Tudod, miért integet? Maneki-neko, a szerencsét hozó macska rövid története

A maneki-neko egyáltalán nem a modern kor talizmánja, érdekes története egészen a 17. századig nyúlik vissza

Az ázsiai üzletek és éttermek ablakából egy már-már giccsesnek tűnő figura néz vissza ránk. A világszerte ismert integető macska jó szerencsét és pénzt hoz a vállalkozásnak.

A maneki-neko egy népszerű japán figura, amiről úgy tartják, hogy szerencsét és sikert hoz tulajdonosának. Általában kerámiából vagy műanyagból készül, és egy japán csonkafarkú cicát ábrázol, ami épp a mancsával int. Azonban nem kell Japánba utaznunk, hogy ezzel a kis figurával találkozhassunk. Az ázsiai vállalkozások elengedhetetlen kelléke a maneki-neko, ugyanis az autentikus éttermekben és boltokban az integető cicák hivatottak biztosítani az üzlet sikerét.

Történelmi macska, történelmi utalásokkal

A macskaszobor mindig ül, kezében egy olyan aranyérmével, ami a japán Edo-korból (1600–1868) származik, és a ’10 millió arany’ kifejezése olvasható rajta. Az integető cica mancsa a japán hívó gesztust ábrázolja, és attól függően, hogy a jobb vagy a bal tappancs emelkedik a levegőbe, a figura tulajdonosa más területeken érhet el szerencsét. Ha a maneki-neko bal karja mozdul, akkor több ügyfél fog érkezni, ha viszont a jobb karja, akkor több pénz fog a vállalkozáshoz állni.

Az apró cicaszobrok különböző színekben kaphatók, amik eltérő típusú szerencsét hívnak magukhoz.

Fehér: boldogság, tisztaság

Fekete: biztonság, rossz energiák elűzése

Vörös: védelem a betegségek ellen

Arany: jólét és vagyon

Rózsaszín: szerelem és romantika

Kék: siker a tanulásban

Zöld: a család biztonsága

Integető védelmező

A kínai negyedekben elterjedt népszerűsége miatt a maneki-nekoról sokan tévesen azt hiszik, hogy kínai származású. Az integető macska figurája azonban Japánban, a korai 17. században jelent meg először. A pontos eredete még mindig ismeretlen, de már egy korai fametszeten is jól látható, hogy a tokiói Senso templomban szerencsét hozó cicaszobrokat árulnak. Népszerűsége idővel egyre csak nőtt, és a 20. századra már jelentős kereskedelmi cikk lett belőle. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy amíg a nyugati kultúrákban a macskák közkedvelt háziállatok, addig a japán folklórban a cicáknak védelmező és szerencsét hozó erejük van. Így már teljesen érthető, hogy mitől ilyen különleges a maneki-neko.

Ősi legenda

A legenda szerint a 17. században élt egy szerzetes, aki csonkafarkú macskájával csendesen töltötte mindennapjait a tokiói Gōtoku-ji templomban. Mígnem aztán egy szamuráj jelent meg a templom udvarán. Azonban hatalmas vihar tört ki, és a szamuráj egy fa alá húzódott. Ekkor vette észre a szerzetes macskáját, ami mintha feléje integetett volna. A szamuráj követni kezdte a különleges állatot, amikor egy villám csapott abba a fába, ami alatt korábban meghúzta magát. A macska ettől kezdve nemcsak a szamuráj megmentője, hanem a templom védelmezője is lett. Amikor a kisállat elpusztult, szobrot állítottak az emlékére, és a hely a mai napig szentnek számít. Ez a történet lehet a maneki-neko eredetének gyökere, amit minden év szeptemberében megünnepelnek Japán-szerte a maneki-neko fesztiválokon.

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: Keanu K/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: