Tudod, milyen hatással van rád a telihold?

Teliholdkor ugyan nem változunk vérfarkassá, azonban ezen a napon megfigyelhető, ahogy a Hold hatással van közérzetünkre és alvásunkra egyaránt.

Tényleg rosszabbul alszunk holdtöltekor? Miért vagyunk ilyenkor dekoncentráltabbak és ingerlékenyebbek? És mik azok a hatások, amik csak babonaként kapcsolódnak a teliholdhoz? Utánajártunk!

Viszlát, pihentető éjszakák!

A teliholdnak évezredek óta tulajdonítanak különböző élettani hatásokat, egyik ezek közül az alvással hozza párhuzamba az égi jelenséget. Már az ókori görögök is vizsgálták ezeket a jelenségeket, majd a középkorban misztikus erőt tulajdonítottak nekik, később pedig tudományos vizsgálatok sorával igyekeztek bizonyítékokat szerezni vélt és valós hatásokról. Az alvás minőségével viszont valóban összefüggésben áll: a Baseli Egyetem kutatói bizonyították be, hogy a Hold ritmusára tényleg reagál a szervezetünk. 2013-ban publikálták az eredményeket, miszerint a telihold ideje alatt jelentősen csökkent a mélyalvási ciklus ideje. A vizsgált alanyoknak a teliholdat övező 3-4 napban átlagosan öt perccel tovább tartott elaludniuk, húsz perccel korábban ébredtek és a mélyalvási fázis is harminc százalékkal csökkent. Akiknek pedig alvászavaraik vannak, kész túlélő show ez a pár nap. Viszont a közhiedelemmel ellentétben a Holdnak semmi szerepe nincsen abban, ha valaki éjszakánként öntudatlanul sétálgat, tehát holdkóros.

Fotó: Westend61/Getty Images

Kézenfekvő magyarázat

Többen megfigyelték, hogy teliholdkor ingerlékenyebbek, feszültebbek és sokkal rosszabbul reagálnak a stresszhelyzetekben. Erre természetesen több spirituális és tudományos magyarázat is létezik. Viszont ahogy sokszor, úgy ezúttal is a legegyszerűbb okokra vezethetjük ezt vissza. Az általános közérzetünkre gyakorolt hatás a rossz alvásra is visszavezethető. Hiszen ha nem alszunk eleget, az egésznapos fáradtság mindenre rányomja bélyegét, rosszabbul reagálunk a nem várt, esetlegesen negatív eseményekre, ami növelheti a stresszfaktort.

A rendőrök dolga megszaporodik

Érdekes kutatások is napvilágot láttak már a holdciklus kapcsán. Például már a bűncselekmények elkövetési arányait is vizsgálták ennek fényében. Egy 1978-82 között készített kriminalisztikai vizsgálat szerint teliholdkor megnőtt a betörések száma. Nos ennek okát sem kell nagyítóval keresnünk, hiszen az ilyenkor kedvező fényviszonyok megkönnyítik a bűnözök dolgát. Később öngyilkossági adatokban is megmutatkozott hatása, bizonyos mentális betegséggel küzdő emberek ilyenkor vetettek véget az életüknek. Az elemzésből kiderült, hogy a telihold hetén fokozottan növekszik ezeknek a száma és az is kiderült, hogy leginkább az ötvenöt év feletti korosztályt érinti fokozottan. Persze, több olyan eredmény is előkerült már, mely ezt a feltevést volt hivatott cáfolni.

Jótékony hatások

Azért ne feledjük, hogy a teliholdnak vannak jótékony hatásai is, amit a tudomány is alátámaszt. Például a magas vérnyomással élők ilyenkor jelentősen közelebb vannak a normál tartományhoz, de a fogyó hold még egy szívműtétnek is kedvezhet. A Rhode Island Kórház megfigyeléseire alapozva jelentette ki, hogy a fogyó holdkor műtött egyének felépülési ideje és az elhalálozási arány is egyaránt csökkent. Vannak, akik az étkezésüket is a holdciklusokhoz igazítják, ilyen például Madonna is, aki egy időben a „vérfarkas diétára” esküdött. Az énekesnő telihold és újhold idején léböjtöt tartott, hiszen a szervezet anyagcseréje ilyenkor a leghatékonyabb.

Nyitókép: Victor Walsh Photography/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: