Tudod, mennyi ideig tart felnevelni egy karácsonyfát?

Az utcákat már ellepték a karácsonyfaárusok, kezdődik a fenyőfatalppal való küzdelem, és a fadíszítés. Hogy az ünnepek után az elszáradt tűlevelű csodák a kuka mellé kerüljenek. Te tisztában vagy vele, mennyi ideig tart egy karácsonyfát felnevelni?

Nyakunkon vannak az ünnepek, az emberek most mintha kicsit többen lennének az utakon, de a boltokban biztosan. Határozottan megkezdődött a készülődés, az utcák ünnepi díszbe öltöztek, és megjelentek az első karácsonyfaárusok is. A magyar lakosság évente többmillió fenyőfát vásárol, hogy annak mesés illata borítsa be lakását, és néhány kupica –kézügyességet serkentő– tojáslikőr mellett beleküzdhesse a karácsonyfatalpba az ünnepi tűlevelűt. A feldíszített karácsonyfa szemet gyönyörködtető, az ünnepek elteltével azonban ezek a  pompázatos fák a kukák mellett, barnává száradva végzik.

Vajon megéri őket kivágni ezért a pár hétért? Tisztában vagyunk vele, valójában mennyi ideig is tart felnevelni egy fenyőfát, hogy aztán pár hétig a lakásunkban díszeleghessen?

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox

Kis karácsony, nagy karácsony

Egy fenyő növekedési üteme sokban függ a fajtájától, de mondjuk egy két méter magas tűlevelű felneveléséhez cirka hét év szükséges. Növekedésük nem egyenletes, sokszor az is előfordulhat, hogy az első négy évben még az egy méteres magasságot sem érik el, majd az ötödik évben még egy méternyit cseperednek. Egy ezüstfenyő nagyjából kilenc éves korára éri el a két méteres magasságot, míg egy lucfenyőnek ez körülbelül nyolc év. A harmadik legnépszerűbb karácsonyfa jelölt, a normandiai fenyő szintén körülbelül kilenc-tíz éven át növekszik, mire eléri a két métert.

A karácsonyfa új élete

Igaz, hogy a karácsonyfának szánt fenyők általában gazdaságokban nőnek, és nem az erdőben, de egy három méteres fenyő már nyolc vagy tíz évig is éldegélhetett előtte boldogan, madárfészkekkel az ágai között, mielőtt karácsonyfa vált volna belőle. Sokan úgy gondolják, mivel úgy termesztik őket, mint mondjuk a paprikát, hogy valójában azzal a pár héttel teljesítik be sorsukat, amit otthonunkban díszbe öltözve töltenek. A környezettudatosan gondolkodók közül sokan újrahasznosítják a megmaradt fákat, mulcsot készítenek belőle, vagy komposzt készítésére, vagy a talaj megerősítésére használják az elszáradt tűlevelűket.

macskakarácsonyfa

Mit díszítsünk?

Nem vagyok különösebb szakértő a témában, és sokan a műanyag fenyőfákat tartják környezetszennyezőbbnek, de azt gondolom, ezért a néhány hétért kár ezeket a gyönyörű élőlényeket martalékká tenni. Célszerű lenne valami olyan megoldást találni, amellyel a szaloncukor is megmarad, és a gyermek is jóllakik. Én régebben évekig földlabdás fenyőfával kísérleteztem, és nyolcból mindösszesen kettő darabot tudtam felnevelni. Ezért mostmár hatodik éve ugyanazt a műanyag fenyőfát díszítjük fel különbözőféleképpen. Nem tudom, nekem valahogy jobb érzés az, hogy tudom, nem pusztult el miattunk egy hosszú évekig fejlődő növény. Hiszem, hogy mindannyiunknak ugyanannyi joga van ezen a Földön élni, ezért lehetőségeimhez mérten próbálok minél kevesebb pusztulást okozni. A természet tisztelete ugyanis számomra olyan, mint egy másik ember tisztelete. Alapvető fontosságú.

Nyitókép: Getty/ PIKSEL
Forrás: mentalfloss

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: