Íme, a tudományos magyarázat arra, miért boldogtalanok sokan 40 és 50 éves kor között

Ne aggódj, ha éppen ehhez a korosztályhoz tartozol, mert innen csak felfelé vezet az út.

A boldogság keresése és hajszolása az emberi lét természet velejárója, ezért folyamatosan tudományos és pszichológiai kutatások tárgya. Az életünk történései, pillanatai mellett, számos könyv, film, vers vagy zene mutat rá azokra a dolgokra, amelyeknek segítségével boldogok lehetünk. De mi van akkor, ha úgy érezzük, minden erőfeszítés hiábavaló, és semmi nem hozza el a boldogság érzését?

A boldogsággörbe

nő vidám önfeledt haj mosoly boldogság boldog
fotó: Martin Novak/GettyImages

A közgazdászok, pszichológusok és szociológusok az 1970-es évek óta egy olyan tendenciát elemeztek, amely az emberek által életünk során tapasztalt elégedettséggel és szubjektív jóléttel volt kapcsolatban. Ezen tanulmányok alapján született meg a boldogsággörbe koncepciója.

Ezt a görbét úgy kell elképzelni, mintha a boldogság egy U betű lenne. A gyerekkorunkban az U felső szárán vagyunk, élvezzük a nyugodt, felhőtlen éveket, amikor még minden egyszerűnek és gondtalannak tűnik. Aztán ahogy haladunk előre az időben, és nő az éveink száma, úgy rakódnak ránk a terhek, amelyekkel arányosan a boldogságunk is elkezd csökkenni. Később, ez az állapot ismét elérheti a csúcspontját, de a kettő között sok idő telik el…

Stressz, szorongás, depresszió

Két neves közgazdászprofesszor, David Blanchflower és Andrew Oswald számos kutatást végzett a boldogsággörbe és az életkor összefüggésének kapcsolatában.

Elemzésük során több mint 70 különböző országból összegyűjtött adatokat vettek figyelembe, és kétmillió emberrel konzultáltak a témában. Az átfogó megfigyelés során arra a következtetésre jutottak, hogy az érettség elérésekor, vagyis 40-50 éves kor között az emberek többsége boldogtalan.

Bár ebben a korban az emberek felkészültebbek és érettebbek, mégis a depresszió, a szorongás és a stressz jóval erősebben jelen van az életükben, mint a boldogság. Kicsit olyan, mintha ez egyfajta genetikai adottság lenne, mert ezt az állapotot sem a nemek aránya, sem a családi állapot nem befolyásolta. Vagyis ebben a korban, egy többgyermekes házas nő ugyanolyan boldogtalan lehet, mint egy egyedülálló, korlátok nélkül élő férfi. De a pénzügyi helyzet sem változtatott az eredményen, az sem boldogabb, aki kiváló anyagi körülmények között él.

Középkorúak válsága

fotó: Srdjanns74/ Getty Images

A boldogsággörbe és a 40 és 50 éves kor között tapasztalható elégedetlenség vizsgálata során azt figyelték meg, hogy

a magasabb felelősség magasabb stresszel jár.

Bár ebben az életkorban évtizedekkel korábban már nem az egzisztenciális helyzet okozott problémát, manapság ez ismét megjelent a világjárványnak és a gazdasági nehézségeknek köszönhetően. Ehhez nagymértékben hozzájárul a gyermekesek körében az ő jövőjükért való szorongás, ami sokszor párosul a kilátástalansággal. A 45 év tájékán pedig az egészséggel kapcsolatos kérdések is befolyásolják a boldogságot, amelynek fiatalabb korban még szinte egyáltalán nem tulajdonítunk lehetőséget. (Kivétel ez alól, ha valakinek a családjában volt betegséggel kapcsolatos érintettség.)

Van út felfelé

A jó hír az a kutatók szerint, hogy ez a boldogtalan állapot nem tart örökké, és 50 éves kor tájékán újra visszanyerjük az elégedettségi szintet, és elindulunk a boldogság felé vezető úton. Ez annak is köszönhető, hogy ebben a korban már jobban alkalmazkodunk a minket körülvevő világhoz, megtanulunk jóval rugalmasabbak lenni, és többnyire már csak abból csinálunk problémát, ami tényleg az.

Egy 50 éves személy már ismeri a lehetőségeit és a korlátait, tudja, hogy hol a határ és meddig lehet menni annak feszegetésében,

valamint az időt is értékesebbnek tartja annál, minthogy felesleges vagy értékeltelen dolgokra fecsérelje. „50 éves kor felett inkább hálás leszel azért, amid már van, amit elértél, minthogy azért keseregj, amid nincs” – mondja Blanchflower. Ez a felismerés pedig sokat segít abban, hogy akárcsak gyerekként, újból meglássuk az élet apró örömeit, és ne másoktól várjuk a saját boldogulásunkat.

Forrás: marieclaire.es

Nyitókép: Westend 61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: