Továbbra is megdönthetetlen az Oppenheimer uralma: átadták a BAFTA-díjakat

Christopher Nolan Oppenheimerje továbbra is szinte egyeduralkodónak mondható az idei díjátadó szezonban, ezúttal tizenhárom BAFTA-jelöléséből váltott hetet díjra.

Idén 77. alkalommal rendezték meg a sokak által az „Oscar előszobájaként” is emlegetett BAFTA-gálát. A Brit Film- és Televíziós Akadémia ezúttal is a Royal Festival Hallban adta át díjait, az Egyesült Királyságban 2023-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak ítélt filmek és alkotóik részére. Persze Christopher Nolanék innen sem távoztak üres kézzel, de lássuk kik és milyen szobrokkal gazdagodtak Londonban.

A BAFTA legnagyobb győztese

Már előzetesen is sejthető volt, hogy az Oppenheimer a BAFTA-n is a lehető legnagyobb eséllyel indul, hiszen Cristopher Nolen az „atombomba atyjáról” szóló alkotása tizenhárom kategóriában versenyezhetett a díjakért. És ahogy Nolan rendezőként, úgy Cillian Murpy fő-, illetve Robert Downey Jr. mellékszereplőként itt sem találtak kihívóra. Persze ahhoz sem igazán fért kétség, hogy Ludwig Göransson Londonban is növelni fogja díjai számát, így ő a legjobb eredeti filmzenéért járó szobrot vihette haza. A mozival díjazták még Hoyte van Hoytemát, aki a legjobb operatőr lett, míg a legjobb vágásért Jennifer Lame-t tüntették ki. Mindezek mellett pedig már szinte azt írnunk sem kell, hogy 2023 legjobb filmjének is az ominózus alkotást szavazta meg a BAFTA. Tizenhárom nominációjából tehát hetet sikerült díjra váltania a tavalyi év egyik legnagyobb filmszenzációjának. Így az Oscar előtt pár héttel már bátran kijelenthetjük, hogy az idei díjátadó szezon legnagyobb nyertese, valószínű, az Oppenheimer lesz.

Cillian Murphy idén mindent visz!?(Fotó: Kate Green/BAFTA/Getty Images for BAFTA)

Magyar siker Londonban

A január eleji Golden Globe-on még mint szenzáció fogadta mindenki Jorgosz Lantimosz Szegény párák című alkotásának sikerét. Pedig akkor sem kellett volna, hogy bárkit meglepetésként érjen a filmre zúduló díjeső, hiszen azt már a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon történt debütálásakor is Arany Oroszlánnal tünették ki. A Szegény párák pedig azóta is szorgosan gyűjtögeti az elismeréseket. A BAFTA-n Emma Stone átvehette a legjobb színésznőnek járó szobrot, míg Nadia Stacey, Mark Coulier és Josh Weston a legjobb smink, Holly Waddington pedig a legjobb jelmeztervezés kategóriában győzedelmeskedtek. Az alkotók közül Simon Hughes-t a legjobb vizuális effektek kihirdetésekor szólították a színpadra, azonban mi a legbüszkébbek mégis arra lehetünk, hogy a mozi díszletein dolgozó Shona Heath, James Price és Mihalek Zsuzsa is elismerésben részesülnek. Ennek tükrében bebizonyosodott, hogy a magyar díszlettervező jó eséllyel indul az Oscarért folytatott versenyben is. 

Emma Stone-nak érik az újabb Oscar (Fotó: Kate Green/BAFTA/Getty Images for BAFTA)

Szokásos forgatóköny

Be kell vallani, hogy idén egyik bizottságnak sincs könnyű dolga a nyertesek kihidetésekor, hiszen jobbnál-jobb filmek szállnak versenybe elismeréseikért. Azonban az Oppenheimer és a Szegény párák mellett bőven akad még olyan alkotás, mely nem az első díját vihette haza a BAFTA-ról. Ilyen volt például az Egy zuhanás anatómiája is, mellyel Justine Triet, ahogy a Golden Globe-on, úgy itt is megnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriáját. A Critics’ Choice után szintén újabb szoborral gazdagodott Cord Jefferson is, aki az American Fictionért vehette át a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést. Nem távoztak üres kézzel azonban A fiú és a szürke gém animációs film alkotói sem, Johnnie Burn és Tarn Willers az Érdekvédelmi terület sikeréhez való hozzájárulását pedig a legjobb hangnak járó díjjal ismerték el. 

Cord Jefferson polca is újabb díjjal bővült (Fotó: Joe Maher/BAFTA/Getty Images for BAFTA)

A britek kiválóságai

A Brit Film- és Televíziós Akadémia külön kategóriákban is díjazza a legjobb hazai alkotásokat és filmes szakembereket. Idén is kihirdették péládul a legkiemelkedőbb debütálás brit rendező, író vagy producer részéről díjak nyerteseit. Ezeket Savanah Leaf (forgatókönyvíró, rendező, producer), Shirley O’Connor (producer) és Medb Riordan (producer) kapták Earth Mama című dokumentumfilmjükért.  Yasmin Afifi és Elizabeth Rufa rövidfilm kategóriában a Jellyfish and Lobster alkotásért vehettek át díjat, míg a legjobb brit animációs rövidfilm a Wild Summon lett. Kiemelkedő brit filmként pedig a más gálákon is jól teljesítő Érdekvédelmi területet nevezték meg. 

Medb Riordan, Savanah Leaf, Shirley O’Connor David Beckham társaságában (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

 

Nyitókép: Joe Maher/BAFTA/Getty Images for BAFTA

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: