Történelmi barátságok, amik nem vesztek el a múlt ködében

"A barátság jelentését elmagyarázni a legnehezebb dolog a világon. Ez nem olyan dolog, amit megtanulsz az iskolában. De ha nem tanultad meg, hogy mit jelent a barátság, akkor valójában nem tanultál semmit."

A fenti idézet Muhammad Alitól származik, aki a fotós Howard Binghammel ápolt igazán jó barátságot. Viszont a múlt más sztárjainak és a történelem jelentős alakjainak élete is sokszor összefonódott a barátság jegyében. Nem számított a háttér, a meggyőződés és a különböző karrierút sem, hiszen az igzai barátságokban ezek sosem tényezők. Ennek ellenére az összeállításunkban szereplő párosok lehet, sokatokat meglepnek majd.

Mark Twain és Nikola Tesla

A híres író, Mark Twain és a feltaláló Nikola Tesla barátsága elsőre valószínűtlennek tűnhet, azonban már találkozásuk előtt is több közös volt bennük, mint azt bármikor is gondolnánk. Tesla egyszer kilenc hónapig ágyhoz volt kötve, mivel súlyos kolerában szenvedett, ez idő alatt pedig elolvasta Twain korábbi műveit. Később úgy írta le őket, mint „semmihez sem hasonlíthatók, amit korábban olvastam, és annyira magával ragadók, hogy teljesen elfeledtették velem reménytelen állapotomat”. Eközben Twaint lenyűgözték a technológiai újítások, különösen az elektromosság. Amikor a két férfi végül az 1890-es években találkozott, rögtön barátok lettek és sok időt töltöttek együtt például Tesla laboratóriumában. Egy híres történet szerint Twain részt vett egy kísérletben, amelyben egy elektromechanikus oszcillátor volt a főszereplő. Arról Tesla azt hitte, hogy terápiás hatású lehet, de ezt rögtön el is felejtette, miután barátja, Twain ráült a rezgő lemezre, ami – mint kiderült – hashajtóként hatott.

(Fotók: t: PhotoQuest/ Archive Photos (Left), ullstein bild Dtl/ ullstein bild (right) via Getty Images)

Arthur Conan Doyle és Harry Houdini

Arthur Conan Doyle és Harry Houdini története egyszerre meséli el barátságukat és rivalizálásukat egyaránt. A detektívregények megteremtője és a magyar származású, híres illuzionista először 1920-ban találkoztak a bűvész angliai turnéja során, ahol a spiritualizmus iránti közös érdeklődésük — és a szeánszok használata a halottakkal való kapcsolattartásra — rögtön össze is hozta őket. De a két férfi ezután alapvetően eltérő utakon járt. Conan Doyle (éles ellentétben a rendkívül racionális és analitikus figurájával, Holmes-szal) egyre inkább megszállottja lett a spirituális erők létezésének és meg volt győződve róluk. Houdini ezzel szemben hamis médiumokat leplezett le, és a spiritualizmust úgy nevezte: „semmi más, mint mentális mámorítás”. Miután Conan Doyle felesége, Jean, egy 1922-es szeánsz során állítólag kapcsolatba lépett Houdini anyjával, Houdini nyilvánosan kijelentette, kételkedik abban, hogy édesanyja üzenete a síron túlról jött. Ez részben azért volt, mert az üzenet történetesen 15 oldalnyi kézzel írott, angol nyelvű jegyzetből állt, és az elhunyt életében egyáltalán nem beszélt angolul. Nem sokkal az ominózus szeánsz után a barátságuk el is kezdett széthullani.

(Fotó: Bettmann/Getty Images)

Ella Fitzgerald és Marilyn Monroe

Ella Fitzgerald és Marilyn Monroe az 1950-es években kötöttek barátságot. Hollywood kedvenc szőke bombázója hatalmas rajongója volt Fitzgerald zenéjének, és miután 1954-ben megnézte őt egy Los Angeles-i fellépésén, személyesen is találkoztak, és hamar szoros barátság alakult ki köztük. Monroe sokat segített Fitzgeraldnak, hogy felléphessen L.A. híres éjszakai klubjában, a Mocambóban, amely korábban visszautasította őt, mert úgy vélték, hogy nem elég szexi. Monroe gondoskodott arról, hogy minden előadáson számos A-listás híresség jelenjen meg, akik rengeteg médiafigyelmet generáltak. Ezek a fellépések fordulópontot jelentettek a jazz királynőjének karrierjében. Amikor megkérdezték kapcsolatukról, Monroe azt mondta: „nos, ő az én kedvenc emberem. Szeretem őt emberként is és énekesként is, szerintem ő a legnagyobb”. A két nő egészen Monroe korai haláláig ápolta a barátságot.

(Fotó: Bettmann/Getty Images)

John F. Kennedy és Frank Sinatra

Nem tudni pontosan, mikor találkozott először John F. Kennedy és Frank Sinatra, de az 1950-es évek végére már biztosan jól ismerték egymást. A politikus és a 20. század egyik legjelentősebb zenésze osztoztak az éjszakai élet és a nők iránti szeretetükben, így nem meglepő, hogy jól kijöttek egymással. Azonban a kölcsönös csodálaton túl kapcsolatuk mindkét férfi számára előnyös volt. Sinatra hozzáférést nyert a hatalom folyosóihoz, míg Kennedy Sinatra sztárstátuszának köszönhetően több voksra számíthatott az 1960-as elnökválasztáson. Amikor Kennedy nyert, a megválasztott elnök nyilvánosan meg is köszönte Sinatrának a kampányban nyújtott segítségét – azonban a barátság nem tartott sokáig. Miután Kennedy belépett a Fehér Házba, véget ért az idilli kapcsolat. Jackie Kennedy állítólag nem kedvelte az énekest, de Sinatra állítólagos szervezett bűnözéssel való kapcsolata sem tett volna jót az Amerikai Egyesült Államok elnökének.

(Fotó: Consolidated News Pictures/ Archive Photos/Getty Images)

Hunter S. Thompson és Pat Buchanan

A „gonzo” újságírás kiemelkedő alakja, Hunter S. Thompson nem titkolta intenzív gyűlöletét Richard Nixon iránt, akiről azt mondta, hogy „az amerikai karakter sötét, aljas és gyógyíthatatlanul erőszakos oldalát” képviseli. Ezért is meglepő, hogy Thompson barátságba került a konzervatív politikus Pat Buchanannal, aki egykor Nixon elnök egyik legmegbízhatóbb tanácsadója volt.  A Félelem és reszketés Las Vegasban szerzője Nixon 1972-es elnöki kampánya során ismerkedett meg Buchanannal. Az író barátságukról a következőket mondta: „még mindig barátok vagyunk. Patrick libertáriánus, vagy legalábbis abba az irányba hajlik. A politikát én egy körként fogom fel, nem egy vonal spektrumaként, nem csak jobbra és balra van benne. Patrick és én közel állunk egymáshoz ő egy őszinte ember”. Barátságuk pedig olyannyira szoros volt, hogy annak csak Thompson 2006-os halála vetett véget.

(Fotó: Brownie Harris/ Corbis Historical, Bettmann Getty Images)

Nyitókép:
Forrás: HistoryFacts.

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: