán sokkal többet tanultam ezalatt az idő alatt magamról és a környezetemről, mint az elmúlt években.

Viszlát, célok!?

Fogalmam sincs, mit fogadtam meg 2020-ra januárban és jobb is, hogy nem emlékszem, mert valószínűleg óriási csalódottságot éreznék, miközben nagyjából egyetlen tételt sem tudnék kipipálni a listámon. (Ha akartam volna, se utazhattam volna többet és a pozitív gondolkodást sem sikerült volna maradéktalanul beépíteni a mindennapjaimba.) De a 2020-as év minden nehézsége ellenére mégsem csak elvesztegetett idő volt, hanem lehetőséget adott arra is, hogy átértékeljük, mi is fontos igazán számunkra, sok dolog elvesztette a jelentőségét, ami korábban kiemelkedő szerepet töltött be az életünkben. Ilyen például a „cél-központúság” is, ami ebben a bizonytalan helyzetben folyamatos kudarcélménnyel járhat, hiszen semmi nem úgy alakul, mint ahogyan azt elterveztük. Éppen ezért, ha csak egyetlen leckét is tovább vinnél magadból 2020-ból, akkor az legyen a rugalmasság az elképzeléseidet illetően.

A törekvés az új fogadalom?

A kutatások azt bizonyítják, hogy a fogadalmak nagyon hasonlítanak a saját magunk elé kitűzött célokhoz, amelyek olyan konkrét dolgokat takarnak, amiket egy-egy új évben el szeretnénk érni. (Például: megszerezni egy újabb végezettséget, leadni 10 kilót vagy könyvet írni). És bár ezek a jól körbehatárolt tervek fejleszthetik a belső motivációnkat, gyakran bukással érnek véget, mert az élet felülírja a számításainkat. Így ahelyett, hogy felvennéd magadra a különböző fogadalmak képzeletbeli terhét, gondolkozz inkább abban, hogy milyen törekvések határozzák meg az előtted álló hónapokat.

Biztosan haladni egy bizonytalan világban? Lehetséges!

Egy-egy apró törekvés éppen olyanok, mintha valaki óvatosan, de biztosan a céljaid irányába terelne téged a háttérből. Legyünk őszinték: 2021 (egyelőre) éppen olyan bizonytalannak tűnik, mint amilyennek a 2020-as évet megéltük és nem valószínű, hogy egy varázsütésre minden visszakerül a „régi kerékvágásba.” Mégsem kell kilátástalannak látnod a helyzetet, mindössze szelídítsd meg a fogadalmaidat puszta törekvésekké és haladj lépésről lépésre, ha az álmaid eléréséről van szó!

Például mondhatod azt, hogy:

  • „Arra törekszem, hogy legalább hetente 20 percet szánok kutatásra a különböző képzésekkel kapcsolatban.” (Ugyanis ez a szándékod végezetül elvezet majd oda, hogy megszerezd az áhított újabb tudást.)
  • „Arra törekszem, hogy minden héten tornázzak 2-3 alkalommal és többet olvasok az egészséges életmódról.” (Ezáltal úgy adhatsz le a súlyodból, hogy nem nyomasztod magad folyamatosan a kilók számlálásával.)
  • „Arra törekszem, hogy mindennap legalább fél órával korábban felkeljek, hogy legyen időm írni.” (Így idővel elkészül a könyved is.)

Lépésről lépésre az álmok felé

A törekvések tehát gyakorlatilag azokat az erőfeszítéseket jelentik, amelyeket annak érdekében végzünk nap mint nap, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk. Van, amikor egészen sokat haladunk, máskor pedig alig tudunk kimászni reggel az ágyból és lecserélni a pizsamánkat – ez a pandémiától független bármikor előfordulhat velünk. A célok ijesztőek lehetnek egy olyan kérdőjelekkel teli évben, mint 2021, de a törekvés pusztán a napi rutinod részét képezi. Szóval, ha 2021-ben legalább annyit megteszel, hogy havonta félreteszel egy összeget a nyaralásodra vagy kiolvasol egy könyvet az álom-üdülőhelyedről, akkor máris jó úton jársz afelé, hogy körbeutazd a világot.

Forrás: Blood & Milk
Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: