Tudtad, hogy 4 típusa is van az introvertált személyiségnek?

Sőt, Jonathan Cheek pszichológus szerint sok olyan befelé forduló ember is van, akinek jellemében mind a 4 csoport ismertetőjegyei megfigyelhetőek.

Azt már megállapítottad, hogy nem az extrovertáltak, hanem az introvertáltak táborát erősíted? Képzeld, itt még nem ér véget a történet, ugyanis a pszichológus, Jonathan Cheek 4 altípusba sorolta az inkább befelé forduló embereket. Sőt, a szakértő szerint sok introvertáltban több csoport jellemzője is érvényesül, ahelyett, hogy csak egy dominálna náluk.

Szociális introvertált

Ez a típus az, ami a legközelebb áll az introvertált személyiségről alkotott képhez. Ők azok, akik sokkal jobban szeretik a kisebb csoportokat, és kerülik a nagy társaságot – akár egyáltalán nem mennek emberek közé. Szívesen maradnak otthon könyvet olvasni, vagy filmet nézni, ha pedig kimozdulnak, akkor szűk körben, a közeli barátaikkal szerveznek programot. Bár sokan azt gondolják, hogy félénkek és szégyenlősek, valójában csak egyedüllétre van szükségük az igazi feltöltődéshez, és elfáradnak, ha túl sok inger éri őket.

Gondolkodó introvertált

A gondolkodó introvertáltak általában kerülik a társaságot, nagyon megfontoltak, és önreflexívek. Sőt, képesek arra, hogy teljesen belemerüljenek a saját fantáziavilágukba, és hihetetlenül kreatívak is. Fontos számukra az önismeret, folyamatosan fejlődnek, élénken figyelik a világot mozgató és az őket körülvevő eseményeket, majd az így szerzett tudást jól hasznosítják.

Aggódó introvertált

A szociális introvertáltakkal szemben ők főleg magányra vágynak, mert kínosan érzik magukat társaságban, mivel nem magabiztosak a saját szociális készségeikkel kapcsolatban, ezért gyakran szégyenlősnek hiszik őket. Pedig olyan is előfordul, hogy a szorongásuk akkor sem múlik el, ha egyedül vannak. Hajlamosak arra, hogy a fejükben ezerszer lepörgessék azokat a dolgokat, amik talán balul sülhetnek el.

Visszafogott introvertált

Ha valaki visszafogott introvertált, akkor előfordulhat, hogy úgy tűnik, lassan cselekszik, ugyanis alaposan átgondol mindent, mielőtt megszólal, vagy cselekszik. Ők azok, akik reggel ébredés után nem képesek azonnal cselekedni – és valószínűleg nem fognak igent mondani egy spontán meghívásra. Az introvertáltak ezen típusa kifejezetten lassú, mondhatnánk megfontoltnak is. A problémáikat a legritkább esetben osztják meg másokkal, többnyire magunkban tartják őket.

Nyitó kép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: