Tudod, mi a jó olívaolaj titka? Mi Pilisborosjenőn utánajártunk

A Pilisborosjenőn található Olívaműhelyben eredeti spanyol, a legmagasabb minőségű olívaolajokból válogathatsz.

Nem vagyok mindennap főzős, és nem is vágyom feltétlenül arra, hogy folyamatosan a konyhában tüsténkedjek. De ha egyszer nekiállok, akkor a családom szerint szenzációs fogásokat alkotok. Amire viszont mindig komoly hangsúlyt fektettem, hogy csak minőségi alapanyagok legyenek otthon. Miután a sokadik, rövid idő után avassá vált bolti olívaolaj landolt a szemétben, elkezdtem kicsit feltérképezni, hogy hol lehet a legjobbat kapni. Több internetes fórum és baráti beszélgetés is az Olívaműhelyt ajánlotta, ahol webshop és bolti értékesítés is van. Mivel biztosra akartam menni, a webshop kiesett a lehetőségek közül, és kimentem Pilisborosjenőre, beszerző körútra. Az üzlet megálmodója, lelke és tulajdonosa Csányi Dorottya, aki sok évvel ezelőtt ösztöndíjjal került Madridba. A tanulmányai mellett rátalált a férjére is, összeházasodtak és élték boldogan az életüket Spanyolországban.

Nagypolgári családba születtem, én voltam az ötödik gyerek. Nagy társadalmi életet éltünk és nagyon összetartóak voltunk. Emiatt nekem folyamatosan honvágyam volt, ezért évente háromszor hazajöttünk. Többször is előfordult, hogy egy-egy barátunk azt kérte, ha jövünk, hozzunk neki olívaolajat. Aztán egyszer csak annyit kellett már hoznunk, hogy kellett vennünk egy utánfutót” – meséli Dóri a kezdetekről, hogy egyáltalán, hogy jött az ötlet, hogy ebbe belevágjon.

Olívaműhely fotó: Steindl Gabriella

Az eredeti elképzelés a webshop, és az ahhoz köthető személyes átvétel volt, de kóstolókra és tanácsadásra is komoly igény mutatkozott. A webshop hamar felpörgött, de egyre többen igényelték a személyes kapcsolat lehetőségét, így lett a Pilisborosjenői sarokházból egy tündéri ékszerdoboz, tele csupa spanyol finomsággal. A környékbeliek hamar felfedezték az Olívaműhely üzletet, de volt, hogy Győrből és Kecskemétről is jöttek, kizárólag az olívaolaj miatt Dórihoz. Az üzlet előtti részre olívafákkal körbevéve színes asztalok és székek is kerültek, mert egy idő után találkozási pont is lett a hely. Most ősztől csak szombatonként vannak nyitva, mert az olívaolaj nem olyan, mint a kenyér, nem kell mindennap venni belőle.

Nem minden olívaolaj alkalmas főzéshez

És akkor jöjjön a legfontosabb kérdés, hogy miről ismerszik meg a jó olívaolaj? Mert ha bemegyünk egy közértbe ott rengeteg féle és fajta kapható, a feltűnően olcsótól az egészen elképesztő áruig. De mi alapján tud ezekből választani egy „mezei” vevő, aki csak lekap egyet a polcról, és már rohan is tovább?

A sötét, fém dobozokban lévők a legjobbak, mert azok védik az olajat a hőtől, fénytől, oxidációtól. De ezeket egyrészt kevés helyen árulják, másrészt elég húzós az áruk. Némelyik doboz már felér egy design elemmel is, és ugye annak az árát is megfizeti ilyenkor a vásárló. Ha biztosra akarunk menni, akkor, amire az van írva, hogy olívaolaj, azt kapásból otthagyjuk. Egy minőséget képviselő olívaolaj csak extra szűz lehet. A bogyó fajtáját kevés helyen tüntetik fel, pedig azt sem ártana tudni, illetve az is fontos információ, hogy honnan származik” – mondja Dóri.

Olívaműhely fotó: Steindl Gabriella

Az árak tekintetében is komoly eltérés van, ezzel kapcsolatban annyit mond, ha valaki elhiszi, hogy pár száz forintért minőségi terméket kap, azt felesleges győzködni. Pár ezerért viszont már nagyon magas minőségű olívaolajakat lehet kapni, s mivel a jó olaj erős, nem kell belőle sok, nem éri meg ezen spórolni. Ami még nagyon fontos, hogy mire akarjuk használni. Mert nyersen mindegyik kiváló, de a hosszan tartó magas hőfok nem minden fajtának tesz jót. Létezik univerzális, ebből érdemes egy nagyobb kiszerelésű, de jó minőségűt venni, amit sütéshez, főzéshez és salátához is lehet használni. Az ínyenceknek pedig érdemes egy akár citrommal ízesítettet választaniuk, amit nyersen használnak.

Minél keserűbb, minél jobban csíp, minél jobban kaparja a torkot, annál egészségesebb az olívaolaj. A hatóanyagtartalmuk mellett pedig nagyon magas gyulladáscsökkentő hatásuk is van, emiatt is érdemes jó minőségűt vásárolni ” – árulja el a jó olívaolaj titkát Dóri.

Nyitókép: fcafotodigital/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: