Így segít ellazulni és csökkenteni a stresszt az alkotás meditatív formája, a tudatos rajzolás

Alternatívát keresel a meditációra? A mindful drawing, azaz a tudatos rajzolás tökéletes azoknak, akik képtelenek hosszú ideig egy helyben ülni és egy új, kreatív hobbit keresnek.

A meditáció egy nagyszerű gyakorlat, amely segít kipihenni a mindennapi stresszt, és elvonja a figyelmünket a hétköznapok problémáiról. Egyfajta eszköz, hogy jobban odafigyeljünk önmagunkra és a környezetünkre – vagyis rendszeres gyakorlásával sokat tehetünk a mentális egészségünk megőrzéséért. De vannak, akik képtelenek elmélyülni a meditációban. Nem azért, mert olyan bonyolult lenne – hiszen csak becsukjuk a szemünket és befelé figyelünk –, egyszerűen nem illik hozzájuk a lelassulás ezen formája. Az ő számukra tökéletes választás lehet a tudatos rajzolás, amely az utóbbi években a klasszikus meditáció alternatívájaként vált népszerűvé.

Miért hasznos a tudatos rajzolás?

A felnőtteknek szóló színezők és a „rajzold le az életed” workshopokkal egyidejűleg jelent meg a mindful drawing, azaz a tudatos rajzolás. A módszer nem a lélegzetelállító rajzokra koncentrál, éppen ellenkezőleg. Egyik célja, hogy megszüntesse azt a nyomást, amely gyakran jelentkezik, amikor valamilyen művészeti alkotást próbálunk létrehozni. Tehát akkor is végezheted, ha a pálcika embernél és a házikónál megáll a tehetséged. A lényeg, hogy a rajzolás közben átéld azt a flow élményt, amelyet a meditáció közben is tapasztalnál. Azt a felemelő pillanatot, amikor a külvilág megszűnik létezni, ellazulsz és minden problémád elillan.

A tudatos rajzolás nemcsak abban segít, hogy időt szánj magadra, hanem a kreativitásod is fejleszti. „Segít visszatalálni a gyermeki énedhez. A gyerekek szeretnek rajzolni, ez az egyik első dolog, amit tehetnek, amikor a kezükbe vesznek egy ceruzát. Gondolj erre, hogy te is gondtalanul alkothass” – mondta Fiona Meakin művész, aki gyerekek és felnőttek számára is tart tudatos rajzórákat. Habár a mindful drawing nem teljesen különbözik a hagyományos rajzolástól, van néhány olyan dolog, amelyet érdemes szem előtt tartani, hogy a módszer maximális élményt nyújtson.

1. Figyelj a tested minden apró rezzenésére

Meakin mindig arra ösztönzi tanítványait, hogy készüljenek fel úgy, mintha jógázni készülnének: mielőtt elkezdik a gyakorlatot, koncentráljanak a testtartásukra, a légzésükre és a testük minden rezzenésére. Kezdésként győződj meg arról, hogy a lábad biztosan helyezkedik el a talajon, és próbáld meg ellazítani a vállad. Akár megfeszítheted és ellazíthatod a tested különböző részeit, hogy megbizonyosodj arról, mindent te kontrolálsz. Ha nagyon feszültnek érzed magad, egy rövid légzőgyakorlatot is érdemes elvégezni.

2. Alakíts ki nyugtató környezetet

A tudatos rajzolás egyik legjobb tulajdonsága, hogy bárki számára elérhető és nagyon kevés felszerelést igényel. Valójában csak egy papírra és egy ceruzára van szükséged. Ha örömöd leled benne, egy sketchbookra, illetve néhány színes filcre vagy ceruzára is beruházhatsz. Azonban még egy fontos hozzávalóról gondoskodnod kell a teljes flow élmény érdekében: a pihentető környezetről. Ez nem azt jelenti, hogy szükséged van egy olyan térre, amelyet ennek a hobbidnak szentelsz. Egyszerűen csak tegyél rendet, kapcsolj be egy nyugtató zenei lejátszási listát vagy gyújts meg egy illatgyertyát. Bármilyen trükköt bevethetsz, ami szerinted pihentetővé varázsolja a teret.

3. Kezdd a firkálással

Az üres oldal gyakran ijesztőnek tűnik, de a céltalan firkálás segít leküzdeni ezt a nyomást, oldja a feszültséget. Meakin mindig azt tanácsolja a tanítványainak, szánjanak öt-tíz percet arra, hogy összefirkáljanak néhány lapot. Ez megakadályozza, hogy a rajzolásra úgy tekintsenek, mint egy kötelességre, amelynek a végén a tökéletes műalkotást kell létrehozniuk. A firkálás arra is szuper, hogy megbirkózz az érzelmekkel. Ha felgyülemlett a stressz, a harag, akkor ezeket a negatív energiákat vezesd le egy heves firkálással. Ha szomorúnak, zavartnak érzed magad, akkor lassan, de céltalanul húzogasd a vonalakat és közben próbáld megtalálni az okokat. 

4. Rajzolj intuitív módon

A tudatos rajzolás előtt nem érdemes megtervezni, hogy mi lesz az alkotásod tárgya. Hagyd, hogy az intuícióid és az érzelmeid határozzák meg ezt. „Kezdésként kérdezd meg magadtól, hogyan szeretnéd érezni magad a gyakorlat végére, és erősítsd meg egy gondolattal, amely ezt tükrözi” – mondta Meakin. A gondolatot leírhatod az egyik papírlapra, de az is elég, ha rajzolás közben ezen jár az eszed. Innentől kezdve teljesen intuitív módon rajzolhatsz.

Fiona szerint kezdőként nem egyszerű a megérzéseinkre hallgatni, hiszen ezt a fajta rajzolást a legtöbben utoljára kisgyermekként gyakoroltuk. Ilyenkor válassz egy egyszerű ábrát, például egy virágot. Mivel virágot már ezerszer rajzoltál, nem kell azon gondolkodnod, hogyan alakítsd a vonalakat. Minél több virágot rajzolsz, annál könnyebben veszik át az irányítást a kézmozdulataid felett az érzelmeid. Ne ijedj meg, ha a végén absztrakt virágokat alkotsz – amelyek már annyira nem is hasonlítanak egy virágra. Ez azt jelenti, hogy sikerült egy lépéssel közelebb kerülnöd ahhoz, hogy legközelebb már tényleg csak az intuícióidra hallgass.

5. Ne tölts túl sok időt a rajzolással

Meakin azt javasolja, legfeljebb egy órát fordíts a tudatos rajzolásra, mivel a hosszabb gyakorlat könnyen előhozhatja belőled a perfekcionista éned. „Az a nagyszerű dolog a tudatos rajzolásban, hogy akkor is működik, ha csak öt vagy tíz perced van.”

6. Ne használj radírt

A tudatos rajzolás egyik legfontosabb szabálya, hogy ne idegeskedjen vagy bosszankodjon amiatt, hogyan néz ki a rajzod. Ha ezt észreveszed magadon, akkor keress egy új lapot vagy tarts egy kis szünetet. „Ne tépd ki, gyűrd össze a lapokat, vagy radírozd ki a rajzaid. Ne gondold túl őket, és ne aggódj, ha nem tetszenek” – mondta Meakin. A művész szerint ez segíthet abban, hogy a való életben is jobban tudd kezelni a stresszt. Ha elfogadod, valójában nem számít, hogy nem tetszenek a rajzok, akkor a hétköznapi problémákkal is képes leszel ily módon megbirkózni. A szakértő azt tanácsolja, terápiás céllal néha lapozd végig korábbi rajzaidat, és különösen azokat figyeld meg, amelyek nem váltak a kedvenceddé vagy végül be sem fejezted őket.

Forrás: Stylist.co
Nyitókép: Ron Lach/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: